Inhoudsopgave
De Fitbit Sense is een nieuwe lijn van het fitness-trackingbedrijf en een die probeert om de Fitbit als een gezondheidsmerk op de markt te zetten.
Hoewel de Fitbit Sense er als elke andere Fitbit-smartwatch uitziet, is het eigenlijk een krachtpatser voor gezondheidsgegevens. Het zit boordevol sensoren die zijn ontworpen om je met de innerlijke werkzaamheden van je lichaam en geest in contact te brengen.
Het is in termen van draagbare technologie en wat het te bieden heeft een sprong voorwaarts – en het beschikt over meer sensoren en gezondheidsgegevens dan de Fitbit Versa 3, Fitbit Charge 4 of Fitbit Inspire 2.
Maar het is een van de moeilijkste apparaten die we ooit hebben moeten evalueren. De Sense wordt nog steeds door wettelijke en regelgevende beperkingen gehinderd die het wat betreft gegevens groot aanpakt, maar het met betrekking tot inzicht klein houdt. En softwarefouten, een trage interface en de afhankelijkheid van een maandelijks abonnement betekenen dat het niet echt een kant-en-klare aanbeveling is.
Maar er is veel om van te houden – en dat zie je terug in onze score. In deze vreemde tijden biedt het een van de meest complete vensters naar je gezondheid en welzijn. Hier is onze Fitbit Sense review.
Fitbit Sense: prijs, rivalen en context
De Fitbit Sense is met een bedrag van rond de € 280 het duurste apparaat van het bedrijf en het biedt aanzienlijk meer dan de fysiek identieke Versa 3 ( rond de € 195 – maar wat ECG-, stress- en temperatuurgegevens mist.
Het is goedkoper dan de Galaxy Watch 3 en de Apple Watch Series 6, die beide van ECG zijn voorzien. Maar het biedt meer dan de Apple Watch SE, die alleen over basisgezondheidsfuncties beschikt, net als de Versa.
Fitbit Sense: ontwerp
- Strak en rond
- Unisex pasvorm en verwisselbare bandjes
- Groot scherm van 1,58 inch
- Enkele prestatieproblemen en vervelende polsverhoging
De Fitbit Sense heeft dezelfde behuizing als de Fitbit Versa 3 en het is een ietwat bescheiden pakket.
Een ronde zwarte kiezelsteen. Niemand kan over het ontwerp van de Fitbit Sense beledigd of opgewonden raken.
Het scherm is een royale 1,58-inch scherm dat in een behuizing van slechts 40,5 mm is gepropt. Het is een heldere en scherpe resolutie van 336 x 336, dus wat betreft kwaliteit zijn er geen klachten.
Het formaat maakt het unisex en we denken dat zelfs mensen met dunne polsen geen probleem zullen hebben om de Sense te dragen.
Het heeft snel verwisselbare bandjes, dus het is gemakkelijk om je look aan te passen, hoewel ze een gepatenteerde pasvorm hebben.
De Fitbit Sense is een touchscreen-apparaat, met een enkele fysieke knop op de linkerrand die als een homeknop fungeert. We konden hier niet zo goed mee opschieten en vonden dat de positie te ver onder de ronde rand lag en voor het dragen aan de linkerpols mogelijk aan de verkeerde kant zat.
Je kan in verschillende richtingen vegen om verschillende informatie te krijgen. Het is een beetje een leercurve om aan dingen te wennen en om eerlijk te zijn, hebben we na het drie weken gedragen te hebben nooit echt de weer- of kernstatistieken-widgets uit de onderstaande veegbeweging gebruikt.
De prestaties van het touchscreen, pols verhoging en OS-navigatie zijn lager dan we van een smartwatch in 2021 verwachten. We merkten dat de pols-verhoging vrijwel niet reageerde, dus zaten we vaak naar een zwart scherm te kijken.
Toen we het scherm op altijd aan hadden gezet (wat de batterij tot minder dan twee dagen doet afnemen), lichtte het startscherm in sommige armposities vanuit de lage energiestand vaak niet op en reageerde het dus niet op aanraking.
Wanneer je naar links of rechts veegt, schuift het menu naar voren, maar veeg je naar beneden om widgets en dagelijkse statistieken te zien dan lijkt het vast te blijven hangen en dan plotseling verschijnt het, waardoor je in het ongewisse blijft en niet weet of de veegbeweging nou wel of niet is geregistreerd.
En we hadden een paar crashes en schermen die vast bleven hangen. De prestaties op het hele apparaat waren zelfs traag. Het lijdt geen twijfel dat de Fitbit Sense een opwindende innovatie is, maar als smartwatch presteert het slecht.
Fitbit Sense: gezondheidsfuncties
- Diepgaande stressdetectie
- Briljante temperatuurgegevens
- Veel onbewerkte informatie voor Premium-gebruikers
Het lijkt duidelijk dat de Fitbit Sense als smartwatch problemen heeft, maar hoe zit het als gezondheidsapparaat?
In termen van wat het volgt, is het een beest. Dus we gaan elk gebied afzonderlijk bekijken.
ECG
De Fitbit Sense heeft de mogelijkheid om ECG-metingen uit te voeren – hoewel de functie naar verwachting ‘half oktober’ live gaat. We zullen dit gedeelte van de recensie bijwerken zodra we het hebben uitgeprobeerd en je kunnen laten zien hoe het werkt.
De Fitbit Sense waarschuwt ook voor een hoge / lage hartslag, wat een teken van aritmie kan zijn. Gelukkig hebben we er tijdens onze beoordelingsperiode geen enkele gekregen.
Stress en EDA
Een van de belangrijkste kenmerken van de Fitbit Sense is het vermogen om stress te volgen.
Het doet dit op twee manieren. Eerst maakt het gebruik van hartslagtechnologie om een dagelijkse stressscore aan te bieden, maar je kunt ook een vaste meting met behulp van de elektrodermale activiteitssensor (EDA) doen. Het is de enige smartwatch met deze sensor, maar de uitvoering is ongebruikelijk.
Bovendien bevat de app begeleide EDA-mindfulness-sessies.
Over het algemeen vonden we de stressscore interessant, zij het een beetje ondoorzichtig.
Aan het begin van ons beoordelingsproces kregen we lage scores, wat op stress wijst. We voelden ons echter mentaal of fysiek niet echt gestrest. Gelukkig kun je feedback over je eigen gevoelens geven en misschien heeft dit geholpen om de sensor te trainen, aangezien we al snel naar scores in de 80 van de 100 teruggingen.
De stressscore werkt op drie onderdelen: hartreactievermogen (kijken naar je natuurlijke vecht- of vluchtsignalen van je hartslag), inspanningsbalans (heb je voldoende beweging gekregen) en slaappatronen. Je krijgt de uitsplitsing alleen te zien als je een Premium-abonnement neemt.
Deze signalen die de stressscore vormen, zijn op biologische signalen gebaseerd – dus stress heeft in dit geval niet noodzakelijk betrekking op geestelijke gezondheid. Het kan door te veel trainen, te veel feesten komen (was het maar waar) of gewoon doordat je moe bent – vergelijkbaar met wat je op de Garmin aantreft.
Een deel van de score is van het volgen van de slaap afkomstig, waarvan we vaak het gevoel hebben dat het hard beoordeeld kan worden en dus hadden gevoelens dat de slaapscore te laag was nu ook invloed op de stressscore.
Om een stressscore te krijgen, moet je de Sense tijdens het slapen en gedurende het grootste deel van de dag dragen. Als je het een groot deel van de dag vergeet om te doen, dan krijg je geen score.
Het idee is dat je naar de mindfulness-sectie van de app gaat om een aantal begeleide EDA-sessies te doen – en dat is het tweede aspect van het stressaanbod.
De EDA-sensortest wordt op de Sense zelf uitgevoerd, maar je gaat naar het mindfulness-gedeelte van de app om de gegevens op te halen.
Het is een test van twee minuten, waarbij je je handpalm boven de Sense moet plaatsen en moet wachten tot de trilling aangeeft dat je klaar bent.
Je krijgt aan het begin en einde een overzicht van je hartslag en hoeveel EDA-reacties er binnen het 2 minutenvenster zijn geregistreerd. De theorie is dat hoe meer reacties er op je huid worden gedetecteerd, hoe gestrester je bent.
Je kunt met de EDA-sensor ook langere, geleide meditaties doen.
Aangezien we ons niet gestrest voelden, was ons instinct om deze gegevens te negeren in plaats van ernaar te handelen. Misschien is het een goed duwtje in de rug voor degenen die zich overweldigd voelen, om actie te ondernemen.
Over het algemeen vinden we het leuk dat stress aan de Fitbit-ervaring wordt toegevoegd. En degenen die al van mindfulness houden, zullen de EDA-scan waarschijnlijk nuttig vinden – maar we zijn er niet van overtuigd dat we nog iets over onszelf hebben geleerd. Anderen vinden de gegevens misschien nuttig als onderdeel van een coping-mechanisme en we vinden het leuk dat de ervaring meer hands-on is dan de passieve tracking die we bij concurrerende wearables hebben gezien.
Temperatuur, ademhalingssnelheid, HRV
De Sense gebruikt veel data, maar de meeste hiervan bevinden zich in het nieuwe Health Metrics-dashboard, dat alleen voor Premium-gebruikers beschikbaar is.
Zoals je misschien hebt gehoord, is er een wereldwijde pandemie gaande en we hebben van dit inzicht op onze algehele gezondheid genoten dat we via de Fitbit Sense kregen.
Het dashboard met gezondheid statistieken toont:
Huidtemperatuur (ook op het Dashboard weergegeven voor niet-Premium)
- Hartslag in rust (ook in het Hartslag gedeelte weergegeven voor niet-Premium)
- Hartslagvariabiliteit (HRV)
- Ademhalingsfrequentie
- Zuurstofverzadiging
Maar er is hier een element van gegevensoverbelasting, wat de bruikbaarheid kan ondermijnen.
Fitbit heeft in zijn COVID-onderzoek bewezen dat het het begin van ziektesymptomen (niet alleen COVID) onder deze gegevens kan zien. Het kan en wil dit echter niet voor je markeren. De gegevens zijn er – maar het is aan jou om ze te interpreteren.
Fitbit Sense introduceert een temperatuurmeting, wat onze favoriete nieuwe functie zou kunnen zijn – waarschijnlijk omdat dit het gemakkelijkst te begrijpen is.
Gedurende de eerste drie dagen maakt de Fitbit een basislijn die voor jou persoonlijk is. Iedereen heeft een temperatuur die varieert, dus dit helpt er rekening mee te houden dat het voor de een 35 graden is, terwijl het voor een ander 37 kan zijn. Terwijl je slaapt, onderzoekt de Sense vervolgens of je je boven of onder de basislijn bevindt. Kleine variaties worden in het wit weergegeven, terwijl grotere een kleurencodering hebben.
Je kunt als je wil ook zelf je temperatuur opnemen en deze als basislijn invoeren.
Je ziet dan grafieken voor het hart in rust, de hartslagvariaties, de ademhalingssnelheid en de zuurstofverzadiging.
Zelfs als fervente waarnemers van gezondheidstechnologie, is onze ervaring met het lezen van deze gegevens problematisch.
En Fitbit kan niet analyseren wat deze gegevens voor jou betekenen. Onze HRV fluctueerde tijdens de beoordelingsperiode behoorlijk (dat deed het ook op de Apple Watch) – maar wat laat dat zien?
Hetzelfde geldt voor de ademhalingsfrequentie en de hartslag in rust en de zuurstofverzadiging, die stabiel waren.
Ik weet dat een verhoging van de hartslag in rust een teken is dat er iets aan de hand is? Maar over hoeveel van een verhoging hebben we het dan? Hetzelfde geldt voor veranderingen in HRV. Is wat ik zie normaal? Het roept meer vragen op dan dat het inzichten geeft.
Als je veel gegevens over jezelf wilt zien, die op één plek gepresenteerd worden, dan is de Fitbit Sense ongeëvenaard. En we moeten toevoegen dat dit een optionele extra is voor Premium-gebruikers, zodat je er niet naar hoeft te kijken.
Maar als het gepraat over hartslagvariaties, ademhalingsfrequentie en basistemperaturen ervoor zorgt dat je door de bomen het bos niet meer ziet, dan is dit niet het apparaat voor jou.
Fitbit Sense: slaap bijhouden
- Goede slaapregistratie
- Zelfde ervaring als Charge 4 en Versa
- Zuurstofregistratie terwijl je slaapt
Het sterke punt van Fitbit van de afgelopen jaren is slaap en de tracking van het bedrijf is nog steeds de beste in de branche. Maar er is hier weinig nieuws over de veel goedkopere Fitbit Charge 4 te melden.
Met Fitbit Premium krijg je een uitsplitsing van de duur, slaapfasen, hartslag via slaap (en percentage onder hartslag in rust) en geschatte zuurstofvariatie. En dit alles wordt tot een enkele slaapscore vermengd.
We vinden dat Fitbit te strenge scores voor slaap geeft. Het geeft aan dat we elke nacht rusteloos zijn, met tientallen keren van ontwaken, van vaak 10 minuten of langer, die we ons niet herinneren.
Het is echter extreem gevoelig en je kunt de effecten van late nachten of het gevolg van alcohol op zaken als hartslag tijdens de slaap zien, wat geruststellend is.
Hoewel het gemakkelijk is om een behoorlijk waardeloze slaapscore te krijgen, is het mogelijk om dingen op te lossen door je op het doen van de juiste dingen te concentreren: een paar avonden achter elkaar vroeg naar bed gaan, geen alcohol drinken voor het slapengaan en een goede slaaphygiëne.
En het is meestal vrij naadloos. Het lukte ons echter om 3 uur extra slaap te klokken toen we de Sense voor een douche hadden uitgeschakeld, iets dat nog nooit eerder is gebeurd op een Fitbit en het onderstreept dat er nog steeds substantiële bugs zijn die opgelost moeten worden.
Nogmaals, het bevat heel veel gegevens. Als je diep in gegevens wilt duiken, dan is dit absoluut iets om in te kopen. Maar je kunt op veel goedkopere trackers hetzelfde krijgen.
Fitbit Sense: fitness- en sporttracking
- Sterke activity tracking
- Nauwkeurige GPS
- Hartslagsensor blijft bij hoge belasting problematisch
Als Fitbit-apparaat zijn er natuurlijk genoeg gegevens om in vast te komen zitten.
Stappen, calorieën en opgelopen trappen worden allemaal nauwkeurig bijgehouden en je krijgt Fitbits actieve zone minuten – dit is de nieuwe interpretatie van actieve minuten die je belonen als je je hartslag naar hogere zones brengt om aan de door de WHO aanbevolen 150 minuten per week actieve tijd te voldoen.
We waarderen de gedachte achter Actieve Zone Minuten, maar zijn bezorgd dat ze iets te ingewikkeld zijn. En we geven de voorkeur aan het caloriegerichte Move-doel op de Apple Watch.
Als fitness- en activity tracker is het echter zo goed als het maar kan.
Je krijgt ook ingebouwde GPS, zodat je zonder smartphone hardloopsessies en cycli kunt volgen. En dat zijn nog maar twee van de sportprofielen die erin zitten.
We hebben vastgesteld dat het volgen van hardlopen met GPS nauwkeurig is en je krijgt in de Fitbit-app een goed overzicht van je sessie. Je kunt ook naar Strava gaan.
De Sense introduceert PurePulse 2.0, waarvan het bedrijf zegt dat het machine learning gebruikt om de nauwkeurigheid te verbeteren, dus ook tijdens het sporten.
We hebben ontdekt dat Fitbit-sensoren bij een lage tot gemiddelde hartslag zeer nauwkeurig zijn, zelfs bij tempo-runs.
Helaas vonden we echter nog steeds dat de PurePulse-sensor ten opzichte van een borstband bij hoge intensiteit slecht presteerde.
Dit is niet ongebruikelijk, maar we hadden op een boost van PurePulse 2.0 gehoopt. In onze zij-aan-zijtest met een borstband kwamen de prestaties van een sessie in termen van gemiddelde hartslag goed overeen, maar de maximale geregistreerde hartslag was 179 bpm, terwijl de borstband 192 bpm bereikte.
Dit toont aan dat de sensor met de uitbarstingen van inspanning niet kon stijgen en dalen.
Niet iedereen zal op deze manier druk op de sensor zetten, dus het weerhoudt ons er niet van om de Fitbit Sense aan te bevelen. Maar als je op zoek bent naar topprestaties voor de zwaarste inspanning, dan is het cruciaal om de beperkingen ervan te kennen.
We hebben ook andere modi uitgeprobeerd, zoals yoga. Dit geeft een eenvoudig overzicht van je sessie, maar het is jammer dat elementen van het volgen van stress niet in activiteiten zoals yoga zijn opgenomen.
Fitbit Sense: Smartwatch-functies
- Slechte apps en wijzerplaat
- Fitbit Pay heeft nog steeds beperkte ondersteuning
- Het nut van Alexa is twijfelachtig
- Goede meldingen
We zijn onze beoordeling van de Fitbit Sense met enkele prestatieklachten begonnen, maar over het algemeen zijn de aspecten van de smartwatch een beetje teleurstellend.
We hebben het gevoel dat Fitbit met de op handen zijnde Google Buyout zijn software zo ver als maar kan heeft doorgevoerd – en terwijl het met gezondheidsinzichten vooruit is gegaan, is het platform tot stilstand gekomen.
Meldingen worden goed afgeleverd, maar we hebben een terugkerende bug gehad waarbij honderden historische kalendergebeurtenissen tegelijk doorkomen.
Je kunt ook apps selecteren waarvan je meldingen wilt ontvangen, wat een leuke bijkomstigheid is.
Maar er zijn aspecten van de Fitbit Sense die op rivalen ver achterlopen.
De app-selectie is erg slecht en we konden niet veel van waarde vinden om te downloaden.
De ervaring van de wijzerplaat is ook teleurstellend. De Sense kan slechts zes wijzerplaten opslaan, die in de app heel lang duren om te wisselen. Je kunt er ook meer downloaden, maar voor sommige externe partijen moet je je online registreren voordat je ze kunt gebruiken, wat gewoon een vervelende ervaring is.
Fitbit Pay is ingebouwd, maar het werkte niet bij onze vrij grote bank. Dat is jammer, aangezien veel Nederlandse banken worden ondersteund, maar het laat zien dat de ervaring nog steeds ver achter Apple Pay ligt.
Er is een ingebouwde speaker en Fitbit vertelt ons dat dit binnenkort oproepen vanuit de pols zal ondersteunen. Android-gebruikers kunnen ook tekstantwoorden uitspreken.
Je krijgt Alexa en je kunt in plaats daarvan Google Assistant kiezen. Je houdt het ingedrukt om Alexa op te roepen en spreekt vervolgens je commando uit. Alexa zal echter niets terug zeggen en alle antwoorden zijn op tekst gebaseerd.
Het werkt goed en we hebben aspecten van ons slimme huis gecontroleerd, het weer enz. ze zijn allemaal succesvol gecontroleerd. Maar het was niet moeilijk om Alexa te misleiden. Je moet Alexa bijvoorbeeld vragen om Fitbit dingen te laten doen, wat gewoon een heel onhandige ervaring is.
“Vertel me een grapje” werd niet begrepen. En “hoeveel stappen heb ik vandaag gedaan” stuitte op verwarring, want je moet zeggen “vraag Fitbit hoeveel stappen ik vandaag heb gedaan.”
Kortom, Alexa voelt niet erg handig aan – en het is een functie die we niet echt gewaardeerd zien worden.
Fitbit Sense: levensduur van de batterij
- 5-6 dagen batterijduur
- Snel opladen is uitstekend
Een van de grootste overwinningen van de Fitbit Sense is de door het bedrijf genoemde batterijduur van meer dan 6 dagen. Dat is inclusief nachtelijk gebruik van SpO2, wat de batterij van Garmin-apparaten kan vernietigen.
We hebben zeker geen extra’s gevonden, maar kon wel met gemak vijf tot zes dagen halen. Dat was inclusief 24/7 dragen en een paar runs en een yogasessie in die week.
Maar ons favoriete onderdeel was het snel opladen. We werden op een ochtend wakker met nog slechts 2%, maar gingen op slechts één kopje koffie later met onze kit de deur uit voor een run en er zat meer dan 30% in de tank.
Op dezelfde manier toen we met een rode batterijwaarschuwing naar bed gingen, konden we onze slaap bijhouden door acht minuten lang door een tijdschrift te bladeren.
Er is bij de batterij van de Fitbit Sense totaal geen onrust – iets wat we over de Apple Watch Series 6 niet kunnen zeggen.
Conclusie
De Fitbit Sense is een grote sprong voorwaarts als gezondheidshorloge, eentje die veel data, maar misschien minder inzichten oplevert. Het is in deze vreemde tijden het juiste apparaat. Als je je prettig voelt bij die aanpak, dan valt er hier veel te beleven. Maar de Fitbit Sense blijft achter als een smartwatch, met trage prestaties en bugs die teleurstellend zijn.
Voordelen
- Gezondheidsgegevens in overvloed
- Stress en mindfulness
- We vinden de temperatuurregistratie geweldig
Nadelen
- Bugs en prestatieproblemen
- Inzichten op kerngegevens ontbreken
- Smartwatch-functies blijven achter