Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
een campinggasfornuis op een campingtafel omgeven door eten

De 10 Beste Camping Gasstellen om te Kopen Voor 2024

  Iedereen houdt van eten. Maar weet je waar echt iedereen gek op is? Warm eten!

  Afhankelijk van het tijdstip van de dag of het klimaat waarin je je bevindt, kunnen warm eten en warme dranken echt een wereld van verschil maken wanneer je buiten in de natuur verblijft.

  Camping gasstellen verhogen de kwaliteit van je kampeeravontuur, aangezien ze je in staat stellen om onderweg heerlijke comfort maaltijden klaar te maken.

  Het aanbod van camping gasstellen is divers. Zo zijn er grotere vuren voor grotere groepen of gezinnen met meerdere branders en lichtgewicht branders voor korte tripjes waar je slechts koffie op kunt zetten.

  Table could not be displayed.

  De prijs van de camping gasstellen hangt voornamelijk af van de sterkte van de brander, het formaat, het merk en natuurlijk het aantal branders.

  Maar hoe kies je nu het juiste camping gasstel voor jouw kampeertrip? Nou, in dit artikel proberen we je de verschillen uit te leggen en gaan we dieper in op enkele gasstellen zodat jij aan het einde van dit artikel precies weet welk vuur het best bij je past!

  Onze Top 10 Camping Gasstel Beoordeeld

  1. Gimeg 4 Pits Kooktoestel

  Gimeg 4 Pits Kooktoestel

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Uitgebreid koken zoals thuis doe je op dit 4-pits camping gasstel van Gimeg. De vier branders hebben verschillende sterktes, 2 hebben 2,2kw en 2 1,2kw en staan je toe om een gevarieerde maaltijd voor een grote groep mensen te bereiden.

  Onderaan het camping gasvuur zitten handige antislipvoetjes voor extra stabiliteit en het deksel fungeert tijdens het koken als windscherm. Vrijwel alle onderdelen, de pannendragers en roosters, zijn afneembaar om ze na het koken gemakkelijk schoon te maken.

  Zo blijft je camping gasstel in perfecte conditie voor jarenlang gebruik! Het vuur op de propaan of butaan gasfles aansluiten doe je door  de aansluitklep met een gasslang te verbinden. Het vuur zelf steek je met lucifers aan.

  Belangrijkste kenmerken:

  • 4 branders: 2 x2,2 kW en 2×1,2kw
  • Demonteerbaar voor goed onderhoud
  • Manueel aan te steken

   

  2. Campingaz Xcelerate 400 S Campingkooktoestel

  Campingaz Xcelerate 400 S Campingkooktoestel

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Onderweg stijlvol je maaltijden bereiden doe je met dit 2-pits camping gasstel van Campingaz. Het gasstel is te sluietn en beschikt over een handig handvat en vergrendelslot zodat je het makkelijk en ergonomisch met je meedraagt en het deksel van het gasstel gebruik je nadien als windscherm om te voorkomen dat het vuur uitwaait.

  Beide branders zijn regelbaar en hebben een maximumcapaciteit van 2200 watt, wat wil zeggen dat je in slechts 10 minuten 1 liter water aan de kook kan brengen. Uiteraard zit er ook een piëzo ontsteking op het gasstel. zodatlucifers overbodig zijn. Het stabiele onderstel zorgt ervoor dat je veilig en gemakkelijk je lekkere maaltijden kan bereiden zoals je dit van thuis gewend bent.

  Belangrijkste kenmerken:

  • Geïntegreerd handvat
  • 2 regelbare branders met elk 2200 watt capaciteit
  • Piëzo ontsteking

   

  3. Bartscher Wokbrander G-1KB 1K700

  Bartscher Wokbrander G-1KB 1K700

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Voor gevorderden is er deze wokbrander G-1KB 1K700, een 1-pits gasstel met een vermogen van 7kw om snel en efficiënt maaltijden te bereiden. Let er wel op dat pannen met een diameter minder dan 22,5 cm niet op het vuur passen en dat een drukregelaar van maximaal 50mbar vereist is om het camping gasstel te laten werken.

  Het frame van het gasstel is uit gietijzer gemaakt en weegt 12,75 kg. De afmetingen zijn 400 x 440 x 390 mm (bxdxh) wat het minder mobiel maakt. Op dit camping gasstel zit wel een piëzo-ontsteking geïntegreerd om de werking te vergemakkelijken.

  Belangrijkste kenmerken:

  • Minimum afmeting diameter potten en pannen 22,5cm
  • Minder mobiel
  • Geïntegreerde piëzo-ontsteking

   

  4. Outwell Jimbu Stove

  Outwell Jimbu Stove

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Met dit camping gasstel heb je een functioneel apparaat mee op je kampeeruitjes. Werkende op gas beschikt het over zorgvuldig gefabriceerde slangen en veiligheidsmechanismen om buiten in de natuur veilig te werk te kunnen gaan.

  De gasfles sluit je aan via de aansluitklep, zoals gebruikelijk bij camping gasstellen. Het gasvuur heeft een langwerpige vorm en beschikt over een regelbare brander en aparte gril. Zo kan je tegelijkertijd koken en grillen en is je gehele maaltijd lekker warm.

  Na gebruik kan je het rooster makkelijk afnemen en schoonmaken en voor het gemak zit er ook een windscherm aan het fornuis vast, zodat je ook bij winderig weer je maaltijden kan klaarmaken.

  Belangrijkste kenmerken:

  • Regelbare brander
  • Aparte gril
  • Windscherm

   

  5. Kemper gas kooktoestel met 4 RVS branders

  Kemper gas kooktoestel met 4 RVS branders

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Dit basis camping gasstel van Kemper beschikt ondanks zijn minder uitgebreide eigenschappen wel over 4 branders van roestvrij staal om onderweg een degelijke maaltijd op te kunnen bereiden. De branders steek je met lucifers aan, aangezien er geen automatische ontsteking ingebouwd zit.

  De roosters en de branders zijn afneembaar, zodat je ze na het koken makkelijk kan schoonmaken. Het deksel van het gasstel kan je tijdens het koken als windscherm gebruiken en voorkomt nadien dat het kookstel vuil wordt. Er zit geen vergrendeling op en aangezien de branders en roosters ook los staan dien je er op te letten dat er niets uitvalt wanneer je het gasstel verplaatst.

  Belangrijkste kenmerken:

  • 4 branders
  • Manueel aan te steken
  • Enige voorzichtigheid gevraagd bij transport/verplaatsing

   

  6. Jetboil Flash Carbon Campingkooktoestel

  Jetboil Flash Carbon Campingkooktoestel

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  De nieuwste uitvinding en enorm populair bij echte trekkers is de Jetboil Flash. Met dit type camping gasstel bereid je onderweg nog sneller en efficiënter warme dranken en maaltijden. Via de temperatuurindicator op de neopreen hoes van de beker lees je af wanneer het water warm genoeg is om thee of koffie te zetten, zodat je geen overbodige energie en gas verspilt.

  De Jetboil Flash is een geheel van brander en beker ineen en kunnen in elkaar gestopt worden zodat het ook nog eens plaatsbesparend is. De Jetboil Flash werkt ook met een piëzo ontsteking en je hoeft dus niet met lucifers te prutsen. Je hebt geen gasslang nodig, aangezien je de brander rechtstreeks op de gasfles aansluit.

  Belangrijkste kenmerken:

  • Compact voor echte trekkers
  • Neopreen hoes met temperatuur indicatie
  • Zonder gasslang

   

  7. Campingaz Camp Bistro Deluxe Camping Gasstel

  Campingaz Camp Bistro Deluxe Camping Gasstel

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Klein en degelijk. Dat is hoe je dit camping gasstel in één zin omschrijft. Aangezien je slechts over 1 brander beschikt ben je qua kook mogelijkheden wel enigszins beperkt, maar de brander heeft wel een vermogen van 2200 watt dus eten bereiden gaat heel snel!

  Daarnaast zit er ook een piëzo ontsteker op zodat je veilig en makkelijk vuur creëert. Vooraan zit een regelaar om indien nodig de grootte van het vuur bij te stellen. Het camping gasvuur werkt op basis van een CP-250 gasfles die je aan het teostel zelf dient te monteren.

  Zo zit alles compact bij elkaar en verplaats je het geheel snel een probleemloos. Het gasvuur heeft een emaille afwerking wat erg onderhoudsvriendelijk is.

  Belangrijkste kenmerken:

  • Één brander
  • Piëzo ontsteker
  • Werkt op basis van een CP-250 gasfles

   

  8. Campart Travel Gas stove Ontario GA-8404

  Campart Travel Gas stove Ontario GA-8404

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Dankzij dit camping gasstel van Campart maak je ook tijdens het kamperen een gevarieerde maaltijd zoals je dit thuis zou doen. Je beschikt namelijk over vier branders met elk een vermogen van 1500 watt en je hoeft niet met lucifers of aanstekers te prutsen doordat het gasstel over een piëzo-ontsteking beschikt.

  Daarnaast zit er ook een thermische beveiliging op die de gastoevoer stopt wanneer de vlam uitgaat, maar de kans hierop is klein aangezien je het deksel van het camping gasstel als windscherm kan gebruiken. De vier branders zitten vast gemonteerd en gesloten meet het gasstel slechts 54 x 53.5 x 13.5 cm. De hervulbare gasflessen sluit je door middel van de drukregelaar en een gasslang aan.

  Belangrijkste kenmerken:

  • 4 branders van elk 1500 watt
  • Piëzo-ontsteking
  • Afmetingen wanneer dichtgeplooid: 54 x 53.5 x 13.5 cm

   

  9. Campingaz Base Camp Gaskomfoor

  Campingaz Base Camp Gaskomfoor

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Voor wie tevreden is met kleine, eenvoudig te bereiden maaltijden en vooral op zoek is naar een compact en praktisch gasstel dan is dit wellicht een interessante optie. Het gasstel weegt slechts 1,5 kg en beschikt toch over twee branders die bovendien regelbaar zijn.

  De branders hebben elk een vermogen van 1600 watt, wat wil zeggen dat je in ongeveer 8 minuten 1 liter water aan de kook kan brengen. Je steekt het vuur ook manueel aan in plaats van met een automatische ontsteking en je kan de onderdelen demonteren om het geheel na het eten schoon te maken.

  Belangrijkste kenmerken:

  • Compact en praktisch
  • 2 branders
  • Manuele ontsteking

   

  10. Campking Camping kooktoestel gas

  Campking Camping kooktoestel gas

  Bekijk de prijzen - BOL Bekijk de prijzen - Amazon

  Op twee branders kan je onderweg al een stevige maaltijd bereiden en dus ook op dit camping gasstel van Campking. Met 3 kg en afmetingen van 62 x 30 x 11 cm (lxbxh) is het ook vrij compact en licht om mee op reis te nemen.

  De twee gasbranders hebben vooraan het gasstel een regelknop om de juiste vlamsterkte te houden en je maaltijden op de juiste snelheid en temperatuur te bereiden.

  Het aansluiten van de gasflessen gebeurd door middel van een aansluitklep en gasslang die je op gepaste afstand houdt. Tot slot zit er ook een ingebouwde aansteker op zodat je niet met aanstekers of lucifers hoeft te prutsen.

  Belangrijkste kenmerken:

  • 2 branders
  • 62 x 30 x 11 cm (lxbxh)
  • Ingebouwde aansteker

   

  Veelgestelde vragen

  Hoe gebruik ik een camping vuur?

  Hoe je een camping vuur gebruikt hangt af van het model van het vuur en het feit of het op hout of propaangas werkt. Over het algemeen duurt het iets langer om voeding en water op te warmen wanneer je op hout verwarmt en daarom zijn propaangasflessen meestal de verkozen manier om in de natuur te koken. En ze zijn ook gewoon makkelijker in gebruik.

  Houtkachels worden over een klein vuur geplaatst, of hebben een opening waaronder je hout moet leggen om voldoende warmte te creëren. Campingvuurtjes op gas krijgen hun warmte via de vlam die via een universele schroefdraad aan de gasfles bevestigd is. Sommige modellen van gasvuurtjes hebben ook meerdere branders om meerdere pannen tegelijkertijd op te warmen.

  Hoe maak ik een propaan gasfles vast aan een camping vuur? 

  De kleinere propaan gasflessen hebben een bevestigingspunt die voor zo goed als alle camping vuren universeel is. Dit maakt dat ze extreem makkelijk aan te sluiten zijn en je dus snel warm eten voor je hebt staan. Het grote nadeel van deze propaan gasflessen is dat ze erg klein zijn en ze maar één tot twee uur meegaan.

  Ze mogen dan wel hervulbaar zijn, als je meerdere dagen in afzondering gaat heb je er wel meerdere nodig. Grotere gasflessen gaan een stuk langer mee en zijn dus meer geschikt voor grotere groepen en langere kampeertrips.

  Hoe maak ik een camping vuur schoon? 

  Een camping vuur schoonmaken is op zich niet zo verschillend als je kookfornuis thuis schoonmaken. Een goed onderhoud van je camping gasstel is evenwel heel belangrijk om een goede werking te kunnen blijven garanderen.

  1. Als je van een propaangasstel gebruik maakt, controleer dan eerst of je de fles hebt afgesloten.
  2. Gebruik een spons, zeep en warm water om etensresten te verwijderen. Als de brander echt heel vuil is kan je het met een hogedrukspuit schoonmaken, bijvoorbeeld in een tankstation onderweg.
  3. Laat de schoongemaakte brander buiten drogen. Zo simpel is het.

  Hoe lang gaat een camping vuur mee? 

  Dit is in eerste plaats afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt, hoe intensief je het gebruikt en of je het goed onderhoud of niet. Algemeen gezien zou je van een camping gasstel meerdere jaren gebruik moeten kunnen maken.

  De meeste kampeerders gebruiken hun camping gasstel enkele keren per jaar en ze gebruiken dezelfde brander  gedurende 10 jaar of langer.

  De levensduur van propaangasflessen hangt dan weer van de grootte af. 500ml flessen hebben een brandtijd van ongeveer 90 tot 120 minuten, terwijl 9l flessen 15 tot 20 uur meegaan.

  Hoe steek ik een camping vuur aan?

  Houtvuren zijn het makkelijkst om aan te steken aangezien je het vuur enkel over de vlam dient te plaatsen en genoeg vuur moet houden om voldoende warmte te genereren. Feitelijk komt dit een beetje met het houden van een kampvuur overeen.

  Propaan gasvuurtjes zijn iets ingewikkelder.

  Zorg er altijd voor dat er genoeg luchtdoorlating is wanneer je met gas werkt en dat er zich geen vlambare stoffen in de buurt bevinden.

  Normaal gezien dien je enkel de gastank aan het kookstel vast te maken en de klep open te zetten zodat er gastoevoer is. Wanneer je dan met behulp van een aansteker of lucifer een vlam toevoegt krijg je vuur.

  De grootte of de intensiteit van het vuur kan je meestal nog regelen via de knoppen op het vuur of de gastoevoerklep.

  Overdag is het vaak lastig om de vlam van een gasvuur te zien dus wees steeds voorzichtig wanneer je het vuur overdag aansteekt, of gebruik het alleen in het donker wanneer je de vlam goed kan zien.

   

  Hoe kies ik het juiste camping vuur?

  Butaan vs. propaan camping vuren

  Propaan camping gasstellen zijn om een aantal redenen een stuk beter dan butaan gasstellen.

  Ten eerste brandt propaan een stuk beter in koudere klimaten en op grotere hoogtes. Daarnaast heeft propaan ook een lager kookpunt en zijn de gasflessen makkelijker verkrijgbaar en navulbaar.

  Butaan is vooral populair bij backpackers, omdat het lichter in het gewicht is en hierdoor makkelijker mee te nemen valt, maar op grote hoogtes is het lastig om het vuur aan te krijgen en onder het vriespunt krijg je het vuur al helemaal niet aan. Tot slot zijn er weinig winkels die butaan op voorraad hebben.

  Camping vuur vs. grill

  Het grootste verschil tussen een camping vuur en gril is de manier waarop je het eten klaarmaakt. Met een camping vuur maak je je eten klaar in potten en pannen, terwijl je met een gril je eten op een rooster bereid. Dit rooster is meestal vrij groot en kan niet erg praktisch zijn om tijdens een kampeertrip mee te slepen. De keuze tussen een camping vuur of gril hangt ook een beetje van je persoonlijke voorkeur af en er zijn ook opties die je het beste van de twee aanbieden.

  Camping gasvuur vs. houtvuur 

  Je kan je eten op zowel gas als hout bereiden dus de keuze zich feitelijk gezien puur om gemak.

  Camping gasstellen verwarmen over het algemeen een stuk sneller en vragen minder onderhoud, maar je moet ze tijdens je kampeertrip wel met je meeslepen en ze zijn niet echt milieuvriendelijk.

  Houtvuren branden dan weer een stuk trager en brengen vaker schade aan je potten en pannen aan, maar ze zijn wel milieuvriendelijk. Voor houtvuur kan je ook gewoon in de omgeving van je kampeerplek hout gaan sprokkelen, wat goedkoper is dan de aankoop van gasflessen.

   

  Conclusie over de beste camping gasstel

  Je kampeerervaring wordt er alleen maar beter op wanneer je een camping gasstel meehebt, of het nu een klein, opklapbaar of groot gasstel is.

  Gasstellen zijn uitzonderlijk praktisch en maken het bijna mogelijk om eten klaar te maken zoals je het thuis zou doen. Houtkachels vragen dan weer iets meer werk, maar hebben wel een mooiere en meer natuurlijke uitstraling.

  Voor welk type vuur je ook kiest, warm eten en warme dranken nuttigen tijdens je kampeertrip maakt echt een wereld van verschil en aangezien het aanbod aan camping vuurtjes zo groot is vindt je er ongetwijfeld één die bij je past.

  nv-author-image

  Liselotte Vanophem

  Na het behalen van haar masterdiploma in film- en televisiestudies, heeft Liselotte onderzoek gedaan naar en op verschillende succesvolle blogs uitstekende inhoud gemaakt. Met een specialisatie in kunst-, lifestyle-, schoonheids- en reisbranche, werd ze bij bestreviews al snel onze vaste recensent.