Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
de Fitbit Versa tentoongesteld op een horlogehouder

Fitbit Versa Recensie en Test 2024

  Fitbit is terug met de Fitbit Versa, zijn tweede smartwatch – en het is een enorme hit. Met een beter ontwerp en een goedkoper prijskaartje dan de Ionic, heeft dit het potentieel om van het succes van de Fitbit Blaze te genieten, een van de meer populaire Fitbit-wearables.

  Beschouw de Versa als de Fitbit Blaze 2. Deze is goedkoper dan de Ionic en de twee delen de meeste van dezelfde kenmerken.

  De grote functie die hier ontbreekt, is de ingebouwde GPS, die je nodig hebt om het met je telefoon te koppelen. Maar verder deelt de Versa dezelfde Fitbit OS-software en zelfs de relatieve SpO2-sensoren voor het zuurstofgehalte in het bloed die op de Ionic aanwezig zijn.

  We hebben wat tijd besteed om de Versa te leren kennen en te ontdekken wat hij kan en we hebben geprobeerd om uit te vinden voor wie hij precies is.

  Fitbit Versa: ontwerp

  een man die zijn zwarte Fitbit Versa om zijn pols laat zien

  De Versa wordt algemeen beschreven als ‘meer menselijk uitziende’ dan de Ionic. De harde randen van Fitbits andere smartwatches waaraan we gewend zijn, vervagen, voor een meer afgeronde aluminium behuizing. Zelfs de knoppen hebben zachtere randen. Het is kleiner dan de Ionic, met een scherm van 1,34 inch diagonaal en het is licht. Echt licht. Het is ook dun, met een dikte van 11,2 mm. Fitbit zegt dat dit de lichtste smartwatch op de markt is en we kunnen je vertellen dat we het horloge nauwelijks hebben gevoeld toen we het om hadden.

  De Ionic slaagde er met zijn grote, onaantrekkelijke vorm, die het bedrijf met de Versa enigszins heeft veranderd niet in om de vrouwelijke markt van Fitbit aan te trekken. Maar een zwarte doos om je pols is nog steeds een zwarte doos, dus Fitbit geeft je deze keer meer opties om uit te kiezen.

  Je kunt de Versa in de standaardeditie in het zwart, grijs of roze-goud kopen en in houtskool of roze-goud in de duurdere Fitbit Versa Special Edition. De standaardmodellen worden allemaal met gekleurde siliconen banden geleverd, terwijl je bij de speciale modellen voor geweven banden kunt kiezen. Natuurlijk verkoopt Fitbit afzonderlijk een mix van siliconen, leer en metalen banden, wat heel goed is als je bedenkt dat je bij de Versa alleen banden van eigen merk kunt gebruiken.

  Dit is de standaardpraktijk voor Fitbit en toen ik vroeg waarom, kreeg ik als antwoord dat de band ervoor moet zorgen dat de hartslagsensor altijd vlak tegen de huid ligt en dat het gebruik van een universeel systeem de nauwkeurigheid in gevaar zou brengen.

  de weerfunctie die wordt weergegeven op de Fitbit Versa

  De Versa heeft een scherm met een resolutie van 300 x 300 pixels dat levendig en gemakkelijk te lezen is, zelfs onder fel zonlicht, met een helderheid van maximaal 1.000 nits. Het horloge is ook tot 50 meter waterdicht, hetzelfde als de Ionic, waardoor het tot dusver slechts het derde Fitbit-apparaat is dat in het zwembad kan worden ondergedompeld.

  Dus ja, de Versa is aantrekkelijker dan de Ionic en het achthoekige ontwerp van de Fitbit Blaze ziet er in vergelijking amateuristisch uit. Maar het is ook erg praktisch en zelfs met de mooiste combinatie van band en kleur van de behuizing, wint het binnenkort geen modeprijzen. Sommige mensen zullen het niet leuk vinden, maar ik zie het niet gebeuren dat het uiterlijk net zo gehaat zal worden als dat van de Ionic.

  Fitbit Versa: Fitness, gezondheid en hartslag

  Fitbit Versa Fitness, gezondheid en hartslag

  Het verhaal van Fitbit is dat de trainingsprestaties op de Versa hetzelfde zijn als op de Ionic en bij onze tests is dat over het algemeen het geval. De Versa is niet bedoeld om het ‘prestatie’-horloge te zijn dat de Ionic is en daarom bevat Fitbit hier geen GPS, maar verder doet het alle fitness-tracking van de Ionic en wordt het met alle gezondheidsfuncties geleverd die we van Fitbit verwachten.

  Dat betekent het beoefenen van: hardlopen, fietsen, zwemmen, yoga en gymtrainingen kunnen allemaal met de Versa worden gevolgd. Er is ook een hartslag, stap-tracking, calorieverbranding, afgelegde afstand en slaap-tracking. En met Fitbit OS 2.0 kun je veel hiervan nu gemakkelijker op het horloge zelf inzien.

  Hardlopen met de Versa heeft dezelfde resultaten als met de Ionic opgeleverd. We hebben het getest en het is meestal goed gegaan, totdat het onder druk staat.

  Maar na dat korte probleempje leek het weer controle te krijgen en het presteerde gedurende de rest van de test gelijkmatiger en dat is over het algemeen hoe we de Versa in de tijd die we ermee hebben doorgebracht vonden: variërend.

  Fitbit Versa hartslagmeterfunctie app

  Over het algemeen komt het allemaal neer op de intensiteit en wat je echt van je fitnesshorloge nodig hebt. Als je op zoek bent naar iets om voornamelijk gematigde hardloopsessies en gymsessies bij te houden, dan is de Versa er klaar voor. Als je iets wilt dat sessies met hoge intensiteit in korte uitbarstingen aankan, zoals HiiT-lessen enz., dan wil je waarschijnlijk een model van hogere kwaliteit proberen.

  Naast hardlopen kun je de eerder genoemde lijst met trainingen volgen, dit geldt dankzij de waterbestendigheid van 50 meter ook voor zwemmen. Een andere functie die Fitbit biedt, is Fitbit Coach, die drie basistrainingen biedt waar de Versa je doorheen zal leiden.

  Fitbit Versa waterdichte achterkoffer

  Als je je echter voor een premium Fitbit Coach-account aanmeldt, dat kost ongeveer € 35, dan ontvang je ook gepersonaliseerde trainingen die naar de Coach-app worden gezonden, samen met een heleboel andere video- en audiogeleide trainingen die je met je telefoon kunt doen.

  Ik moet ook het bijhouden van slaap noemen.

  De Versa geeft je Fitbits slaapfasen en inzichten, die je hartslag gebruikt om je fasen op te splitsen en die je vervolgens gepersonaliseerde tips geeft om beter te slapen. De Versa heeft dezelfde nauwkeurigheid geleverd als die we op andere Fitbit-apparaten hebben gezien.

  Op dit moment heeft Fitbit de beste slaaptracking van de fitnesstrackers en smartwatches en hier is daar niets aan veranderd. Wat nog steeds vervelend is, is dat je je gezondheidsgegevens nog steeds niet met Google Fit en Apple Health kunt delen, dus je zit aan de Fitbit-app vast.

   

  Fitbit Versa: volgen van de gezondheid van vrouwen

  Fitbit Versa volgen van de gezondheid van vrouwen

  Een van de interessantere functies van de Versa is Fitbits gezondheidsregistratie voor vrouwen, die nu live is. Het is ook via een update op de Ionic beschikbaar – en gebruikers van activity trackers kunnen het uitproberen – ze kunnen alleen de gegevens niet in realtime op het scherm zien, zoals eigenaren van een smartwatch dat wel kunnen.

  Het idee is dat Fitbits gezondheidsregistratie voor vrouwen hen in staat stelt om hun menstruatiecycli en symptomen te registreren en deze te volgen, zodat de gegevens met activiteits- en slaappatronen vergeleken kunnen worden om correlaties te ontdekken.

  Vrouwen kunnen hun cycli in de app registreren, tips en feedback krijgen en het dashboard op de Versa bekijken om te zien waar ze zich in hun cyclus bevinden. Het volgen gebeurt nu met behulp van de kalender en ‘trends’, maar Fitbit heeft ons verteld dat ze op zoek zijn naar het gebruik van de hartslag om ooit patronen te detecteren, hoewel dit volledig moet worden gevalideerd voordat er iets gelanceerd zal worden.

  Nu hebben we het volgen van de gezondheid van vrouwen op de Versa getest en we hebben ontdekt dat het een mengelmoes is. De informatie die op je pols verschijnt op ‘xx dagen tot je volgende menstruatie’ en ‘xx dagen tot je vruchtbare periode’ is eenvoudig en handig om naar te kijken. En het feit dat al deze periodegegevens deel uitmaken van wat waarschijnlijk je belangrijkste app voor het volgen van gezondheid en levensstijl is, is het een bonus in vergelijking met bestaande zelfstandige apps.

  Er zijn enkele beperkingen – ten eerste is dit niet ontworpen om als een vorm van anticonceptie te worden gebruikt zoals een app, zoals bijvoorbeeld Natural Cycles. De mogelijkheid om bijvoorbeeld de basale lichaamstemperatuur toe te voegen, zou een natuurlijke upgrade zijn, net als meer functies voor zwangere vrouwen.

  Fitbits eigen ambities om slaap, activiteit, gemoedstoestand en menstruatiecycli samen te integreren, zijn er nog niet helemaal – we zouden graag meer opties voor geestelijke gezondheid willen zien. Het is ook niet voor iedereen ideaal die geen regelmatige menstruatie heeft en er is momenteel geen optie voor vrouwen met een menstruatie die langer dan 11 dagen duurt.

  Over het algemeen zien we dit als het begin van iets spannends met veel potentieel om uit te breiden.

  Het is een ander voorbeeld van hoe Fitbit meer vrouwen probeert aan te spreken en ook hoe het op gezondheidskenmerken op de lange termijn gokt om zijn wearables om de polsen van mensen te houden.

  Fitbit Versa: Smartwatch-functies

  een man met een smartphone en Fitbit Versa in zijn hand

  De Versa is de tweede smartwatch met Fitbits besturingssysteem, Fitbit OS, waarmee je apps van derden kunt downloaden die je naast Fitbits eigen apps kunt gebruiken. Ontwikkelaars moeten wel wat aanpassingen doen om hun apps op zowel de Ionic als de Versa te laten werken, maar Fitbit vertelt ons dat dit proces vrij eenvoudig is en dat er al heel wat beschikbaar is om op de Versa te downloaden.

  Strava, Starbucks en de Accuweather-app zijn vooraf geïnstalleerd, net als op de Ionic. Op dit moment is de app-selectie niet enorm – inclusief die van derden – en behalve Strava zijn er niet veel die ik meer dan een paar keer heb geopend.

  Hopelijk zal de Versa meer ontwikkelaars aansporen om mee te doen. Het is ook in het belang van de ontwikkelaars om bestaande Ionic-apps op de Versa te laten draaien, vooral omdat dit horloge alle potentie heeft om beter te verkopen dan de Ionic. Er is misschien hier en daar een app die gebruik maakt van de GPS van de Ionic, maar verder kun je verwachten dat dezelfde apps en wijzerplaten in beide werken.

  Zonder ingebouwde GPS, vond ik het opnemen van muziekopslag tijdens het hardlopen een beetje nutteloos. Ik heb mijn telefoon bij me en toegang hebben tot alles van Spotify is aantrekkelijker dan met afspeellijsten spelen en mijn muziekkeuze beperken. Maar om te trainen in de sportschool of zelfs om met de juiste koptelefoon te zwemmen, heb je de mogelijkheid om je telefoon in het kluisje te laten.

  Als het om Fitbit Pay op de Versa gaat, is de situatie een beetje vreemd. In Europa wordt elke Versa standaard met NFC geleverd, maar in de VS krijgen alleen de Special Edition-versies het.

  We hebben Fitbit gevraagd waarom het de line-up in de VS heeft gefragmenteerd en het lijkt simpelweg op kostenbesparing neer te komen. De Versa wordt als een minder op zichzelf staand horloge behandeld dan de Ionic, vandaar dat het ontbreken van GPS en Fitbit Pay iets minder essentieel is.

  Fitbit Versa calorieteller en stappenteller weergegeven op de wijzerplaat

  Ik heb het eerder al gezegd dat het nu gemakkelijker is om je activiteitengeschiedenis op de Versa te bekijken en dat is aan het nieuwe Today-dashboard in Fitbit OS 2.0 te danken: veeg omhoog vanaf de wijzerplaat om een geschiedenis van je stappen, verbrande calorieën, recente oefeningen en je huidige en hartslag in rust te zien.

  Er zijn ook tips die bovenaan verschijnen, die je vertellen om dingen te doen zoals meer water drinken. Op dit moment is het enige dat je daar niet kunt zien, je slaapgeschiedenis, maar Fitbit heeft me verteld dat ze eraan werken om dat te veranderen.

  Er is meer: Fitbit heeft met OS 2.0 enkele wijzigingen in de menu’s en sneltoetsen aangebracht, met dezelfde functies die naar de Ionic zijn uitgerold. Door lang op de terugknop te drukken, verschijnen nu opties voor het wisselen van meldingen en het automatisch ontwaken van het scherm – handig als het bedtijd is.

  Meldingen zijn in Fitbit OS 2.0 ook gewijzigd en verschijnen nu door omlaag te vegen in plaats van omhoog. Binnenkort kun je met Fitbit vanaf het horloge ook ‘snelle antwoorden’ verzenden, die je vooraf in de app kunt instellen en deze functie zal pas in het voorjaar naar Android-gebruikers worden uitgerold. iOS-gebruikers: Fitbit heeft me verteld dat eraan gewerkt wordt, maar heeft nog geen datum.

  Dat brengt me bij een ander punt: de Versa zal voor Android-gebruikers een grotere deal zijn. De Apple Watch is misschien wel de beste smartwatch die er momenteel voor iPhoners is, maar voor Android-bezitters is dat geen optie. Door het gebrek aan Android-ondersteuning van de Apple Watch kan de Versa een aanzienlijk gefrustreerd publiek bereiken door wat er momenteel op de plank ligt.

  Fitbit Versa: levensduur van de batterij en opladen

  Fitbit geeft aan dat de Versa-batterij meer dan vier dagen kan werken en het is me gelukt om het tijdens mijn tests tot dag vijf te krijgen voordat het opgeladen moest worden. De Versa verslaat met enige marge de Apple Watch en alles wat op Google’s Wear OS draait.

  Het verslaat zelfs de drie dagen van de Samsung Gear, een van de duurzamere smartwatches. Hoe lang je batterij meegaat, hangt natuurlijk af van hoe vaak je traint en muziek afspeelt, maar hij zou minimaal vier dagen mee moeten gaan.

  De Fitbit Versa wordt met een oplaadstandaard geleverd die eruitziet als een hybride van de Charge 2 en de Blaze. Het is een dock waar je aan de zijkanten moet knijpen om hem te openen en het houdt de Versa tijdens het opladen mooi en veilig. Het verbaast me dat Fitbit zoveel verschillende opladerontwerpen heeft.

   

  Fitbit Versa: Veelgestelde Vragen

  Streamt de Fitbit Versa muziek?

  Net als bij de Fitbit Ionic is de Versa compatibel met Pandora (VS) en Deezer (Europa).

  Heeft de Fitbit Versa GPS?

  Nee. Dat betekent dat je je telefoon mee moet nemen om je training nauwkeurig bij te houden.

  Kan ik op de Fitbit Versa van band wisselen?

  Ja, met leren, siliconen en metalen banden, die allemaal bij het bedrijf zelf of via derden te verkrijgen zijn.

  Is de Fitbit Versa waterdicht?

  De Versa is tot 50 meter waterdicht.

   

  Conclusie

  Ware het niet vanwege het ontbreken van GPS, dan zou de Versa de smartwatch zijn die de Ionic had moeten zijn. Het ziet er beter uit en doet voor twee derde van de prijs toch de meeste van dezelfde dingen. Voor Android-gebruikers die de Apple Watch niet kunnen gebruiken, is de Versa vooral aantrekkelijk. Er zijn nog steeds redenen om meer te betalen voor de Ionic, maar dit is in wezen de Blaze Mk II – en precies de smartwatch die Fitbit op dit moment nodig heeft.

  Voordelen

  • Een aangenamer ontwerp dan de Ionic
  • Vol met functies
  • De prijs is juist

  Nadelen

  • Fitbit Pay niet op alle apparaten
  • Inconsistenties in de hartslag
  • Geen geïntegreerde GPS
  nv-author-image

  Jesper Jongman

  Jesper is onze vaste techneut, afgestudeerd communicatiewetenschapper en reisprofessional. Hij heeft op het gebied van technologie en elektronica substantiële kennis, waarbij hij gedurende vele jaren nauwgezet producten in deze industrie test en beoordeelt. Hij heeft een echte passie voor alle nieuwe technologie, van smartphones tot drones en ook voor moderne huishoudelijke apparaten. Je kunt zeker zijn van zijn aanbevelingen en eerlijke recensies, aangezien hij voor alle scenario's met de hand de beste opties kiest.

  by and