Inhoudsopgave
We hebben de beste podcast-microfoons voor alle budgetten, voor jullie getest.
Podcasting kent een enorme groei, en met een van de beste podcast-microfoons kan je meteen aan de slag om je eigen show te beginnen. Misschien zelfs twee of drie exemplaren, als je een co-host hebt en af en toe gasten uitnodigt op je show.
De beste microfoons met USB-aansluiting proberen de dingen zo eenvoudig mogelijk te houden, maar voor podcasting kan het de moeite waard zijn een microfoon te kiezen die specifiek werd ontworpen voor podcasts of die meer geavanceerde functies heeft: als je product uit niets anders dan je stem bestaat, dan moet je zorgen dat je stem zo goed mogelijk klinkt. Lees verder en ontdek de podcast-microfoons die we zelf hebben getest en willen aanraden aan ons publiek.
- De beste microfoons in het algemeen
- We hebben ook de beste gaming-microfoons getest
- … en de beste streaming-microfoons
Naast microfoons is andere hardware ook van belang. Raadpleeg zeker onze reviews van beste hoofdtelefoons, beste laptops en beste webcams. Ga snel aan de slag met je podcast en koop uitsluitend de apparatuur die je echt nodig hebt.
Wat zijn de beste podcast-microfoons?
Zolang jouw setup een XLR-aansluiting ondersteunt, is en blijft de Rode PodMic onze favoriete keuze als beste podcast-microfoon. De Rode PodMic wordt geleverd zonder statief, maar verder zijn er amper minpunten. Dit is een podcast-microfoon met goede audiokwaliteit, en is bovendien budgetvriendelijk.
De Blue Yeti is veelzijdig genoeg om te gamen en streamen, maar is bovendien ook een zeer goede microfoon voor podcasts. De opnamekwaliteit is uitstekend, vooral als je zijn relatief betaalbare prijs in het achterhoofd houdt, en met bidirectionele en omnidirectionele opnamemodi kun je één microfoon voor meerdere sprekers gebruiken. Dit is handig als je een podcast wilt houden, maar een beperkt budget hebt.
Wat betreft podcast-microfoons met een USB-aansluiting is de JLab Talk zeker de moeite waard. Hij klinkt en werkt als een Blue Yeti, maar is goedkoper. De Blue Yeti X beschikt wel over meer controlemogelijkheden en feedback van gebruikers.
De beste podcast-microfoons die je nu kunt kopen
1. Elgato Wave: 3
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Een streaming-microfoon die ook geschikt is voor podcasts
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 15,2 x 6,6 x 4.0 cm| Type aansluiting: USB
De Elgato Wave: 3 is noch een speciale podcast-microfoon, noch een allrounder zoals de Blue Yeti of JLab Talk. Waarom is het dan een van de beste podcast-microfoons? Ten eerste is het een zeer goed klinkende cardioïde microfoon, met een retrolook die goed past in elke studioruimte.
Ten tweede, en bovendien belangrijker, is dat de focus van de Elgato Wave: 3 op streamen ook kan helpen bij het houden van podcasts. De microfoon werd ontworpen om in combinatie met een Elgato Stream Deck te worden gebruikt. Dit is een console met meerdere knoppen die door streamers wordt gebruikt om het geluid aan te passen terwijl ze live zijn. Je zou dit soort opstelling kunnen gebruiken tijdens je podcasts, waarbij het Stream Deck je toelaat je microfoons eenvoudiger te bedienen, zodat je je kunt concentreren op waar het echt om gaat: het gesprek.
Redenen om te kopen:
- Duidelijke cardioïde opnames
- Eenvoudige setup
- Strak ontwerp
Redenen om te vermijden:
- Beperkte controlemogelijkheden op de microfoon
- Kan achtergrondgeluid opvangen
2. Blue Yeti
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste podcast-microfoon met meerdere opnamemodi
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel, Stereo | Afmetingen: 29,4 x 12,9 x 11,9 cm | Type aansluiting: USB
De Blue Yeti mag niet ontbreken op onze lijst van uitstekende microfoons. Deze gebruiksvriendelijke microfoon krijgt van ons hoge scores voor zowat alles waarbij stemopname komt kijken, en de Blue Yeti is uitermate geschikt voor podcasts, maar ook voor streaming en gesprekken via Skype.
De Blue Yeti werkt niet alleen goed als cardioïde microfoon, dat is wanneer de microfoon uitsluitend het geluid direct voor zich opneemt, maar beschikt ook over bidirectionele, omnidirectionele en stereo opnamemodi. Deze modi beiden je extra flexibiliteit bij de keuze van je podcastformat, omdat je interviews of paneldiscussies kunt opnemen met een enkele microfoon.
Pluspunten:
- Veelzijdig
- Redelijke prijs
- Goede geluidskwaliteit
Minpunten:
- Niet zo nauwkeurig als gespecialiseerde microfoons
- Statief kon beter
3. JLab Talk
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste goedkope microfoon voor podcasts
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel, Stereo | Afmetingen: 25,1 x 19,3 x 19,3 cm | Type aansluiting: USB
In het verleden hebben we de Blue Snowball Ice uitgeroepen als de beste goedkope microfoon, maar de JLab Talk is al een tijdje verkrijgbaar aan een lagere prijs, en als dit zo blijft, dan is de JLab Talk een fantastische deal voor wat al een buitengewoon goede USB-microfoon was toen hij voor € 90 op de mark kwam. Net als de Blue Yeti, is de installatie van de Jlab Talk heel eenvoudig, en hij beschikt over vier opnamepatronen.
We houden ook van het verstelbare driepootstatief (tripod) en de versterkings-/volume-knop, die blauw or groen oplicht, afhankelijk van welk niveau (versterking of volume) je aanpast. Als je van plan bent om gasten uit te nodigen en te werken met een co-host(s) en hierdoor meerdere microfoons moet kopen, is de JLab Talk een uiterst budgetvriendelijke keuze.
Redenen om te kopen:
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Zeer goede geluidskwaliteit
- Vier directionele patronen
- Eenvoudig in te stellen en te gebruiken
Redenen om te vermijden:
- Kan achtergrondgeluid opvangen
- Ongebalanceerde bidirectionele modus
4. Rode PodMic
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste podcast-microfoon
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 17,2 x 10,9 x 6,0 cm | Type aansluiting: 3-pin XLR
De PodMic is compact, maar beschikt over uitstekende opnamemogelijkheden. Professionele podcasts moeten hun podcasts altijd fine-tunen voordat ze de wereld worden ingestuurd, maar een van de beste eigenschappen van de PodMic is dat er niet veel aan de instellingen moet worden gesleuteld om hem meteen helder en verstaanbaar te laten klinken.
Hoewel dit weinig met audio te maken heeft, moet je zelf voor een microfoonstatief zorgen, en de XLR-kabel sluit je niet rechtstreeks aan op een laptop of PC. De PodMic is echter goedkoop genoeg zodat je een beetje meer kunt uitgeven aan een microfoonstatief en interfaces, met als uiteindelijk resultaat geluidskwaliteit die superieur is aan veel duurdere USB-microfoons.
Redenen om te kopen:
- Fantastische geluidskwaliteit
- Hoogwaardige kwaliteit
- Lage prijs
- Ingebouwd plopscherm
Redenen om te vermijden:
- XLR-aansluiting niet geschikt voor beginners
- Statief niet inbegrepen
5. HyperX QuadCast S
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Een podcast-microfoon met mooie RGB-verlichting
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 25,4 x 12,7 x 12,7 cm | Type aansluiting: USB
Net als de Wave: 3 is de QuadCast S ook een goede podcast-microfoon, maar beide microfoons werden ontworpen voor andere doeleinden. De Elgato werd ontworpen voor streamers, en de HyperX is vooral gericht op gaming. Dit is duidelijk aan de prachtige RGB-verlichting van de QuadCast S.
Toch biedt de HyperX QuadCast S voldoende voor podcasters. De QuadCast S klinkt geweldig, kan eenvoudig worden gemonteerd op een boomarm of andere aangepaste microfoonstatief en bevat een aantal handige extra functies waarmee je geld kunt besparen op andere accessoires. De QuadCast S beschikt over een shock mount waardoor de microfoon het geluid van stootjes tijdens de opnames vermindert, en een ingebouwd plopscherm voor klaardere audio.
Redenen om te kopen:
- Zeer goede geluidskwaliteit
- Aanpasbare verlichting
- Ingebouwde shock mount en plopscherm
Redenen om te vermijden
- Redelijk duur
- Niet iedereen houdt van RGB
6. Blue Yeti X
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De beste podcast-microfoon op het gebied van bruikbaarheid
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel, Stereo | Afmetingen: 28,9 x 10,9 x 12,1 cm | Type aansluiting: USB
De bovenstaande microfoons hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar wat als je een hoger budget hebt? Hou dan zeker rekening met de Blue Yeti X. Dit is een grotere en betere versie van de geliefkoosde Yeti.
De verbeteringen zijn onder andere de aan de voorkant gemonteerde versterkingsknop, zodat je niet achterom hoeft te reiken om aanpassingen te maken, en een ingebouwde niveaumeter die het veel gemakkelijk maakt om te controleren of je instellingen voldoen aan je eisen.
Dit lijken misschien niet echt grote verschillen, vooral als je bedenkt hoeveel goedkoper de standaard Blue Yeti is, maar bij live-opnames kunnen deze extra functies je helpen om ter plekke correcties aan te brengen. Dit kan je later tijd besparen tijdens het editing-proces.
Redenen om te kopen:
- Betere controlemogelijkheden
- Buitengewoon hoge geluidskwaliteit
- Plug-and-play
Redenen om te vermijden:
- Is duurder dan de standaard Yeti
7. Movo UM700
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Een eenvoudige, budgetvriendelijke microfoon voor podcasts
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 29,4 x 11,1 x 9,6 cm | Type aansluiting: USB
De UM700 is nog zo’n solide allrounder De UM700 is een meer betaalbare versie van de Blue Yeti, maar de kwaliteit is buitengewoon goed. Je kunt kiezen tussen verschillende opnamepatronen als je bijvoorbeeld een groepsgesprek moet opnemen, maar niet over meerdere microfoons beschikt.
De geluidskwaliteit is prima, maar het kan zijn dat je de opnames moet editen. Dit is echter normaal als je je podcast professioneel wilt laten klinken. De UM700 beschikt over een volledige set ingebouwde controlemogelijkheden, inclusief een mute-knop en versterkingsknop. Probeer de UM700 als je op zoek bent naar een microfoon met een Yeti-achtig ontwerp, maar aan een lagere prijs.
Redenen om te kopen:
- Aantrekkelijke prijs
- Gebruiksvriendelijk
- Sterk ontwerp
Redenen om te vermijden
- Gevoelig voor schokken en stootjes
- Alternatieven met betere geluidskwaliteit
8. EPOS B20
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Een hoogwaardige microfoon met goede software
Type microfoon: Condenser | Audiopatronen: Cardioïde | Afmetingen: 23,8 x 10,4 x 10,4 cm | Type aansluiting: USB
Als de QuadCast S voor jou too much is, dan zal je de strakke lijnen en stijlvolle microfoonstatief van de EPOS B20 waarschijnlijk wel waarderen. Deze USB-microfoon voldoet aan alle essentiële eisen (ingebouwde versterkingsknop) en beschikt ook over bidirectionele, omnidirectionele en stereo opnamemogelijkheden. Deze werken allemaal goed, vooral de bidirectionele modus, maar de cardioïde modus is de beste voor solo opnamen.
Om het maximale uit de B20 te halen, moet je de EPOS Gaming Suite downloaden en installeren. Laat je niet misleiden door de naam. De Gaming Suite bestaat uit verschillende tools, waaronder noise gate control, waarmee je je podcasts zo goed mogelijk kan laten klinken.
Redenen om te kopen:
- Handig desktop-programma
- Hoogwaardige kwaliteit
- Strak design
Redenen om te vermijden
- Duur
- Geen aanduidingen voor versterking en volume
Hoe kies je de beste podcast-microfoon voor jou
Audiokwaliteit
Opnamekwaliteit is van vitaal belang voor elk type microfoon, maar het is wel de belangrijkste eigenschap van een podcast-microfoon. Tijdens het gamen is een beetje geruis of onbalans in de versterking van je geluid aanvaardbaar, maar als je alleen maar op je stem vertrouwt, zoals bij podcasting, moet je geluid perfect zijn.
Zelfs met de beste microfoon zal je je opname moeten editen, maar door een van de bovenstaande modellen te kiezen zal je in ieder geval minder moeten editen tijdens de post-productie fase.
Opnamepatronen
Vergeet ook niet het formaat van je podcast en hoe je je opstelling zal moeten aanpassen. Als je enkel jezelf opneemt terwijl je spreekt met gasten die zich misschien niet in de studio bevinden, heb je enkel een microfoon nodig met een cardioïde opnamepatroon. Dit soort opnamepatroon is bruikbaar, en eigenlijk aan te raden, als iedereen uit de groep een eigen microfoon heeft.
Als je maar een budget hebt voor een enkele microfoon, heb je er een nodig die in bredere patronen kan opnemen. Met de bidirectionele modus kun je één persoon direct voor en één persoon direct achter de microfoon opnemen, en is dit soort microfoon dus geschikt voor gesprekken tussen twee personen.
Een omnidirectioneel patroon moet worden gebruikt als er zich meerdere sprekers rond één microfoon bevinden, terwijl een stereopatroon ideaal is als er zich meerdere sprekers voor de microfoon bevinden. Dit zal niet iedereen op hetzelfde volume opnemen, waardoor later wat editing nodig is, maar je krijgt wel een idee van waar de individuele sprekers zich in de studio bevinden.
Hoe testen we de beste podcast-microfoons
We testen microfoons op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop je een podcast zou opnemen en produceren: spreken in de microfoon, verschillende opnamepatronen gebruiken als die er zijn, en terugluisteren om te horen hoe het klinkt en of er na de productie nog editing nodig is.
Om tot de opnamefase te komen, moeten we ook elke microfoon instellen en configureren, wat opnieuw weerspiegelt wat de eigenlijke gebruikers uiteindelijk zullen moeten doen. We zullen je in de volledige review van elke microfoon, die hierboven allemaal zijn gelinkt, laten weten of dit proces bijzonder gemakkelijk of moeilijk is.