Inhoudsopgave
Koffie is iets onmisbaar in het dagelijks leven. In de ochtend als we wakker worden, drinken we gezellig een kop verse koffie bij het ontbijt en lezen we de krant. Nadien op het werk tijdens de pauze of bij het vergaderen, en in het weekend koffie drinken bij familie en vrienden. Studies tonen aan dat koffie drinken mensen tot rust brengt.
Er zijn maar weinig mensen die helemaal geen koffie drinken en dat komt omdat er zoveel verschil in smaken en bereidingen zijn. Maar de lekkerste koffie blijft hoe dan ook de verse koffie, zelf gemalen uit koffiebonen, en ook hier bestaat er een uitgebreid gamma aan verschillende geuren en smaken.
De twee meest gekende en geproduceerde soorten koffiebonen zijn de Arabica en Robusta, die respectievelijk 70% en 30% marktaandeel vertegenwoordigen. Op deze bonen kan de producent zijn creativiteit laten uitwerken en smaken toevoegen om zo een uniek koffiesmaak te creëren.
Door de koffiebonen zelf te malen behoud je de intensiteit van de smaak veel beter dan bij oploskoffie. Oploskoffie ondergaat namelijk een drogingproces bij -40°C waardoor een groot deel van de smaaksensatie verloren gaat. Ook verlies je bij oploskoffie een deel van het aroma tijdens het verwerkingsproces in tegenstelling tot wanneer je de koffiebonen zelf maalt.
Hier komen de aroma’s pas vrij bij het malen van de koffie waardoor de smaken en aroma’s ook beter merkbaar zijn in je kopje koffie. Tot slot zijn koffiebonen ook iets makkelijker te bewaren dan oplospoeder.
- de beste koffiemachines die momenteel verkrijgbaar zijn
- de beste espressomachines die dit jaar zijn beoordeeld
- de beste koffiemolens beoordeeld voor dit jaar
10 Beste Koffiebonenmerken Op De Markt Van Vandaag
1. Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De Douwe Egberts Rood variant heeft een gemiddelde smaakintensiteit en is de meest gekende smaakvariant van het merk. Smaken verschillen en daarom voorziet Douwe Egberts melanges voor de verschillende smaak profielen.
De bonen zijn een mix van Arabica en Robusta bonen en zijn in eerste plaats geschikt voor het zetten van gewone koffie, maar daarnaast ook geschikt voor espresso en cappuccino. De smaak is zacht, evenwichtig en rond en hierdoor erg toegankelijk.
De koffiebonen zijn verkrijgbaar in verpakkingen van verschillende maten. Na opening neemt de intensiteit van de bonen af. Bewaar de bonen op een droge plaats en consumeer ze binnen de 3 weken.
Belangrijkste kenmerken
- Scherpe prijs-kwaliteitverhouding
- Gemiddelde smaakintensiteit
- Vertrouwde Douwe Egberts koffie sinds 1753
2. L’OR Espresso Onyx Koffiebonen
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
L’OR Espresso Onyx is een mix van donker gebrande Arabica- en Robusta bonen en is een ode aan de ultieme essentie van pure espresso. Wanneer de bonen gemalen worden geven ze een uitgesproken en krachtige smaak vrij.
De koffiesmaak gaan gepaard met een melange van gember, zoethout en amandel, wat een unieke smaakbeleving oplevert. Deze variant is de meest intense in zijn gamma en is vooral geschikt voor het zetten van melkkoffie en espresso.
De bonen worden verpakt in een herbruikbare vershoudzak zodat er geen smaak- en aroma verlies optreedt na het openen van de verpakking.
Belangrijkste kenmerken
- Hoge smaakintensiteit
- Mix van Arabica en Robusta
- Vooral geschikt voor espresso en melkkoffie
3. illy koffie, koffiebonen Classico
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Illy koffie is koffie die bestaat uit 100 % Arabica bonen en verkrijgbaar in twee smaakintensiteiten: de classic (fel rode band) en Intenso (donkerrode band). Waar de Classic bonen een eerder zachte smaak geven, heeft de Intenso koffie een eerder ronde en vollere smaak.
Beide koffievarianten bestaat uit 100% Arabica vruchten. De aroma’s en geuren worden zorgvuldig bewaard in het illy-blik om keer op keer het perfecte kopje koffie te kunnen zetten.
De illy Classico is en perfecte blend tussen zoet en koffie. De smaak en het aroma van de koffie worden namelijk aangevuld door een toets van sinaasappelbloesem, jasmijn en karamel, wat het geheel zoet en fruitig maakt.
Belangrijkste kenmerken
- Verkrijgbaar in twee smaakvariaties: Classico & Intenso
- 100 % Arabica
- Behoud van kleuren en geuren in illy-blik
4. Kimbo Koffiebonen Extreme
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De Extreme variant van Kimbo staat mee aan de top van kwaliteitsvolle Italiaanse espresso’s. De Arabica bonen zijn afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en geven een rijk en kruidig aroma.
De bonen worden in de regio van Napels gebrand, een lagere regio, waardoor ze een extra donkere kleur hebben dan andere koffiebonen.
De bonen hebben meer glans en zijn gladder aan de buitenkant waardoor krachtige volautomaten soms moeite ondervinden om de bonen te vermalen. De koffiebonen zijn erg puur, waardoor je met deze bonen een koffie zet met een erg hoog cafeïnegehalte.
Belangrijkste kenmerken
- Pure, sterke smaak
- 1 kg verpakking
- Top Italiaanse espresso
5. Caffè Borbone Vending – Miscela Rossa
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Caffè borbone is een Italiaanse koffieproducent die zijn jarenlange expertise hoog in het vaandel draagt. De miscela rossa smaakvariant is een koffievariant die een robuust kopje koffie oplevert na bereiding, met een stevige en intense smaak.
De smaak en puurheid zorgen voor een sterke energieboost en bijna unieke koffie beleving. Deze puurheid staat ook in directe verbinding met de kwaliteit van de koffie, iets wat Caffè borbone eveneens van primair belang beschouwd.
De Miscela rossa variant van Caffè borbone is een mix van 85% Robusta bonen met 15% Arabica noten zodat in het pittige kopje koffie toch ook een zoete invloed te vinden is.
Belangrijkste kenmerken
- Verpakking van 1 kg
- Energieboost
- Italiaans
6. Lavazza Koffie Espresso Gran Riserva
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Met Lavazza gran riserva koffiebonen maak je elke dag opnieuw een heerlijke koffiemix voor een koffie die een rijk maar zacht aroma biedt. De smaakcombinatie van de bonen zelf, aangevuld met de smaak van esdoornsiroop en walnoot geeft keer op keer een bijzondere koffie-ervaring.
Wanneer je de bonen correct bewaart (droog, luchtdicht en bij een kamertemperatuur tussen 10 en 18°) behouden de koffiebonen hun aroma en smaak gedurende meerdere maanden. De bonen zijn 100% Arabica en geven een verfijnde en ietwat zoete smaak af.
Belangrijkste kenmerken
- Zacht aroma
- Voordeelverpakking
- 100% Arabica
7. Presto Koffiebonen – Robusta Rocket Roast
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Presto Rocket Roast is een koffievariant van enkel en alleen Robusta bonen en bevatten dubbel zoveel cafeïne als een normaal kopje koffie zonder bitterder te zijn. In de smaakbeleving vind je een toets van chocolade en veenbes terug, wat voor een unieke beleving zorgt.
Bovendien kan je door de verbeterde verpakking deze bonen tot 12 maanden ongeopend bewaren zonder dat er smaak- of aromaverlies optreedt. De bonen zijn afkomstig uit het hooggebergte in Latijns-Amerika, waar ze met de hoogste zorgvuldigheid worden geteeld en geoogst.
Belangrijkste kenmerken
- 100% Robusta
- Latijns-Amerikaans
- Toets van chocolade en veenbes
8. Mövenpick Koffiebonen
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Mövenpick is een Zwitsers merk dat gekend staat voor zijn kwalitatieve producten en dat is voor deze koffie niet anders. Mövenpick ‘Der Himmlische’ zijn koffiebonen van premium kwaliteit met 100% Arabica bonen uit het hooggebergte van India, vandaar de naam ‘Hemels’.
In deze variant van bonen vind je een interessante mix van kruiden en smaken die uniek is in zijn soort. De koffie heeft een bittere toets en heeft een vleugje karamel in de smaak toegevoegd om een krachtig, rond geheel te vormen.
De koffiebonen worden langdurig en zorgvuldig geroosterd volgens Zwitsers recept om een constante kwaliteit te garanderen zoals men van de Zwitsers gewoon is.
Belangrijkste kenmerken
- Zwitserse kwaliteit
- Hemelse smaak
- Best beoordeeld
9. King’s Coffee – Speciale Espresso Rooster – Fijnste Arabica Robusta Blend
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
King’s Coffee bonen worden zorgvuldig gekozen en continu onderworpen aan kwaliteitscontroles. De bonen worden handmatig geoogst, in kleine hoeveelheden geroosterd en meteen verpakt zodat er geen smaak- en aromaverlies op kan treden.
De koffiebonen zijn een combinatie van 70% Arabica bonen en 30% Robusta bonen uit Brazilië en fair trade. De koffiebouwers krijgen een bovengemiddeld bedrag voor hun product en er wordt een duurzame relatie met hen onderhouden.
De blend wordt gekenmerkt door zijn uitgesproken chocolade- en cacaoaroma’s en heeft een hoog cafeïnegehalte.
Belangrijkste kenmerken
- 70% Arabica en 30% Robusta
- Fair trade
- Hoogste kwaliteit
10. Coffee Roasters of Jamaica – 100% Jamaica Blue Mountain Koffiespecialen
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De 100% Jamaica Blue Mountain is een Jamaicaanse koffiesoort die locaal geroosterd en verpakt wordt. Het is een van de duurste koffiesoorten ter wereld en draagt het Coffee Industry Board of Jamaica (CIB) label dat garant staat voor kwaliteit en versheid.
De koffiebonen zijn van premium kwaliteit en worden medium geroosterd. De bonen zijn 100% Arabica en staan bekend voor hun milde en niet-bittere smaak. Ze worden verpakt in een stijlvolle jute zak zodat ze ook een geschikt zijn als geschenk.
De bonen worden verpakt per 227 g om een pak sneller te consumeren zodat er geen smaak- en aromaverlies kan optreden.
Belangrijkste kenmerken
- Kleine, originele verpakking
- Versheidsgarantie
- Jamaicaans
Hoe Worden Koffiebonen Verwerkt?
De koffieboon is eigenlijk geen boon maar een steenvrucht met een dikke pit en een dun laagje vruchtvlees. Tijdens het rijpingsproces van gemiddeld ach maanden veranderd de kleur van groen naar rood. Wanneer de vruchten rood zijn, zijn ze rijp om geplukt te worden, maar vaak worden gewoon alle vruchten tegelijk geplukt.
Na de oogst worden de bessen in een bassin met water gedaan om ze te sorteren. De rijpe bessen zinken, de onrijpe blijven drijven en verwijderd.
Van de rijpe bessen worden vervolgens het vruchtvlees verwijderd zodat uiteindelijk enkel de pit overblijft die men kan laten drogen in de zon.
Het droogproces is een belangrijk en precies werk: de bonen moeten om de paar uur omgeroerd worden en de bonen mogen ook niet te droog worden. Wanneer de bonen droog zijn worden ze nogmaals gesorteerd volgens de verschillende kwaliteitscriteria en worden ze vervolgens gebrand in olie tot ze de juiste, typische kleur krijgen.
Tot slot worden de bonen verpakt zodat ze geëxporteerd kunnen worden.
Veel Gestelde Vragen
Hoe Kan Je Het Beste Koffiebonen Bewaren?
Ongeopend kan je een pak koffiebonen tot meestal zes maanden bewaren zonder dat er smaakverlies optreedt. Van zodra je een pak opent, consumeer je de bonen best binnen de maand als je wil blijven genieten van de smaakintensiteit. De bonen worden niet per se slecht, maar ze verliezen wel hun smaak.
Ook de plaats waar je de bonen bewaard heeft een invloed op de smaak. Zowel gemalen koffie als koffiebonen bewaar je best op een droge en donkere plaats. Als je de bonen opslaat in een doos of blik, zorg er dan voor dat deze helemaal schoon is en geen geuren bevat van andere bonen of etenswaren zodat de aroma’s van de bonen niet beïnvloed worden.
Je kan een gesloten pak koffiebonen ook eenmalig invriezen om de houdbaarheid te verlengen.
Kan ik Koffiebonen Gebruiken in Een Koffiemachine?
Voor koffiemachines is de maalgraad van de koffie van primair belang. Deze maalgraad bepaalt of je de koffie al dan niet kan gebruiken in de koffiemachine en lang niet alle oploskoffie is geschikt voor koffiemachines.
Wanneer je zelf de bonen maalt, bepaal je zelf de maalgraad van de koffie of kan je die naargelang het machine of het type koffie zelf instellen. Koffie van zelfgemalen koffiebonen in een koffiemachine is met andere worden persoonlijker en precieser, en je hebt een intensere smaakintensiteit door de bonen vers te bereiden.
Hoe Bereid je Koffie Met De Beste Smaakintensiteit?
De beste koffie of koffie met de meest volle smaakintensiteit bereid je door de bonen vlak voor het zetten van de koffie pas te bereiden en door de bonen op een droge, donkere plaats te bewaren. Het is van cruciaal belang dat de bonen hun aroma’s en smaken bewaren zodat deze niet vooraf het maalproces verloren gaan.
In Welke Streek Worden Koffiebonen Geteeld?
Koffiebonen worden voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika en enkele Aziatische landen geteeld. Het sterks producerende land is Brazilië, waar zowel Arabica als Robusta bonen geteeld worden. Arabica bonen worden voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika geproduceerd terwijl Robusta bonen meestal afkomstig zijn uit de Aziatische landen of Afrika.
Wat is Het Verschil Tussen Arabica en Robusta Koffiebonen?
Arabica koffiebonen zijn afkomstig uit gebieden rond de evenaar. Ze hebben een mildere smaak in vergelijking met de Robusta bonen die een eerder bittere smaak vrijgeven. Arabica koffiebonen bevatten ook ongeveer 70% minder cafeïne dan Robusta koffiebonen.
Conclusie Van De Beste Koffiebonen
Zelf koffiebonen malen mag dan net iets meer werk zijn maar het is het zeker waard.
Het verschil in smaakbeleving tussen koffie uit vers gemalen bonen of oploskoffie is niet te vergelijken en de prijs per kopje koffie als je hem zelf maalt is vaak goedkoper dan een kopje oploskoffie.
De basis van de koffie is of Arabica of Robusta koffieboon, of een combinatie van deze twee die vaak aangevuld worden met extra smaken naargelang de producent.