Inhoudsopgave
Dit zijn volgens onze testen de beste microfoons om opnames mee te maken en om thuis te werken
De beste microfoons vertegenwoordigen de beste apparatuur voor het opnemen van geluiden en komen in verschillende vormen en maten. Er zijn muziekmicrofoons, shotgun-microfoons om aan je videocamera te bevestigen en tal van gebruiksvriendelijke microfoons met een USB-aansluiting. We hebben ze allemaal zelf getest, dus je kunt er zeker van zijn dat de modellen die je hieronder vindt, de geluidskwaliteit leveren die je nodig hebt.
Als je op zoek bent naar een plug-and-play microfoon om te videochatten en om thuis te werken, dan raden wij een USB-microfoon aan, maar een eenvoudige microfoon staat niet gelijk aan slechte kwaliteit of minder functies. Vaak beschikken deze microfoons over extra functies die ze ideaal maken om podcasts mee op te nemen of te streamen. Om te ontdekken welke microfoon bij jouw behoeften past, raden we je aan om onze onderstaande lijst met beste microfoons door te nemen, en vergeet ook niet om een kijkje te nemen naar onze reviews van de beste ringlampen en beste webcams.
- We hebben de beste koptelefoon met microfoon voor gesprekken en videocalls op een rijtje gezet
- Neem ook een kijkje naar onze reviews van de beste computerluidsprekers
Wat zijn de beste microfoons?
De Blue Yeti zorgt voor een ideale balans van functionaliteit, opnamekwaliteit en prijs. Hij kan gebruikt worden voor podcasts en voor opnames alleen, maar het is ook een van de beste gaming microfoons op de markt, en heeft een scala aan richtingspatronen waarmee je in bepaalde richtingen kan opnemen.
Een andere topper is de JLab Talk. Deze heeft dezelfde opnamemodi als de Blue Yeti, levert dezelfde opnamekwaliteit, maar aan een nog lagere prijs. In dezelfde prijsklasse bevindt zich ook de Rode PodMic, een buitengewoon goede microfoon voor podcasts, maar de Rode PodMic gebruikt een XLR-aansluiting in plaats van een USB-aansluiting. Als je een eenvoudige, budgetvriendelijke microfoon wilt, dan is de Blue Snowball Ice, een goede keuze.
De microfoons van Blue en JLab zijn altijd plug-and-play, maar als je net dat tikkeltje meer kwaliteit wilt als podcaster, die meestal alleen in de studio zit, dan is de Rode Podcaster een aanrader. Hij levert prachtige opnamekwaliteit, kristalhelder stemgeluid en is geschikt om zowel podcasts als livestreams mee op te nemen. De prijs is aan de hoge kant, maar het is waarschijnlijk de laatste podcast microfoon die je ooit zal moeten kopen.
De HyperX SoloCast mogen we niet vergeten te vermelden. Dit is een van de betere entry-level microfoons op de markt en de opnamekwaliteit van stemgeluid en andere geluiden is vol en duidelijk. Hij komt ook met een verstelbaar microfoonstatief, is eenvoudig te configureren en heeft een mute-knop om te vermijden dat omgevingsgeluid wordt opgenomen.
Wat betekenen de verschillende audiopatronen?
Sommige microfoons op onze lijst bieden de keuze tussen verschillende audiopatronen, waaronder bidirectioneel, cardioïde, omnidirectioneel en stereo. Andere beschikken uitsluitend over een cardioïde audiopatroon. Hieronder vind je een korte samenvatting van de verschillende audiopatronen om je te helpen kiezen:
- Cardioïde: bij dit patroon wordt het geluid slechts in een enkele richting opgenomen. Dit is ideaal voor slechts een spreker, zoals bijvoorbeeld bij meetings of bij het opnemen van voice-overs.
- Bidirectioneel: bij dit patroon wordt het geluid vanuit twee richtingen opgenomen. Dit is ideaal voor twee sprekers die tegenover elkaar zitten in een kamer.
- Omnidirectioneel: bij dit patroon wordt het geluid rondom de microfoon opgenomen. Dit is ideaal voor het opnemen van groepen die rond de microfoon zitten.
- Stereo: bij dit patroon wordt het geluid aan de voorkant van de microfoon en aan de zijkanten opgenomen. Dit is ideaal voor muziekgroepen of een panel van sprekers die in dezelfde richting kijken.
De beste microfoons die je vandaag kunt kopen
1. Blue Yeti Microfoon
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste microfoon in het algemeen
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel, Stereo | Afmetingen: 29,4 x 12,9 x 11,9 cm | Type aansluiting: USB
De Blue Yeti is al ongeveer tien jaar op de markt, en sinds zijn introductie is hij bijzonder weinig veranderd. Om eerlijk te zijn, er moest niets veranderd worden aan de beste microfoon op de markt.
Het is een strakke, veelzijdige microfoon die niet veel geld kost en alles heeft wat een amateur of semiprofessionele audiofiel nodig heeft om opnames mee te maken. De Blue Yeti is een hoogwaardige microfoon met condenser en een ingebouwd statief, met een USB-aansluiting en niet te vergeten, vier audiopatronen.
Met de Blue Yeti kan je bidirectioneel, cardioïde, omnidirectioneel en stereo geluid opnemen. Heel weinig microfoons bieden verschillende audiopatronen aan, en slechts enkele kunnen naadloos overschakelen tussen de verschillende patronen. Maar dankzij de talkrijke audiopatronen van de Blue Yeti, kan je podcasts, interviews, muziekoptreden en zelfs debatten opnemen.
Pluspunten:
- Veelzijdig
- Redelijke prijs
- Goede geluidskwaliteit
Minpunten:
- Niet zo nauwkeurig als gespecialiseerde microfoons
- Statief kon beter
2. JLab Talk
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste microfoon voor minder dan € 120
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel, Stereo | Afmetingen: 25,1 x 19,3 x 19,3 cm (met uitgestrekt statief) | Type aansluiting: USB
De JLab Talk is de eerste microfoon met USB-aansluiting van de specialisten in hoofdtelefoons, JLab, maar dat zou je niet zeggen. De opnamekwaliteit, functies en gebruiksgemak van de Talk zijn van hetzelfde niveau als die van de populairdere Blue Yeti.
De JLab Talk is meestal beschikbaar voor minder dan € 120 (en soms zelfs goedkoper tijdens de koopjes), waardoor hij in dezelfde prijsklasse valt als de Blue Yeti Nano, maar hij beschikt over dezelfde vier audiopatronen als duurdere modellen zoals de standaard Yeti en de EPOS B20.
De bidirectionele modus is niet zo consistent als de omnidirectionele modus, maar je kunt deze laatste mode wel gebruiken voor hetzelfde doel, en de cardioïde en stereo modi zijn allebei zeer indrukwekkend.
Pluspunten:
- Zeer goede prijskwaliteit
- Goede geluidskwaliteit
- Vier audiopatronen
- Eenvoudig te configureren en te gebruiken
Minpunten:
- Neemt af en toe omgevingsgeluid op
- Bidirectionele modus werkt niet goed
3. Rode PodMic
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste microfoon voor iedereen die podcasts ernstig neemt
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 17,2 x 10,9 x 6,0 cm | Type aansluiting: 3-pin XLR
De Rode PodMic is een van de beste podcasting microfoons op de markt en wordt geliefd door vele professionals die dagen in de studio doorbrengen. Bovendien komt hij met XLR-aansluiting in plaats van een USB-aansluiting, het bewijs dat hij echt gericht is op gebruik in opnamestudio’s. De Rode PodMic is bovendien eenvoudig te configureren en te gebruiken, en dit is zelfs iets waar we het meest van hielden in onze tests. Je hoeft niet veel tijd te besteden met het afstellen om een goed geluid te krijgen.
Het ingebouwde plopscherm houdt ongewenste geluiden uit je opnames, en de hoogwaardige kwaliteit van de gebruikte materialen zorgt ervoor dat een schokje op de tafel niet te horen is.
We willen je er wel op wijzen dat dit geen microfoon voor beginners is, vooral omdat hij niet wordt geleverd met een statief. Maar de PodMic is zo goedkoop dat je met het uitgespaarde geld een enkele extra accessoires kunt kopen. Hij is niet veel duurder dan de Rode NT-USB Mini, die meer geschikt is voor mensen die een microfoon met USB-aansluiting willen.
Pluspunten:
- Fantastische geluidskwaliteit
- Hoogwaardige materialen
- Lage prijs
- Ingebouwd plopscherm
Minpunten:
- Niet ideaal voor beginners
- Statief niet inbegrepen
4. HyperX QuadCast
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste microfoon van HyperX om te gamen
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel, Stereo | Afmetingen: 24,8 x 12,9 x 10,6 cm | Type aansluiting: USB
De HyperX QuadCast is een stijlvolle en robuuste microfoon, perfect voor gamers die niet houden van microfoons van headsets, of die af en toe ook willen livestreamen. De QuadCast is een condenser microfoon met ingebouwd statief en shock mount. Dit betekent dat als je hem aansluit op je computer, je meteen kunt beginnen opnemen.
De meeste gebruikers zullen eerst het cardioïde audiopatroon willen testen, maar je hebt de keuze uit drie andere audiopatronen: bidirectioneel, omnidirectioneel en stereo. Dus als je meerdere mensen tegelijk wilt opnemen, dan kan je dat zonder problemen.
De QuadCast is een van de beste microfoons om te gamen, omdat de meeste van zijn functies analoog zijn. Dit betekent dat je niet moet knoeien met de software als je het audiopatroon wilt wijzigen, het volume wilt verhogen of zelfs de microfoon wilt dempen. Hij ziet er ook redelijk stoer uit dankzij de zwarte en rode verlichting. Of je houdt van deze “gamer”-stijl of als je het een beetje verouderd vindt, hangt helemaal van jou af.
Pluspunten:
- Ingebouwd statief en shock mount
- Verschillende audiopatronen
- Analoge volume instelling
Minpunten:
- Beetje ouderwetse verlichting
- Plopscherm werkt niet naar behoren
5. Elgato Wave 3
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste microfoon om te streamen
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 15,2 x 6,6 x 4.0 cm| Type aansluiting: USB
Op het eerste gezicht lijkt de Elgato Wave: 3 veel op de andere microfoons op deze lijst. Het is een microfoon met USB-aansluiting, met een cardioïde audiopatroon die speciaal werd ontwikkeld voor gamers. De Elgato Wave: 3 verschilt echter met de andere microfoons op deze lijst omdat hij kan aangesloten worden op de Elgato Stream Deck.
Door de Stream Deck te gebruiken in combinatie met deze microfoon, kan je de instellingen van de microfoon en het geluid aanpassen zonder aan de microfoon te moeten sleutelen. Je kan je dus volledig toeleggen op de video die je aan het opnemen bent en andere belangrijke zaken.
Hierdoor is de Wave: 3 gewoon een van de beste streaming-microfoons, maar hij is ook een bijzonder goede microfoon in het algemeen, met een bijzonder eenvoudige besturing, kristalhelder cardioïde audiopatroon en kleine afmetingen, waardoor hij op elk bureau past. De eenvoudige zwarte kleur van de microfoon met smaakvolle verlichting zijn perfect geschikt voor gamers, en bovendien is hij eenvoudig te configureren en kan je je geluid in realtime controleren. De audiokwaliteit van de Wave: 3 is niet beter dan andere microfoons op deze lijst, maar zijn capaciteiten als streaming-microfoon maken hem het overwegen waard.
Pluspunten:
- Goede streaming-microfoon
- Gebruiksvriendelijke configuratie
- Eenvoudig ontwerp
Minpunten:
- Geen bijzondere functies
- Kan omgevingsgeluid opnemen
6. HyperX QuadCast S
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Een gaming microfoon met aanpasbare verlichting
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel, Stereo | Afmetingen: 25,4 x 12,7 x 12,7 cm | Type aansluiting: USB
Je kunt een beetje geld besparen door te kiezen voor de standaard HyperX QuadCast, die we hierboven hebben gereviewd, maar als jouw PC al veel RGB-verlichting heeft en je een microfoon wilt die daarbij past, dan moet je zeker een kijkje nemen naar de kleurrijke QuadCast S.
De QuadCast S is niet alleen een buitengewoon goede microfoon dankzij zijn RGB-verlichting, maar de geluidskwaliteit is echt goed en bovendien beschikt hij over een ingebouwd plopscherm en shock mount. De QuadCast S kan eenvoudig aan je eigen statief gemonteerd worden als je dat liever hebt. Net als de Blue Yeti en de JLab Talk beschikt hij over vier opnamepatronen, dus kan je hem instellen voor opnames alleen of in groep.
Pluspunten:
- Goede geluidskwaliteit
- Aanpasbare verlichting
- Ingebouwd plopscherm en shock mount
Minpunten:
- Standaard QuadCast is goedkoper
7. Rode NT-USB Mini
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Een microfoon voor beginners met goede geluidskwaliteit
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 14,2 x 5,5 x 8,9 cm | Type aansluiting: USB
Zoals we al hebben vermeld in onze review, is de Rode NT-USB Mini een “goede microfoon” die vaak voor minder dan € 100 op de kop te tikken valt. De opnamekwaliteit en audiokwaliteit zijn goed en zeker beter dan de kwaliteit die je krijgt van een smartphone microfoon. Hij beschikt over een aansluiting voor je hoofdtelefoon zodat je je eigen stem kunt horen, maar hij heeft ook een USB-C-poort waardoor je hem eenvoudig kunt aansluiten op een desktop of laptop. De kwaliteit van de gebruikte materialen is ook verrassend goed voor deze prijsklasse, en de plastic en metalen constructie zien er professioneel uit.
De Rode NT-USB heeft af en toe problemen met de volumecontrole en daar kan je niet veel aan doen zelfs niet in de software. Maar het blijft een goed product voor beginnende podcasters en streamers.
Pluspunten:
- Gebruiksvriendelijk
- Aanvaardbare geluidskwaliteit
- Ingebouwde uitgang voor hoofdtelefoons
Minpunten:
- Problemen met geluidsversterking
- Statief is stijf en kan niet versteld worden
8. HyperX SoloCast
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste microfoon voor mensen met een beperkt budget
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 17,5 x 7,8 x 7,8 cm | Type aansluiting: USB-C naar USB
De opnamekwaliteit van de HyperX Solocast is een stuk beter dan je zou kunnen verwachten van een goedkope USB-microfoon. Zijn cardioïde audiopatroon is van hetzelfde niveau als de beste microfoons op onze lijst, en zorgt voor rijke en volle vocalen.
Bij het opnemen zal je minder last hebben van een hoorbaar galmeffect, en de achtergrondstoring is minimaal. Geluiden zoals muisklikken en mechanische toetsen zijn niet zo storend. We zijn ook blij met de compactheid en het verstelbaar statief om de microfoon onder verschillende hoeken te kunnen plaatsen. Er is zelfs een mute-knop ingebouwd om te voorkomen dat incidentele geluiden worden opgepikt.
Deze microfoon wordt plug-and-play geleverd en voldoet aan de eenvoudigste eisen, zoals basisbediening en een enkel opnamepatroon, wat een van de weinige beschikbare functies is. Toch doet dit niets af aan de kwaliteit van de SoloCast.
Pluspunten:
- Plug-and-play
- Goede geluidskwaliteit
- Mute-knop
- Verstelbaar statief
Minpunten:
- Slechts een audiopatroon
9. Blue Yeti Nano
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Een bijzonder goede en compacte microfoon van Blue
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde, omnidirectioneel | Afmetingen: 21,0 x 9,6 x 10,9 cm | Type aansluiting: USB
Ja hoor, weer een microfoon van Blue, maar de Yeti Nano is een bijzonder goede microfoon met USB-aansluiting. Eigenlijk is hij een compactere versie van het vlaggenschip Blue Yeti, zij het met minder functies. Hij is wel goedkoper dan de Blue Yeti.
Dit betekent dat je ongeveer dezelfde opnamekwaliteit krijgt als de Blue Yeti met cardioïde en omnidirectionele audiopatronen. Bovendien ziet hij er strak uit en kan hij best tegen een stootje. De JLab Talk is eigenlijk een nog betere keuze, vooral omdat deze ook een stereo audiopatroon heeft, maar toch verdient de Blue Yeti Nano een plekje op onze lijst.
Pluspunten:
- Goede geluidskwaliteit
- Hoogwaardige materialen
- Goedkoper dan de Blue Yeti
Minpunten:
- Geen stereomodus
- Beperkte configuratiemogelijkheden
10. Blue Snowball Ice
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Goede geluidskwaliteit aan een lage prijs
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: XXX | Type aansluiting: USB
Als je een microfoon wilt die beter is dan de ingebouwde laptop microfoon, maar het geduld (of het geld) niet hebt voor iets duurder, dan is er de Blue Snowball Ice. Dit is gewoonweg de eenvoudigste, goedkoopste microfoon die je van een bekende fabrikant kunt kopen.
De SnowBall Ice is een compacte, maar toch stijlvolle microfoon die verkrijgbaar is in het zwart of wit. Hij kan op je computer worden aangesloten via een USB-kabel, en klaar is kees. Er zijn geen verschillende mogelijkheden of opties.
De Snowball ice gebruikt een cardioïde audiopatroon, waardoor hij bijzonder geschikt is voor videomeetings of chatten met vrienden in games. Hij is niet goed genoeg voor het opnemen van podcasts, maar als je bij iemands podcasts te gast bent en je eigen microfoon moet meenemen dan is de Snowball Ice een goede keuze.
Pluspunten:
- Niet duur
- Eenvoudig te configureren
- Meegeleverd statief
Minpunten:
- Niet geschikt voor professionals
- Geen extra functies
11. Sennheiser MKE 400
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste microfoon voor contentcreatie
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Supercardioïde | Afmetingen: 12,7 x 6,6 x 3,8 cm | Type aansluiting: 3,5 mm
Zowel beginnende als amateur videograven horen een kijkje te nemen naar de Sennheiser MKE 400. Deze shotgun-microfoon maakt gebruikt van een bijzonder goed supercardioïde audiopatroon waardoor stemgeluid kristalhelder wordt opgenomen, zelfs in plaatsen waar er veel achtergrondgeluid is.
De MKE 400 is bijzonder geschikt voor contentcreatie omdat hij zo eenvoudig te gebruiken is. De MKE 400 kan eenvoudig worden aangesloten via de 3,5 mm-aansluiting op je videocamera, maar kan ook worden aangesloten op je mobiele telefoon (als deze een 3,5 mm-aansluiting heeft). Hierdoor kan je prachtige video’s opnemen met prachtig geluid zonder dat je een DSLR or spiegelloze camera moet kopen.
Pluspunten:
- Compact ontwerp
- Eenvoudig te gebruiken, zelfs met smartphones
- Goede geluidskwaliteit
Minpunten:
- Weinig configuratiemogelijkheden
- Neemt windgeluid op
Hoe kies je de beste microfoon voor jouw behoeften?
De beste microfoon hangt bijna volledig af aan jouw behoeften en wat je ermee wilt doen. Onze lijst geeft je een goed overzicht van allerlei microfoons, waaronder standaard microfoons, podcasting microfoons, muziekmicrofoons enzovoort. Je moet jezelf de vraag stellen wat je van een microfoon verwacht, en dan een microfoon kiezen die het best bij je past.
Zoals met de meeste gadgets, zijn goedkopere microfoons een beetje goed in alles, maar hoe duurder je gaat, hoe meer gespecialiseerd de microfoon wordt. Dit betekent niet dat goedkope microfoons niet goed zijn, maar als je semiprofessionele kwaliteit verwacht, dan ga je daar ook voor moeten betalen.
Bezoek de websites van de fabrikanten, en probeer uit te zoeken waarvoor de microfoon werd ontwikkeld. De officiële website zal je een goed idee geven of de microfoon werd ontwikkeld met podcasting, streaming, gaming of iets anders in het achterhoofd. Als je daar geen tijd voor hebt, vergeet dan niet dat een cardioïde audiopatroon het meest bruikbare is als je vooral jezelf gaat opnemen bij je thuis. Andere patronen kunnen nuttig zijn, maar alleen maar als je met meerdere personen tegelijk wilt opnemen.