Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
De Beste Vr Brillen Die Je Vandaag Kunt Kopen

De 4 Beste VR Brillen voor 2024

  We hebben een selectie gemaakt van de beste VR-headsets die je kunt kopen, inclusief standalone VR-headsets en VR-headsets voor computers.

  Onze lijst met beste VR-brillen is kort, maar het is een overzicht van de beste VR-headsets die je niet zullen teleurstellen of je nu een krachtige gaming PC hebt of op zoek bent naar een all-in-one headset.

  Ondanks het beperkt aantal VR-headsets, krijg je toch een goed overzicht van wat er op de markt beschikbaar is. De beste keuze is waarschijnlijk de Oculus Quest 2 als je een unieke ervaring wilt, in plaats van te wachten tot PS5 terug op voorraad zijn.

  Lees verder om een idee te krijgen welke VR-headset het best is voor jou.

  #1
  Oculus Quest 2 VR-bril, virtual reality-headset, gamingheadset, nieuwste generatie, wit, 128 GB
  #2
  Sony - PS4 Camera + VR Worlds Nieuwe CUH-ZVR2 Video Games, Multicolor (435510)
  #3
  HTC VIVE Pro Full kit Reality System
  Oculus Quest 2 VR-bril, virtual reality-headset, gamingheadset, nieuwste generatie, wit, 128 GB
  Sony - PS4 Camera + VR Worlds Nieuwe CUH-ZVR2 Video Games, Multicolor (435510)
  HTC VIVE Pro Full kit Reality System
  -
  -
  -
  #1
  Oculus Quest 2 VR-bril, virtual reality-headset, gamingheadset, nieuwste generatie, wit, 128 GB
  Oculus Quest 2 VR-bril, virtual reality-headset, gamingheadset, nieuwste generatie, wit, 128 GB
  -
  #2
  Sony - PS4 Camera + VR Worlds Nieuwe CUH-ZVR2 Video Games, Multicolor (435510)
  Sony - PS4 Camera + VR Worlds Nieuwe CUH-ZVR2 Video Games, Multicolor (435510)
  -
  #3
  HTC VIVE Pro Full kit Reality System
  HTC VIVE Pro Full kit Reality System
  -

  Wat zijn de beste VR-headsets?

  Uit onze tests is de Oculus Quest 2, nu Meta Quest 2, als beste VR-headset naar voren gekomen. Dit komt omdat dit een all-in-one VR-headset is die ideaal is voor personen die voor de eerste keer willen proeven van virtual reality of gewoon een headset willen die geen krachtige PC nodig heeft. Je kan de Quest 2 aansluiten op een computer om te genieten van games die ondersteund worden door Oculus.

  Naast de Quest 2, zal je een krachtige computer nodig hebben om een VR-headset op aan te sluiten. Als je een krachtige PC hebt, dan behoren de HTC Vive en de Valve Index tot de keuzemogelijkheden. Houd rekening dat je best wat plaats nodig hebt om je VR-headset te gebruiken, vooral als je van plan bent om aan room-scale VR te doen.

  Als je een PS4 of PS4 Pro hebt, is de PlayStation VR een goede keuze. Deze VR-headset is eenvoudig te configureren en je zult in een mum van tijd spelletjes zoals Batman: Arkham VR en Star Trek: Bridge Crew aan het spelen zijn. Zorg ervoor dat je een PlayStation Camera hebt en vergeet niet dat de PlayStation VR niet goed werkt met de PS5.

   

  De beste VR Brillen die je vandaag kunt kopen

  1. Oculus Quest 2 (nu Meta Quest 2)

  Oculus Quest 2

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Beste VR-headset, punt.

  Meta Technologies heeft op meesterlijke wijze de Oculus Quest verbeterd en daar is de Oculus Quest 2 het resultaat van.

  Het ontwerp is strakker, hij heeft een betere resolutie, een vernieuwingsfrequentie (refresh rate) van 120Hz in bepaalde games en apps, en is over het algemeen gewoon sneller dan zijn voorganger. En hij doet dit allemaal zonder kabels, behalve als je de Oculus Quest 2 wilt aansluiten op je PC via de Oculus Link-kabel om toegang te krijgen tot de beste virtual reality games op PC. En dat is precies wat een van onze hoofdredacteurs heeft gedaan bij het spelen van Microsoft Flight Simulator met de Oculus Quest 2.

  Redenen om te kopen:

  • All-in-one VR-systeem
  • Compatibel met computers
  • Kan room-scale VR aan
  • Omvangrijke bibliotheek met apps

  Redenen om te vermijden:

  • Controllers kunnen niet opgeladen worden
  • Facebook-account verplicht

   

  2. PlayStation VR

  Playstation Vr

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  De beste VR-headset voor PlayStation

  Als je VR-games wilt spelen op een console, dan is de PlayStation VR de beste, en ook enige mogelijkheid. De bril (headset) ziet er prachtig en futuristisch uit, en is verrassend aangenaam om te dragen. Er zijn tal van spelletjes beschikbaar en daar worden er meer en meer aan toegevoegd. Je kunt spelletjes spelen zoals Star Wars Battlefront: Rogue One X-Wing Mission, Eve: Valkyrie, en Batman: Arkham VR, maar ook Astro Bot Rescue Mission, een van de meest boeiende VR-games van het moment.

  Als je al een PS4 of PS4 pro hebt, is de PlayStation VR de meest betaalbare manier om VR-games te spelen, vooral omdat je geen dure gaming computer moet kopen. Toch krijg je dankzij de Move-controllers en de bewegingstracering (movement tracking) toch een relatief high-end VR-ervaring.

  Met de PlayStation VR kan je niet alleen gamen, maar je kan films ook meer immersief maken. Dus als je een fan van PlayStation bent en je wilt beginnen met het spelen van VR-games, dan raden wij de PlayStation VR aan.

  Een ding dat we je toch willen vertellen is dat de PS5, PlayStation VR ondersteunt, maar er problemen zijn met de Move-controllers. Maar Sony werkt momenteel aan de PSVR 2 en zal ook nieuwe controllers uitbrengen.

  Redenen om te kopen:

  • Uitgebreide spelbibliotheek
  • Eenvoudig te configureren
  • Relatief betaalbaar

  Redenen om te vermijden:

  • Instellen van camera is soms moeilijk
  • Beeld kan scherper

   

  3. HTC Vive

  Htc Vive

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Beste VR-headset voor een immersieve ervaring

  In navolging van de Oculus Rift liet de HTC Vive zien wat gamebedrijf Valve kon doen als het samenwerkte met een technologiebedrijf. Het resultaat was een schitterende VR-headset die een virtual reality-ervaring bood waarbij je echt in beweging was in plaats van op één plek te zitten en rond te kijken. Met de Lightroom-technologie van Valve kun je een ruimte in kaart brengen waar je doorheen loopt, kruipt of op je tenen loopt, afhankelijk van het spel, terwijl Chaperone ervoor zorgt dat je niet tegen een muur oploopt of over een geliefd huisdier struikelt.

  Ook de besturing is een hoogtepunt, die destijds het revolutionaire gevoel gaf dat je iets letterlijk kon vastpakken, zij het door een trekker over te halen in plaats van het met je handen vast te pakken. De virtuele ervaring is nog steeds behoorlijk indrukwekkend, ondanks het feit dat andere VR-headsets de HTC Vive hebben ingehaald.

  Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je er externe trackingsensoren voor nodig hebt, een krachtige pc om hem te kunnen gebruiken, en een behoorlijk wat ruimte. Dus voor mensen met een klein appartement is dit misschien niet de beste VR-headset.

  We willen je ook meedelen dat als je naar een nog betere VR-ervaring op zoek bent, HTC net de Vive Pro heeft aangekondigd. Het is de eerste VR-headset met een 5K-scherm en beschikt ook over tal van technologie, waaronder een vernieuwingsfrequentie van 120Hz.

  Redenen om te kopen:

  • Prachtige grafische kwaliteit met weinig latency
  • Touch-besturing is eenvoudig te gebruiken en kan snel geconfigureerd worden
  • Grote spelbibliotheek

  Redenen om te vermijden:

  • Vereist veel plaats en verschillende stopcontacten
  • Geen ingebouwde audio

   

  4. Valve Index

  Valve Index

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  De beste besturing en tracking in VR

  Valve is geen onbekende op het gebied van VR of gaming. Het bedrijf werkte eerst samen met HTC aan de Vive, een van de beste VR-headsets die er waren toen virtual reality zo’n vier jaar geleden steeds meer opkwam. Nu is de Valve Index het hoogtepunt van de inspanningen van het gamebedrijf om zelf een VR-headset te maken. En het resultaat mag er zijn.

  De Valve Index is een comfortabel en high-end VR-systeem met uitmuntende kwaliteit, is comfortabel om te dragen en slimme ingebouwde luidsprekers. De keerzijde van deze kwaliteit is dat de headset nogal zwaar kan zijn om gedurende langere tijd te dragen. En om de een of andere ondoorgrondelijke reden is er geen USB-C kabel meegeleverd om de headset op te laten.

  Er valt veel te waarderen aan de Index, zoals een LCD-scherm met variabele vernieuwingsfrequenties die zich aanpassen aan de kracht van je computer. De beelden die worden getoond door de Valve Index zijn scherp en hebben een hoge resolutie. De controllers zijn ook een hoogtepunt, omdat ze kunnen worden aangepast aan de vorm van je handen en voorzien zijn van drukgevoelige bedieningselementen en handriemen om te voorkomen dat je de controllers laat vallen tijdens het gamen.

  Redenen om te kopen:

  • Goede kwaliteit
  • Intelligente controllers
  • Mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden

  Redenen om te vermijden:

  • Oplaadkabel niet meegeleverd
  • Zwaar

   

  Wat is de beste VR-headset voor jou?

  Aangezien onze lijst met beste VR-headsets redelijk beperkt is, zou je denken dat het vrij eenvoudig zou zijn om de juiste voor jou te kiezen. Maar hoewel de keuze redelijk beperkt is, kan het lastig zijn om de juiste VR-headset te vinden.

  De Oculus Quest 2 is geweldig, maar het is niet de headset die je wilt als je op zoek bent naar echte room-scale VR, mogelijk gemaakt door een krachtige pc. Dan zijn de Oculus Rift, HTC Vive of Valve Index de geschikte headsets.

  Als je dat allemaal een gedoe vindt, dan is de Quest 2 een all-in-one VR-systeem dat ook op een pc kan worden aangesloten als je een verbindingskabel koopt; verwacht wel dat er een paar compromissen zijn in vergelijking met de VR-headsets die speciaal hiervoor zijn ontworpen. In dit geval moet je goed nadenken over hoe je de VR-headset wilt gebruiken en of je de ruimte hebt voor staande VR of dat je de headset alleen wilt gebruiken terwijl je achter je bureau zit.

  Voor bezitters van de PS4 of PS5 is de keuze een stuk eenvoudiger, aangezien de PSVR-headset de enige optie is. Dat is geen slechte zaak, want het systeem is vrij netjes en het komt met een fatsoenlijke, zo niet uitgebreide reeks van games.

  Werkt VR met PS5 en Xbox Series X?

  Zoals het er nu voor staat, als je wat virtual reality-actie op de PS5 en Xbox Series X wilt, heb je pech… Alleen de PS5 ondersteunt VR in de vorm van de PSVR-headset, hoewel een tweede-generatie-headset in de maak is en speciaal voor de PS5 zal worden ontworpen.

  • PS5 versus Xbox Series X: wie wint?

  Op de Xbox Series X en Series S is er geen mogelijk om te genieten van VR, en Microsoft houdt de lippen op elkaar over mogelijke ondersteuning voor VR in de toekomst. We hopen dat daar verandering in komt, aangezien Windows 10 VR-ondersteuning heeft ingebakken, maar op dit moment ziet het er niet al te hoopvol uit voor VR op spelconsoles.

  Hoe testen wij VR-headsets

  Om te bepalen wat de beste VR-headsets zijn, moet je een hele reeks zaken in overweging nemen, van de hardware zelf tot de software waarmee de headsets zullen werken. We testen en bekijken hoe eenvoudig het is om een VR-headset en -systeem op te zetten, hoe goed en comfortabel de headset is ontworpen, hoe goed de interface werkt, en we kijken naar de accessoires die de VR-headset kan gebruiken.

  We kijken ook hoe specifieke VR-headsets werken en hoe makkelijk de interface te gebruiken is, hoe de head tracking presteert en wat de kwaliteit is van de controllers bij de headsets.

  Een groot deel van de eerste tests bestaat uit het evalueren van hoeveel ruimte er nodig is om een van onze keuzes voor de beste VR-headsets op te zetten om er het meeste uit te halen. Dit geldt niet voor headsets die gebruik maken van een smartphone om ze aan te drijven, maar in dit geval kijken we hoe gemakkelijk ze aan de praat te krijgen zijn met een Android-telefoon en hoeveel software je moet downloaden en hoe goed de telefoon in de behuizing van de headset past.

  Een product kan er geweldig uitzien maar toch oncomfortabel zijn in het gebruik. Naast het testen van de verschillende content, dragen we elke headset minstens 30 minuten. We testen of de ventilatie-openingen het hoofd koel houden. En als het toch zweterig wordt, kijken we hoe goed de gezichtsbescherming vocht afvoert. We wegen de headsets ook, want zelfs de lichtste gadget kan zwaar aanvoelen na langdurig gebruik. Ten slotte testen we hoe verstelbaar de hoofdbanden zijn en hoe stevig ze aanvoelen.

  De interface is de facto het gezicht van je virtuele ervaring en is van vitaal belang. We testen hoe responsief en intuïtief de startpagina en de daaropvolgende menu’s zijn, en we testen speciale functies, zoals spraakopdrachten en gebarenbesturing.

  Of het nu een traditionele gamepad is of iets meer uitgebreid, zoals de Touch Controllers van de Rift, we controleren of de invoerapparaten ergonomisch ontworpen zijn; niemand wil tenslotte een kramp krijgen in de handen. We testen ook de tracking en het reactievermogen in een aantal games.

  Hardware zonder goede software is slechts een duur presse-papier. We kijken niet alleen naar de spelbibliotheek van de headsets, maar doorzoeken ook de aanbiedingen en testen enkele van de duurdere apps en titels. Tegenwoordig moet een goede bibliotheek een aantal games, apps, films en andere ervaringen bevatten.

  nv-author-image

  Jesper Jongman

  Jesper is onze vaste techneut, afgestudeerd communicatiewetenschapper en reisprofessional. Hij heeft op het gebied van technologie en elektronica substantiële kennis, waarbij hij gedurende vele jaren nauwgezet producten in deze industrie test en beoordeelt. Hij heeft een echte passie voor alle nieuwe technologie, van smartphones tot drones en ook voor moderne huishoudelijke apparaten. Je kunt zeker zijn van zijn aanbevelingen en eerlijke recensies, aangezien hij voor alle scenario's met de hand de beste opties kiest.