Inhoudsopgave
We leven vandaag de dag meer en meer digitaal, we zijn constant onderweg en we moeten bereikbaar en verbonden blijven met familie en vrienden, werk, etc. Jammer genoeg is de levensduur van telefoonbatterijen soms te kort om de dag mee door te komen, zeker als je veel batterij intensieve apps gebruikt als YouTube, een GPS app, enz.
Een draagbare batterij of powerbank biedt hier dan soelaas. Op eender welk moment kan je je batterij ermee opladen onderweg zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Een powerbank is een draagbaar apparaat dat je telefoon meestal meerdere keren kan opladen en dus niet dagelijks moet opgeladen worden zoals een batterij van een telefoon.
Naast de telefoon van je batterij kan je er uiteraard ook andere toestellen mee opladen, zolang deze over de juiste aansluiting en USB oplaadkabel beschikken.
Hoe u Een Powerbank Kiest
Niet iedereen heeft dezelfde behoeften als het om een powerbank gaat en er zijn zoveel verschillende merken en types. Ga nooit zomaar over tot een aankoop zonder je eerst goed te informeren. Hieronder enkele tips om tot een juiste aankoop over te gaan.
- Zoek op basis van specificaties – Maak voor jezelf eerst uit waarvoor je de powerbank gaat gebruik en welke capaciteit je precies nodig hebt. De capaciteit wordt uitgedrukt in milliampère per uur ‘mAh’ en verschilt per merk en model. Als je de powerbank enkel gaat gebruiken om je telefoon mee op te laden, is een capaciteit van 5000mAh voldoende. Wil je er ook grotere apparaten mee opladen of meerdere keren mee kunnen opladen, dan kijk je best uit naar apparaten met een capaciteit van 10.000mAh en meer. Naast de capaciteit kan ook de omvang van het toestel een belangrijke factor zijn, net als de output van de poort of poorten. Een output van 1 ampère is voldoende voor het opladen van telefoons, voor tablets is eerder een output van 2.1 ampère nodig.
- Lees reviews en vergelijk – Het internet is een schat aan informatie en er zijn tal van vergelijkingswebsite waarbij je twee of meerdere powerbanks op verschillende criteria met elkaar kan vergelijken. Daarnaast kan je vaak ook heel wat nuttige tips halen uit het lezen van reviews van gebruikers. Hoe duurder de powerbank, hoe kwalitatiever deze meestal is, maar dat betekent niet altijd dat deze de voor jou meest geschikte is. Zoek dus eerst welk type powerbank je nodig hebt en vergelijk dan de prijzen en merken binnen deze categorie.
- Vergelijk de extras – Naast de capaciteit en het merk van een powerbank zijn er nog een aantal nuttige extras en troeven waarover het apparaat kan beschikken. Deze verschillen van producent tot producent en van model tot model en zijn zeker het vergelijken waard. Zo verschilt het aantal USB laadpoorten. Sommige hebben er slechts één, andere vier of meer en niet alle poorten hebben dezelfde ampère output. Bij sommige powerbanks worden oplaadkabels meegeleverd, los of met opberggleufje in het toestel. Kijk na of dit het juiste type kabel is voor jouw toestel en bestel extra kabels indien nodig. Een laatste handige troef is een LED indicator die je aangeeft hoeveel capaciteit de powerbank heeft. Zo voorkom je dat je met een lege powerbank te maken krijgt of de powerbank te lang laat opladen.
Top 10 Powerbanks Om Online Te Kopen
1. Samsung Inductieve Powerbank
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Blijf verbonden onderweg en geniet van het gemak van draadloos opladen met deze externe powerbank van Samsung. Met deze externe batterij laad je je Galaxy S10e, S10, S10 of je Galaxy Watch Active snel op onderweg zonder oplaadkabels of stopcontact, zolang deze over de Qi technologie beschikken.
In de eerste plaats richt men zich met deze powerbank tot Samsung gebruikers, maar uiteraard kan ze ook gebruikt worden voor andere toestellen. De powerbank beschikt over een capaciteit van 10.000mAh en heeft één ingang en één uitgangspoort waarmee je apparaten met behulp van een kabel kan opladen. Deze powerbank is erg compact en verkrijgbaar in het zilver en roze.
Belangrijkste Kenmerken
- Draadloos opladen
- 10.000mAh
- Één uitgangs- en één ingangspoort
2. Xtorm 60W Power Bank Voyager 26000
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Met deze powerbank laadt je niet alleen telefoons op, maar dankzij de 60 watt snellader Power Delivery laadt je er ook Chroombooks, MacBook Air en MacBook Pro 13 inch laptops mee op.
De externe batterij beschikt over een capaciteit van 26000mAh en heeft 4 poorten om meerdere toestellen tegelijkertijd op te laden. Twee van deze poorten zijn Quick Charge poorten om je smartphone ultra snel mee op te laden, en naast een gewone USB poort is er ook nog een USB C poort die genoeg power heeft om grotere apparaten als laptops en tablets mee op te laden. In de zijkant van de powerbank is een gleufje voorzien om de twee USB C kabels in op te bergen.
Belangrijkste Kenmerken
- USB C poort voor opladen laptops en tablets
- 4 output poorten
- 26000mAh
3. Anker PowerCore 5000 mAh
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Hoewel het misschien niet de meest krachtige powerbank is, heeft deze externe batterij toch een aantal belangrijke troeven. Eerst en vooral is er het handige compacte formaat waardoor de powerbank bijna geen ruimte inneemt.
Deze externe batterij in tube vorm is slechts 10 centimeter hoog en 3 centimeter breed en stop je makkelijk weg in je handtas of jaszak. Deze powerbank heeft een capaciteit van 5000mAh, wat betekent dat je er een gemiddelde smartphone één tot twee keer volledig mee kan opladen. Op het apparaat zit slecht één input en één output poort dus je kan er slechts één toestel tegelijkertijd mee opladen.
Belangrijkste Kenmerken
- 5000mAh capaciteit
- 1 output en 1 input poort
- Compacte vormgeving
4. Trust Mobile Primo Powerbank, 2.200 mAh
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Deze compacte powerbank verlengt de batterijduur van je smartphone met gemiddeld 9 uur. De powerbank zelf heeft een beperkte capaciteit van 2200mAh, maar is erg compact en handig voor onderweg. De powerbank is compatibel met elke type smartphone en wordt geleverd met micro USB oplaadkabel.
De stroomuitgang van de USB poort bedraagt 5W/1A en is beveiligd met het Smart Protection System om overmatig opladen of te hoge stroomuitvoer tegen te gaan. Op het toestel zit een handige LED indicator om de batterijduur van de powerbank af te lezen. Deze powerbank is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: blauw, rood en zwart.
Belangrijkste Kenmerken
- Capaciteit van 2.200mAh
- Inclusief micro USB kabel
- Verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, rood en zwart
5. Zendure A8QC Quick Charge
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
De A8 QC is een van de snelst opladende powerbanks die momenteel verkrijgbaar is. Het apparaat beschikt over de gecertificeerde Qualcomm Quick Charge 3.0-technologie waardoor de oplaadsnelheid aanzienlijk korter is.
In slecht 35 minuten laad je een telefoon van 0 tot 80% op. Deze externe batterij kan de gemiddelde smartphone 7 tot 9 keer volledig opladen en laadt zelf op in slechts 10 tot 12 uur met behulp van een QC3.0 oplader.
Je kan tot maximaal 4 toestellen tegelijkertijd opladen met deze powerbank en dankzij het LED-display weet je altijd hoeveel power hij nog heeft. Het omhulsel van de powerbank is stootdempend en stijlvol dankzij het geribbelde design. Deze powerbank is verkrijgbaar in het zilver en zwart.
Belangrijkste Kenmerken
- Qualcomm Quick Charge 3.0-technologie
- Van 0 tot 80% in 35 minuten
- 4 USB poorten
6. SP Silicon Power A
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Met deze draadloze batterij op zak blijf je altijd verbonden en verlies je geen tijd bij het opladen van je telefoon. Dankzij zijn capaciteit van 10.000mAh kan je er de meeste apparaten meer dan twee keer mee opladen.
Het apparaat beschikt over 2 USB uitgangen en 1 USB C uitgang zodat je tot maximaal drie toestellen tegelijkertijd kan opladen. Het ondersteunt bovendien alle toestellen die compatibel zijn met de Quick Charge 3.0 technologie om apparaten zo tot 2,5 keer sneller op te laden. De behuizing van de powerbank bestaat uit plastic die de Li-polymeer batterij binnenin goed beschermt
Belangrijkste Kenmerken
- Capaciteit van 10.000mAh
- Ondersteunt Quick charge 3.0
- Plastic behuizing
7. AUKEY USB C Powerbank, 10000mAh Power bank 2-Port
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Deze externe batterij van Aukey beschikt over een totaal stroom uitgangsvermogen van 15 watt waarmee je twee toestellen tegelijkertijd mee kan opladen. Op het apparaat zitten twee uitgangspoorten: één USB en één USB C en één ingangspoort.
Het apparaat heeft een elegant design en ligt dankzij zijn slanke vormgeving goed in de hand. Dankzij de kleine LED indicator naast de poorten heb je bovendien altijd een overzicht over de batterijduur van de powerbank.
Deze powerbank heeft een capaciteit van 10.000mAh en laadt je mobiele toestellen meerdere keren op voordat ze zelf opgeladen dient te worden. Tot slot zit er een veiligheidsmechanisme in verwerkt om je toestellen te beschermen tegen overmatige stroomtoevoer, oververhitting en overladen.
Belangrijkste Kenmerken
- 2 uitgangspoorten
- LED indicator
- Ergonomische vormgeving
8. Anker PowerCore 26800 mAh Power Bank
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Deze powerbank van Anker bestaat in een zwarte en witte uitvoering en beschikt over drie USB poorten om zo meerdere toestellen tegelijkertijd op te laden. De powerbank kan 30 watt tegelijk geven aan de verschillende toestellen en ze dus snel opladen.
Met een volledig opgeladen powerbank kan een iPhone 8 kan maar liefst 9 keer opgeladen worden, een Samsung S8 6 keer en een iPad 2 keer. Om de powerbank zelf op te laden zijn er ook twee ingangspoorten voorzien om het laadproces te versnellen. Met een gewicht van 495 gram en afmeting van 2,3cm X 8cm X 18cm is het een handig toestel voor onderweg.
Belangrijkste Kenmerken
- Verkrijgbaar in twee kleuren: wit en zwart
- 3 USB uitgangspoorten
- 2 ingangspoorten voor sneller laden
9. Xtorm Discover Quick Charge 3.0
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Een lege batterij is heel erg vervelend, maar twee lege batterijen is nog vervelender. Gelukkig beschikt deze powerbank over twee USB poorten om twee toestellen simultaan op te laden.
De opslagcapaciteit van deze externe batterij bedraagt 15.000mAh, wat betekent dat je er de gemiddelde smartphone zo’n 5 keer mee kan opladen. Naast een functioneel apparaat is deze powerbank ook stijlvol.
Het toestel is afgewerkt in een mooie zilveren kleur en heeft een gleufje om de laadkabel in op te bergen wanneer je deze niet gebruikt. De powerbank wordt geleverd met lightning kabel (voor Apple toestellen), maar je kan hem uiteraard ook gebruiken om andere telefoons of toestellen mee op te laden.
Belangrijkste Kenmerken
- 2 USB poorten voor simultaan opladen
- 15.000mAh capaciteit
- Opbergsysteem voor lightning kabel
10. Aukey PD Powerbank USB-C 20000mAh
Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon
Met deze krachtige powerbank die over 18 watt uitgangsvermogen beschikt, laadt je batterijen op in minder dan een uur. Wanneer je toestel over de Quick Charge technologie beschikt ga je van 0 tot 80% in slechts 35 minuten en indien het niet over deze technologie beschikt van 0 tot 50% in 30 minuten.
Het apparaat heeft een capaciteit van 20.000mAh, wat betekent dat je je toestellen er meerdere keren mee kan opladen voordat de powerbank zelf opgeladen dient te worden. In de powerbank zit ook een speciale oplaadmodus verwerkt voor apparaten met lage stroomsterkte zoals hoofdtelefoons en fitnesstrackers, en een veiligheidsmechanisme om apparaten te beschermen tegen te hoge stroomtoevoer.
Belangrijkste Kenmerken
- 20.000mAh
- Modus voor lage stroomtoevoer voor hoofdtelefoons en fitnesstrackers
- Veiligheidsmechanisme
Veel Gestelde Vragen
Kan ik mijn telefoon gebruiken wanneer hij aangesloten is op de powerbank?
Er zijn weinig tot geen redenen waarom je je telefoon niet zou kunnen gebruiken wanneer hij is aangesloten op de powerbank. Alle USB toestellen gebruiken 5 volt en een powerbank is eigenlijk gewoon een USB batterij. Je telefoon gebruiken wanneer hij aan de powerbank hangt, is dus volkomen ongevaarlijk.
Hoe lang moet een powerbank opladen?
De oplaadtijd van de powerbank is verschillend van producent tot producent. Kijk dus na in de gebruikshandleiding hoe lang jouw powerbank moet opladen. Een powerbank langer dan nodig opladen is wel af te raden. Algemeen gezien hebben powerbanks één tot twee uur nodig op volledig op te laden.
Kan ik schade aanrichten aan mijn telefoon als ik de powerbank loskoppel voordat mijn telefoon 100% opgeladen is?
Het wordt al jaren gezegd dat het herhaaldelijk opladen van je batterij tot 100% de levensduur van de batterij negatief beïnvloedt. Voor de batterij van je telefoon is het dus beter om de powerbank los te koppelen op 80%.
Is het ok om je telefoon elke avond op te laden?
Volgens de Battery University is het ingeplugd houden van je telefoon, zoals ’s nachts, op lange termijn schadelijk voor de batterij van je telefoon. Het houdt de batterij onder spanning waardoor de chemische samenstelling binnenin verslijt.
Conclusie
Alle powerbanks doen hetzelfde: je batterij van je mobiele apparaten onderweg opnieuw opladen of van stroom voorzien, maar niet alle powerbanks doen dit even snel, laden meerdere toestellen tegelijk op of kunnen je batterijen van je toestellen meerdere keren opladen. Doe dus voldoende onderzoek en breng je behoeften in kaart alvorens tot een aankoop over te gaan.