Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.

De 10 Beste Gasbranders Voor Het Kamperen en Wandelen

  Als je wilt gaan (wild) kamperen is het belangrijk een goede camping gasbrander bij je te hebben. Hoe ga je immers anders je eten bereiden? Je kunt hierbij kiezen voor een klein, lichtgewicht, draagbaar, 1-pits model, die vooral populair bij hikers zijn.

  Of kies een wat uitgebreider model voor als je voor een grotere groep wilt koken of een uitgebreider gerecht wilt maken, zoals een twee- of meer pits camping gasstelsel of een gas barbecue. Deze kun je natuurlijk niet alleen tijdens het kamperen gebruiken.

  #1
  Jetboil ZPCB Gaskoker met ritssluiting voor volwassenen, uniseks, carbon, eenheidsmaat
  #2
  Fire Maple compact kooktoestel Star X2-1 liter - gasbrander - Oranje
  #3
  MSR Pocket Rocket 2 Mini Stove Kit 10379 rvs red
  Jetboil ZPCB Gaskoker met ritssluiting voor volwassenen, uniseks, carbon, eenheidsmaat
  Fire Maple compact kooktoestel Star X2-1 liter - gasbrander - Oranje
  MSR Pocket Rocket 2 Mini Stove Kit 10379 rvs red
  -
  #1
  Jetboil ZPCB Gaskoker met ritssluiting voor volwassenen, uniseks, carbon, eenheidsmaat
  Jetboil ZPCB Gaskoker met ritssluiting voor volwassenen, uniseks, carbon, eenheidsmaat
  -
  #2
  Fire Maple compact kooktoestel Star X2-1 liter - gasbrander - Oranje
  Fire Maple compact kooktoestel Star X2-1 liter - gasbrander - Oranje
  #3
  MSR Pocket Rocket 2 Mini Stove Kit 10379 rvs red
  MSR Pocket Rocket 2 Mini Stove Kit 10379 rvs red

  Je kunt ze ook gewoon in je achtertuin gebruiken en je eigen buitenkeuken creëren. Dat klinkt wellicht als een heel gedoe, maar tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden voor in de achtertuin of voor op reis, zoals een elektrische barbecue. Toch zal die het wat betreft charme nooit van een traditionele gasbrander winnen.

  In dit artikel hebben we het over de beste camping gasbranders. Bij een gasbrander kun je ook aan een crème brûlée brander denken, maar in dit artikel gaat echt over branders die je mee kunt nemen op wandeltochten en expedities.

  De 10 Beste Beoordelingen Van Kampeerbranders

  1. Jetboil Gaskoker Zip

  Jetboil Gaskoker Zip

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  De Jetboil Zip is een solide klassieker. Het is een betrouwbare no-nonsense optie voor hikers of backpackers door gespecialiseerde kennis en ervaring van Jetboil. Het kookstel is efficiënt, betaalbaar en makkelijk op te bergen. Bovendien is het model met de FluxRing-technologie uitgerust.

  Door deze technologie wordt het oppervlak van de bodem van de pan vergroot, en daarmee de efficiëntie, waardoor water sneller kookt, maar het gasverbruik vermindert. Water kookt namelijk in iets meer dan twee minuten, terwijl de helft van de brandstof wordt verbruikt die normaal gesproken bij traditionele systemen wordt verbruikt.

  Bij dit kookstel is overal aan gedacht. Behalve efficiëntie is er ook aan gebruiksgemak en ruimtebesparing gedacht. Zo wordt het kookstel met de Jetboil FluxRing-kookbeker van 0,8 liter geleverd, waarmee je gemakkelijk water kunt koken én warmhouden. De bodemcover doet ook dienst als maatbeker en kom, waardoor je ruimte in je rugzak kunt besparen. Ook weegt het kookstel maar 345 gram, wat het makkelijk te vervoeren maakt waardoor je hem altijd bij de hand kunt hebben.

  Belangrijkste kenmerken

  • Snel water koken (1/2 liter in 2,5 minuten)
  • Kookbeker van 0,8 liter die water warm houdt
  • Gewicht van slechts 345 gram

   

  2. Fire Maple Star X2

  Fire Maple Star X2

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Wat direct opvalt aan deze gasbrander is het design. Behalve een prettige, in het oog springende vormgeving heeft het kookstel ook een stevige en stabiele uitstraling. Dat klopt ook want deze gasbrander is voor extreme buitenavonturen geschikt. Het is een zeer compact model die je zelfs in koude omstandigheden in staat stelt om een warm kopje koffie te bereiden. Het aangename design van de omkleding van de pot is niet alleen stijlvol, het werkt ook isolerend. Doordat het daarnaast ook waterdicht en vuurvast is, beschermt het je tijdens het koken tegen brandwonden.

  Naast design is dit kookstel ook van wat handige, technische snufjes voorzien. Zo heeft deze gasbrander een piëzo-elektrische ontsteking. Zo weet je dat je met gemak de gasbrander aan de praat krijgt, zonder zelf iets te hoeven doen. Naast deze handigheid, is de bodem van de pan van een warmtewisselaar voorzien.

  Hierdoor wordt de warmte efficiënt benut. Door warmtecirculatie wordt de efficiënte van de warmte tot wel 30% verhoogd. Bovendien wordt het gasstel met een hitteschild geleverd waardoor nog minder warmte verloren gaat. Het pannetje heeft een handige hendel aan de zijkant waardoor je hem makkelijk kunt vastpakken. Aan de binnenkant zijn voor de nauwkeurige afmeting van ingrediënten maatstrepen aangebracht.

  Belangrijkste kenmerken

  • Stijlvol en functioneel design (isolerend, waterdicht en vuurvast)
  • Piëzo-ontsteking
  • Hoge warmte-efficiëntie

   

  3. MSR Pocket Rocket DLX Brander

  MSR Pocket Rocket DLX Brander

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Deze gasbrander van MSR is zeker multifunctioneel te noemen. Hij is voor allerlei doeleinden geschikt, zoals het opwarmen van een kop soep of chocolademelk of het bereiden van je reismaaltijd. Een liter water kookt in 3,5 minuten. Doordat het model met een Piëzo-ontsteker is uitgerust kun je eten zowel koken, als laten pruttelen. De brede brander zorgt ook voor een optimaal resultaat bij winderig weer. Bovendien kun je de brander in combinatie met veel verschillende pannen gebruiken.

  Door het kleine en lichte model, maar ook de hoge kwaliteit is dit een geliefde gasbrander. Met een gewicht van slechts 83 gram is de brander gemakkelijk te vervoeren. Ook het compacte formaat zorgt voor wat extra ruimte in je rugzak. Ideaal voor de grammenjagers!

  Dit is ook een goede gasbrander voor wat koudere omstandigheden. Door de ingebouwde drukregelaar wordt de druk in het gasblikje namelijk tot een minimum beperkt. Ideaal voor wandelingen in koude omstandigheden zoals hoge bergen of winters weer.

  Belangrijkste kenmerken

  • Klein en licht model, slechts 83 gram!
  • Multifunctioneel: koken, sudderen, verschillende soorten pannen
  • Ook goed te gebruiken bij koud en winderig weer

   

  4. Robens Fire Beetle gasbrander

  Robens Fire Beetle gasbrander

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Wanneer je een lange toch gaat maken dan wil je zo licht mogelijk bepakt zijn. Deze gasbrander houdt daar rekening mee. Met een gewicht van slechts 189 gram kun je het kookstelletje gemakkelijk tijdens een lichtgewicht tocht meenemen.

  Ook het feit dat je het kookstel volledig in kunt klappen maakt hem makkelijk en flexibel in te pakken. Bovendien wordt het product inclusief draagtasje geleverd. Zo blijft het kookstel gedurende de tocht of reis goed beschermd.

  De brander steunt op zijn eigen standaard en is daarom ook goed geschikt voor wat grotere groepen. Hij biedt namelijk ook goede ondersteuning aan grotere of zwaardere pannen. Zo kun je met deze gasbrander voor groepen van 2 tot 6 personen koken.

  Je kunt de verstelbare pootjes van de brander gemakkelijk aanpassen en daarom goed op oneffen terrein gebruiken. Bovendien is hij van duurzaam RVC gemaakt wat ervoor zorgt dat de brander lang mee gaat, ook bij de ruigere omstandigheden van het outdoor leven. Hiermee voldoet de gasbrander aan de drie speerpunten van het merk Robens: prestatie, duurzaamheid en betrouwbaarheid.

  Belangrijkste kenmerken

  • Lichtgewicht en compact, inklapbaar
  • Geschikt voor grotere en zwaardere pannen, koken voor groepen tot 6 personen
  • Duurzame kwaliteit

   

  5. Primus Gravity III Campingkoker

  Primus Gravity III Campingkoker

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Primus is een merk dat op het gebied van gasbranders blijft innoveren. Dit model is alweer een verbeterde en vernieuwde versie van andere modellen van het merk. Het is een krachtige en compact brander met verschillende handigheden, waardoor hij voor kampeerders en trekkers ideaal is.

  De Gravity III brander van Primus kan worden voorverwarmd waardoor je de brander zelfs bij zeer lage temperaturen kunt gebruiken. De losse ontstekingstool werkt via de Piëzo-techniek en maakt het een robuuste en betrouwbare gasbrander. De inklapbare poten zijn stabiel en daardoor geschikt voor grotere pannen. Ook de wijde flamespreader maakt de Gravity IIII goed geschikt voor grote pannen. Je kunt voor jezelf een maaltijd bereiden, of direct voor 4 personen.

  Bijzonder is ook de mogelijkheid om de brander op verschillende brandstoffen te laten werken. Het is niet slechts een gasbrander, maar een ‘multifuel’ model. Hierdoor werkt het bijvoorbeeld ook op kookpuntbenzine of diesel. Het gebruik van gas is echter wel aan te raden aangezien het de kooktijd reduceert. Verder wordt de Primus Gravity III met een windscherm, warmtereflector en opbergzak geleverd.

  Belangrijkste kenmerken

  • Stabiel
  • Geschikt voor grotere pannen
  • Multifuel (bruikbaar met meerdere soorten brandstoffen)

   

  6. Jetboil Joule Carbon Kooksysteem

  Jetboil Joule Carbon Kooksysteem

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Dit kookstel is ideaal voor de koud weer-avonturiers. De gasbrander levert door de warmteregulerende technologie namelijk constante prestaties tot temperaturen van 12 graden onder 0. De branderregelaar geeft je nauwkeurige controle over de temperatuur. Deze technologie stelt je niet alleen in staat om te koken, maar ook eten rustig te laten sudderen of juist te sauteren.

  Ook deze Jetboil wordt met een FluxRing kookbeker geleverd, maar wel van 2,5 liter! Hierdoor kun je eenvoudig grote hoeveelheden water of smeltende sneeuw koken, waardoor het een populaire keuze is voor gidsen en groepen. Ook bij deze uitvoering zorgt de FluxRing voor een vergroot oppervlakte van de pan waardoor water snel zal koken.

  Door de handige en betrouwbare drukknopontsteker kun je direct met het verwarmingsproces beginnen. Bovendien wordt het model met een transparante deksel geleverd die ook als vergiet fungeert. Het kookstel is goed op te vouwen zodat ruimte wordt bespaard.

  Belangrijkste kenmerken

  • Werkt stabiel, ook bij koudere temperaturen
  • Met een inhoud van 2,5 liter is het eenvoudig grotere hoeveelheden water te koken
  • Eten koken, sauteren en laten sudderen, en alles ertussenin

   

  7. Campinggaz Twister Plus Campingkooktoestel

  Campinggaz Twister Plus

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Tot nu toe hebben we het vooral over hele robuuste, geavanceerde gasbranders voor flinke tochten met een uitgebreide uitrusting gehad. Als laatste nemen we ook een model mee die vooral goed voor kampeerdoeleinden te gebruiken is, zonder de extreme omstandigheden.

  Een model dat naast functioneel ook goed voor de portemonnee is. Als je bijvoorbeeld een meerdaagse wandeltocht of bergbeklimming gaat doen, is het prettig dat je gasbrander voor de meest efficiënte werking van de nieuwste snufjes is voorzien, maar soms is een eenvoudig model voldoende om aan je behoefte te voldoen.

  Dit is een zeer compact model met brede pansteunen die stabiliteit garanderen. De pandragers zijn inklapbaar waardoor het model nog compacter is en gemakkelijk in te pakken is. Hierbij is het ook handig dat de brander in een handige kunststof opbergdoos wordt geleverd.

  Het is een eenvoudig model die doet wat hij moet doen. Ideaal voor een low budget kampeeruitje, zonder dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

  Belangrijkste kenmerken

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Compact, met inklapbare pandragers
  • Ideaal voor een low budget kampeeruitje

   

  8. Primus Lite XL Zeer efficiënte gasbrander

  Primus Lite XL Zeer efficiënte gasbrander

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  De Primus Lite XL is de grote uitvoering van het reguliere Lite model. De brander wordt met een 1 liter pan geleverd waarmee je gemakkelijk voor 2 personen kunt koken. Nu zou je wellicht verwachten dat dat meer tijd in beslag zal nemen aangezien de pan groter is dan bij het Lite model, maar dat is niet het geval. De brander bij het Lite XL model is krachtiger waardoor je niet langer hoeft te wachten totdat je maaltijd is opgewarmd, dan bij de kleinere uitvoering.

  Ook is dit model met de modernste technologische snufjes uitgerust. Ten eerste is de Primus Lite XL van een technologie genaamd Laminar Flow Burner Technology voorzien, wat wil zeggen dat de brander lager zit dan normaal gesproken. Dit zorgt ervoor dat hij stabieler, lichter en compacter is. Als tweede maakt dit model gebruik van de speciale Triangular Joint Connection. Dit is een innovatief driehoekig gat aan de onderzijde van de pan. Hierdoor kan de brander veilig op de brander bevestigd worden. Dit zorgt ervoor dat de brander zo zuinig mogelijk is, omdat weinig warmte door wind verloren gaat.

  Koken gaat bij dit model dankzij de keramische anti-aanbaklaag in de pan erg prettig. Door de transparante deksel kun je alles goed in de gaten houden. Die deksel kun je overigens ook als vergiet gebruiken.

  Belangrijkste kenmerken

  • Inclusief grotere pan, geschikt voor 2 personen
  • Laminar Flow Burner Technology zorgt voor stabiliteit, minder gewicht en compactheid
  • Triangular Joint Connection zorgt voor minimale warmteverlies

   

  9. Fire Moth Gasbrander inclusief Pan

  Fire Moth Gasbrander inclusief Pan

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Deze gasbrander wordt inclusief pan geleverd waarin je voor 1-3 personen kunt koken. Door de speciaal voor deze brander ontwikkelde pan ontstaat een ideale hitteoverbrenging, wel 35% meer dan traditionele systemen. Het speciale kooksysteem is namelijk met een stormcooker uitgerust die zich om de brander bevindt. Hierdoor kan hitte niet ontsnappen en wordt wind buitengelaten. Daardoor bespaar je tijd en gas en kun je het kooksysteem goed bij hevige wind gebruiken.

  Ook voor wat extremere omstandigheden is deze gasbrander een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan kamperen in koude klimaten. Door de integrale voorverwarmer bij de brander en de isolerende neopreen hoes presteert de gasbrander ook bij koude omstandigheden erg goed. Ook is het mogelijk om de brander op ongelijk of ruw terrein te gebruiken. De stabiele en brede basis zorgt ervoor dat je ook op dit soort lastige ondergronden goed kunt koken.

  Uiteraard is ook aan efficiëntie en functionaliteit gedacht. Door het lichte en compact formaat is de gasbrander makkelijk op lange tochten mee te nemen, ideaal voor lichtgewicht hiking. Daarnaast wordt het product met een deksel geleverd die als stoomuitlaat of vergiet dienstdoet. Door het transparante materiaal houd je goed overzicht over het kookproces.

  Belangrijkste kenmerken

  • Ideale hitteoverbrenging, bespaar tijd en gas
  • Presteert goed bij wind en kou
  • Licht en compact, maar ook stabiel

   

  10. Edelrid Kiro ST gasbrander

  Edelrid Kiro ST gasbrander

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Verschillende wandelaars of outdoor-liefhebbers hebben verschillende behoeften. De een wil eenvoudig een bergsportmaaltijd bereiden en de ander wil na een lange tocht snel van een warme kop chocolademelk kunnen genieten. Met de Edelrid Kiro ST kun je de vlamhoogte nauwkeurig instellen waardoor het aan al deze behoefte kan voldoen.

  Ook aan efficiëntie is gedacht, want door de optimale vlamverdeling bereid je jouw maaltijd of warme drank in mum van tijd. De gasbrander is voor het bereiden van maaltijden voor 1 tot 2 personen geschikt. Over het algemeen heeft iedere trekker of buitensportliefhebber op één gebied dezelfde behoefte: gewicht! Wanneer je een lange wandeling, fietstocht of bergbeklimming in het vooruitzicht hebt staan, of wanneer je in de buitenlucht gaat kamperen, is zo min mogelijk gewicht bij je hebben essentieel.

  Met slechts een gewicht van 99 gram, voldoet deze gasbrander aan die behoefte. Daarnaast kun je de gasbrander dankzij de kleine pakmaat en de bijgeleverde opbergzak goed vervoeren. Natuurlijk zonder op kwaliteit te besparen. Naast klein en licht, heeft deze gasbrander namelijk ook een stevig ontwerp. Verder kun je deze gasbrander in combinatie met standaard gasblikjes gebruiken, die je ook direct bij Edelrid kunt aanschaffen.

  Belangrijkste kenmerken

  • Vlamhoogte nauwkeurig instellen
  • Klein en licht
  • Maar ook stevig ontwerp

   

  6 veiligheidstip bij het gebruik van een camping gasbrander

  Kamperen in de natuur, lange wandeltochten of bergbeklimming zijn ideale manieren om van de prachtige buitenwereld te genieten. Of je nu een trip met overnachtingen of een eendaagse tocht hebt gepland, op een gegeven moment zal je moeten eten. Om je maaltijd te bereiden is een gasbrander ideaal aangezien ze vaak licht en compact zijn. Het is dan wel belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan; uiteindelijk speel je met vuur. Dus wil jij na jouw avontuur heelhuids thuiskomen? Lees dan de volgende veiligheidstips door.

  1. Check, check en dubbelcheck

  Controleer altijd of je de gasfles correct hebt aangesloten voordat je begint met koken. Sommige gasbranders zijn geschikt voor oneffen ondergronden, maar probeer desondanks altijd een plat oppervlakte te vinden. Zo weet je dat je brander niet om zal vallen.

  1. Veilig aansteken

  Bij het aansteken helpt het om een windvrije plek te vinden of de wind van de gasbrander weg te leiden. Sommige branders worden met een windscherm geleverd. Die kun je hiervoor gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je voedsel ook nog sneller klaar is en gas wordt bespaard. Steek de gasbrander voorzichtig aan door de knop naar rechts te draaien en naar de klik te luisteren.

  1. Kook nooit in een tent

  De verleiding is wellicht groot om in je tent te koken als het buiten regent, maar dit erg gevaarlijk aangezien tenten erg licht ontvlambaar zijn.

  1. Klaar met koken? Sluit de brander goed af

  Wanneer je klaar bent met koken is het belangrijk om iedere keer de knop van de brander weer om te draaien. Laat het gas er niet continue uitlopen. We hoeven vast niet uit te leggen dat dat voor gevaarlijke situaties zorgt.

  1. Berg de gasflessen veilig op

  Zorg ook dat je de gasflessen veilig opbergt. Dat betekent in ieder geval dat je de fles nooit in het kookstel moet laten zitten wanneer je het niet gebruikt. Wacht totdat de gasfles goed is afgekoeld, voordat je deze verwijderd. Berg de gasfles vervolgens op een droge plek op.

  1. Houd je kookstel schoon

  Je wilt natuurlijk dat je kookstel op de beste manier presteert. Hiervoor is het nodig dat je iedere keer wanneer je hem hebt gebruikt, hem schoonmaakt. Je gasbrander blijft dan niet alleen beter presteren, maar gaat ook langer mee.

   

  Conclusie

  Ben je dus van plan om een lange trektocht te maken of wil je gaan buitenkamperen? Kies dan voor een gasbrander die bij jouw behoeften past. De meeste gasbranders zijn compact en licht en hebben handige technische hulpmiddelen. Kijk wat jij nodig hebt voor het doel wat jij voor ogen hebt. Er zijn genoeg gasbranders waaruit je kunt kiezen.

  nv-author-image

  Lien D'Hollander

  Expertise: Veelzijdige Expert in Gezondheid, Reizen, Sport, en Outdoor, Gepubliceerd op BestReviews.nl en Diverse Platforms, Uitgebreide Educatieve Achtergrond en Certificeringen
  Job: Productonderzoeker en Tester

  Onze business pro, Lien, is gespecialiseerd in de gezondheids-, reis-, sport- en outdoorindustrie. Ze creëert briljante content die uit haar hobby's, passies en substantiële werkervaring voortkomt. Ze heeft een goed oog voor het juiste product en kent door haar ruime reiservaring de markt in diverse landen. Haar recensie-inhoud is zeker het vermelden waard.

  by and