Inhoudsopgave
We laten je zien hoe je jezelf thuis kunt waxen met een waxkit voor thuis van enkele van de beste merken die verkrijgbaar zijn. Leer hoe je elk lichaamsdeel kunt waxen als een professional.
Waxen is een echte schoonheidsroutine geworden. De meeste vrouwen en veel mannen geven de voorkeur aan waxen boven andere ontharingsmethoden. Dit komt omdat het veel sneller is dan veel andere ontharingskits, terwijl het ook lang meegaat.
In het hectische leven van een druk persoon heeft echter niet iedereen de tijd of het geld om naar een schoonheidssalon te gaan of om een professionele waxsessie te nemen. Daarom worden wax kits voor thuis steeds populairder.
Aangezien er tal van soorten wax kits zijn, is het gemakkelijk om in de war te raken als het om het gebruik ervan gaat. Sommige hebben een speciaal type wax nodig, andere hebben een speciale routine nodig… Het is heel gemakkelijk om door alle instructies door de bomen het bos niet meer te zien, of om te vergeten om ze helemaal te lezen!
Om je hierbij te helpen, leggen we je uit hoe je thuis wax kits kunt gebruiken – ja, allemaal populaire soorten.
Hoe werkt een waxverwarmer?
Als je ooit eerder in een schoonheidssalon bent geweest, dan heb je waarschijnlijk al eerder een waxverwarmer gezien. Deze kleine apparaten dienen om wax te verhitten voordat je het op je huid aanbrengt. Ze worden voor zowel harde als zachte wax gebruikt.
Hoewel het niet zo algemeen bekend is, zijn er genoeg waxverwarmers voor je wax kits voor thuis. Terwijl veel mensen de voorkeur geven aan het verwarmen van hun wax in een magnetron, is het gebruik van een waxverwarmer een veel veiligere methode. Om het nog maar niet over het feit te hebben dat het in de loop van de tijd zuiniger is.
Een waxverwarmer verwarmt de wax tot de gewenste temperatuur. Velen hebben precieze temperatuurregelingen en niet alleen een aan/uit-schakelaar. Dit kan je helpen om je niet te verbranden, vooral als je nog maar een kleine hoeveelheid wax over hebt. Dit is ook het grootste voordeel van het gebruik van waxwarmers in plaats van microgolven, omdat microgolven de wax kunnen oververhitten of ongelijkmatig kunnen verwarmen.
Welke soorten ontharingswax zijn er?
Waxen is niet de meest aangename procedure en niet iedereen houdt van dezelfde procedure. Dit is de reden waarom er verschillende soorten ontharingswax zijn. Ze werken niet voor alle delen van het lichaam hetzelfde. Sommige werken misschien nooit hetzelfde op alle haartypes. Het is aan jou om degene te vinden die het beste bij je past.
Over het algemeen zijn er zeven soorten ontharingswax. Dat zijn:
- Warme zachte wax
- Warme harde wax
- Koude zachte wax
- Voorbereide waxstrips
- Suikerwax
- Fruitwax
- Chocoladewax
We zullen de verschillen tussen hen en hoe ze te gebruiken later uitleggen.
Hoe een ontharingswax kit thuis te gebruiken
De meeste kits zijn vrij eenvoudig te gebruiken met eenvoudige instructies die voor alle merken gelden, maar het is belangrijk om het bij elke fabrikant te controleren, omdat er kleine variaties kunnen zijn. Houd hier tijdens het lezen van de onderstaande instructies rekening mee.
Dit is een basisproces:
- Begin op een schone, gescrubde huid. Dit zal de wax helpen om alle haren te vangen.
- Plaats de kralen in de kamer of plaats de hete waxpot erin.
- Afhankelijk van het type was en de verwarmingsmethode die in de instructies wordt vermeld, begin je met het verwarmen van de warmer, waardoor de temperatuur langzaam stijgt.
- Blijf roeren met een applicator tot het een dikke honingachtige consistentie heeft.
- Doe een test op de achterkant van je pols om er zeker van te zijn dat het niet te heet is. Het moet heet genoeg zijn om in vloeibare vorm te zijn, maar niet te heet om je te verbranden.
- Houd de warmte op medium of laag, afhankelijk van het type wax.
- Gebruik een spatel/applicator om in de wax te dompelen en draai het om het werktuig heen om te voorkomen dat er residu aan de zijkanten van het apparaat wordt aangebracht. Dit maakt het schoonmaken achteraf gemakkelijker.
- Volg de epilatie-instructies, afhankelijk van of het zacht of hard is.
- Schakel de stroom uit en laat de overgebleven inhoud in de warmer voor de volgende keer (tot een week erna). Gooi het niet weg – de wax is herbruikbaar.
- Zorg ervoor dat het deksel stevig vastzit om het beschermd te houden.
Hier is hoe het proces verschilt, afhankelijk van het type wax:
1. Warme zachte wax
Warme zachte wax wordt voor strip waxen gebruikt. Het kan zowel crème of hars-gebaseerd zijn. Dit type wax moet voorzichtig worden opgewarmd, dus kijk goed naar de aanbevolen temperatuur.
De zachte wax moet vervolgens in een laag worden aangebracht, voordat je er een stoffen strook op drukt en verwijdert, waarbij je de haren wegtrekt. Je kunt deze wax voor grotere gebieden op het lichaam gebruiken, zoals armen of benen. Het kan zelfs de fijnste haren oppikken.
Houd er rekening mee dat dit type wax niet twee keer over hetzelfde huidgebied mag worden gebruikt. Het is erg plakkerig en het kan je huid beschadigen. Een wax op basis van crème is iets zachter, maar je moet nog steeds voorzichtig zijn als je een gevoelige huid hebt.
2. Warme harde wax
Dit type wax is zeer effectief voor zowel fijn, dun haar als sterk, dik haar. Je brengt het aan terwijl het warm is en wacht tot het hard wordt terwijl het afkoelt. Stoffen strips zijn voor dit type wax niet nodig, omdat je het alleen kunt strippen als het eenmaal hard is.
Je moet warme harde wax in een dikkere laag aanbrengen. Zorg ervoor dat je het in de richting van haargroei aanbrengt. Als je anders aan de haren trekt, kunnen ze breken. Dit zal niet alleen het epilatieproces korter maken, maar je kunt ook ingegroeide haren veroorzaken.
Warme harde wax kan het beste op kleinere huidgebieden worden gebruikt, zoals de neus, boven de lippen, onderarmen of bikinigebieden. Het zal niet zo goed op grotere gebieden werken, omdat het de haren kan breken. Hoewel het delicater is dan zachte wax, pakt het misschien niet de haren uit het haarzakje, waardoor je misschien twee of meer keer over hetzelfde gebied moet gaan. Dit kan je huid irriteren.
3. Koude zachte wax
Koude zachte wax hoeft niet te worden opgewarmd voordat het wordt gebruikt – hoewel sommige gebruikers het graag iets warmer maken, zodat het beter blijft plakken. Je brengt het rechtstreeks op de huid aan. Het wordt vaak vooraf bereid op een strip, dus je hoeft geen enkel type stoffen strips te kopen. Veel mensen geven de voorkeur aan dit type wax, omdat het ze niet kan verbranden.
Je moet het in dunne lagen aanbrengen voordat je gaat trekken. Houd er rekening mee dat het nogal dik is, dus dit kan lastig zijn. Het is ook niet zo effectief als warme wax, dus misschien wil je het niet in gebieden met sterke haren gebruiken.
4. Voorbereide waxstrips
Deze strips worden met precies de juiste hoeveelheid koude wax eraan bevestigd geleverd, en je kunt ze onmiddellijk gebruiken. Dit maakt deze methode knoeivrij en gebruiksvriendelijk, omdat je niet te veel product kunt aanbrengen en je geen doeken nodig hebt. De meeste strips kunnen ook meer dan één keer worden gebruikt, dus ze kunnen vrij betaalbaar zijn.
Verwarm ze een beetje door ze met je handpalmen op te wrijven voordat je ze op de huid aanbrengt. Dit zal hen helpen meer haar te pakken. De meeste strips zijn echter klein, dus ze zijn misschien niet voor grotere huidgebieden geschikt.
5. Suikerwax
Ondanks wat de naam al doet vermoeden, is suikerwax eigenlijk geen wax. Het wordt meestal gemaakt door suiker, citroen en heet water te mengen.
Je gebruikt dit type wax op dezelfde manier als je zachte wax zou gebruiken, door het op te warmen voordat je het met stroken verwijdert. Het kan echter te zwak zijn voor sterkere haren. In tegenstelling tot traditionele wax, moet je deze tegen de haargroeirichting aanbrengen en het dan op de andere manier verwijderen.
Suikerwax is in water oplosbaar, dus je kunt het eenvoudig met water reinigen. Het zal ook niet vast komen te zitten in open haarzakjes, dus je zult waarschijnlijk geen ingegroeide haren krijgen.
6. Fruitwax
Fruitwax wordt op dezelfde manier aangebracht als harde wax, door het op te warmen, op de huid aan te brengen en het vervolgens weg te trekken zodra het hard wordt. Het grootste verschil is dat het perfect is voor de gevoelige huid, omdat het veel mineralen, vitaminen en antioxidanten bevat.
7. Chocoladewax
Dit is het zachtste type wax. Het kan zacht of hard zijn en het moet warm zijn voordat je het aanbrengt. Zorg ervoor dat je de smelttemperatuur controleert, omdat deze meestal veel lager is dan die van een gewone wax. Hoewel dit veel beter is voor je huid, moet je oppassen dat je het niet oververhit, omdat het je kan verbranden.
Hoe haarverwijderingswax schoon te maken
Regelmatige gebruikers van wax kits voor thuis weten dat het verwijderen van haar slechts de helft van het werk is. Sommigen zouden zelfs kunnen zeggen dat het het makkelijkste gedeelte is! Het verwijderen ervan kan echter extreem ingewikkeld zijn – tenzij je een suikerwax gebruikt, die eenvoudig kan worden afgespoeld.
Waxen kan nogal rommelig worden. Denk er maar eens over na – je brengt lagen aan op lagen warme, kleverige producten op je lichaam en soms op gebieden die iets moeilijker te bereiken zijn. Het is bijna zeker dat je minstens één keer zal morsen of druppelen, hoe ervaren je ook bent.
Niet te vergeten dat zelfs als je het aanbrengt zonder rommel te maken, je nog steeds het residu van je huid moet verwijderen. Wax plakkerig kan zijn, vooral zachte soorten, en afvegen is niet altijd een goede optie.
Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt proberen:
Hoe wax van de huid af te krijgen
Er zijn verschillende methoden om wax van de huid te verwijderen. Het eerste wat je moet doen, is om het gewaxte gebied te wassen met warm water, evenals hydrateren. Gebruik geen olieachtige lotions voor deze stap, omdat ze het reinigen ingewikkelder kunnen maken.
- Warmwaterkompres: Week een schoon washandje in heet water en leg het vervolgens op het gebied waar je waxresten hebt. Laat het ongeveer een minuut zitten en het zou de wax moeten verzachten. Hierna moet je de wax met een washandje kunnen verwijderen.
- Oliën: Een andere goede tip is om een soort olie te gebruiken. Het maakt niet uit wat voor soort olie je gebruikt – het kan massageolie, olijfolie of minerale olie zijn – zolang het maar een beetje warm is. Week een wattenschijfje met oliën en druk hem vervolgens ongeveer twee minuten op het waxresidu, voordat je het afveegt met een wattenschijfje.
- Vaseline: Gebruik een ruime hoeveelheid vaseline en breng deze aan op het gebied met residu. Wacht ongeveer vijf minuten en veeg het vervolgens af.
- Alcohol: Breng alcohol aan op een wattenschijfje en wrijf het waxresidu in tot het afbladdert of oplost. Zorg ervoor dat je daarna een hydraterende lotion gebruikt, omdat alcohol je huid kan irriteren.
- IJs: Neem een ijsblokje en leg het op het waxresidu. Laat het een halve minuut intrekken en pel dan de wax eraf. Houd er rekening mee dat dit niet voor alle soorten wax werkt. Als je het gevoel hebt dat je moet schrapen, probeer dan een andere methode, omdat dit je huid kan beschadigen.
Hoe wax uit kleding te krijgen
Wax kan ook op je kleding of andere oppervlakken komen, zoals op je tapijt of bank. Raak niet in paniek – je kunt het verwijderen! Dat doe je zo:
- Neem een bruine papieren zak of een oude handdoek en leg deze over de wax. Gebruik niets waar inkt op zit, omdat het op het oppervlak kan overgaan.
- Pak een strijkijzer en verwarm het op lage temperatuur. Gebruik geen stoom! Wrijf het vervolgens over de handdoek of de zak.
- Als je geen strijkijzer in de buurt hebt, gebruik dan een haardroger. Zet het op een hoge stand en houd het een paar centimeter uit de buurt van de zak/handdoek.
- Verwijder de handdoek of de zak. De wax moet erop overgebracht zijn. Wees voorzichtig waar je het plaatst, omdat je de wax niet verder wilt overdragen.
- Herhaal het proces totdat je alle wax hebt verwijderd.
Zodra je de wax hebt verwijderd, kun je wat vlekken opmerken. Dit kan wat lastig te verwijderen zijn, maar het is niet onmogelijk. Hier is een geteste methode:
- Giet wat wasmiddel op de vlek.
- Plaats de doek in de wasmachine zonder deze te spoelen.
- Was het op de heetste wastemperatuur die het doek aankan. Houd er rekening mee dat gekleurde kleding niet op te warme temperaturen kan worden gewassen.
Soms is er meer dan één wasbeurt nodig om de vlek te verwijderen. Dit is het geval bij vettere vlekken. Gebruik elke kit voor het verwijderen van vlekken die je kunt vinden en die gespecialiseerd is in het verwijderen van vet.
Veiligheidstips voor ontharing met wax
Hoewel wax kits voor thuis min of meer veilig zijn, zijn er nog een paar dingen waar je je bewust van moet zijn.
- Gebruik pre-epilatie oliën, vooral als je een gevoelige huid hebt. Dit houdt je huid veilig.
- Test de opgewarmde wax op je pols voordat je de wax op de rest van je huid aanbrengt.
- Wax niet hetzelfde gebied meerdere keren.
- Wax de geïrriteerde huid niet
- Verwijder geen haar van moedervlekken, wratten, huidgroei, zacht weefsel, neusgaten of oogleden.
- Deel geen wax met andere mensen, omdat dit infecties kan verspreiden.
- Lees zorgvuldig de instructies op je wax kits
Ken de mogelijke bijwerkingen
Zoals de meeste dingen in het leven, zijn er potentiële bijwerkingen als de wax niet goed wordt gebruikt. Als je een van deze ervaart, dan is het misschien beter om voor epilatie of laser ontharing te kiezen, maar bij de meeste mensen gaat het prima.
Dit zijn enkele dingen om op te letten:
- Pijn is waarschijnlijk het belangrijkste dat mensen afschrikt, maar het is zeker iets waar je aan kunt wennen. Ook met de juiste technieken en voor- en nazorg kan pijn vrijwel afwezig zijn. Het zal op basis van het gebruikte type variëren (sommige mensen zeggen dat harde wax minder pijnlijk is), je huidgevoeligheid, verdraagzaamheid van pijn, hoeveelheid haar en lengte, en sommige gebieden kunnen gevoeliger zijn dan andere.
- Ingegroeide haren of bulten kunnen optreden als je het niet tegen de richting van de follikelgroei verwijdert, of als je het er aarzelend af trekt en haren breken zonder van hun wortels te worden verwijderd. Zorg ervoor dat je de juiste methoden gebruikt en dat je erna een balsem, crème of olie kunt aanbrengen om bultjes te voorkomen.
- Reactie of irritatie kan met roodheid worden vergeleken, die op de meeste gebieden volkomen normaal is, zoals het gezicht of de oksels. Als je gevoelig of allergisch bent voor de ingrediënten in de wax, kun je irritatie krijgen. Controleer altijd vooraf de ingrediënten en doe een kleine huidtest op de achterkant van je arm.
Veelgestelde vragen
Waar kan ik ontharingswax voor gebruiken?
De meeste types zijn geformuleerd voor gebruik op alle gebieden, zoals de bikinilijn, oksels, benen, armen, rug, gezicht, privégebieden en zelfs de tenen, vingers, oren en binnenkant van de neus.
Dit hangt echter allemaal af van het type, omdat je er misschien een nodig hebt die geschikt is voor gevoelige delen van het lichaam. Sommige kunnen te dik of te hard zijn, wat niet voor het gezicht werkt.
Is wax veilig om op mijn privédelen te gebruiken?
Het is volkomen veilig, maar er zijn een paar dingen om te overwegen:
- Harde wax is ideaal voor deze gebieden.
- Zorg ervoor dat je haar ongeveer een ¼ van de groei heeft om wat pijn te verminderen.
- Reinig en droog grondig voor grip.
- Test de temperatuur op de binnenkant van je dijbeen voordat je deze op gevoelige privégebieden aanbrengt.
- Werk in secties en plaats in de richting van de groei. Trek het er in de tegenovergestelde richting af.
- Exfolieer de komende weken om ingegroeide follikels te voorkomen en zorg ervoor dat je na elke douche hydrateert.
Hoe lang duurt het voordat het haar na het waxen teruggroeit?
De typische groeisnelheid na dit proces is ongeveer 4-6 weken. Dit hangt echter sterk van elk individu af. Je eigen groeicyclus, hormonen en lichaamsoppervlak zullen een enorme invloed hebben op hoe snel het teruggroeit.
Hoe maak je een waxverwarmer schoon?
- Zet de verwarmer op de hoogste stand om de wax volledig te verzachten.
- Gebruik ontsmettingsalcohol of een reiniger voor waxapparatuur en keukenrol om eventuele aanslag aan de zijkanten van de pot en de binnenkamer te schrobben en te verwijderen. Dit moet in het ideale geval elke keer worden gedaan dat je het gebruikt. (TIP: je kunt ook de stof, het papier of de gebonden vezelstrips gebruiken die je gebruikt om je lichaam schoon te maken. Gebruik GEEN zakdoekjes of wattenschijfjes, want de vezels blijven overal plakken en zijn zeer moeilijk schoon te maken)
- Bewaar eventuele resterende wax in een gesteriliseerd bakje als er geen besmetting was en als het minder dan een week is geweest.
- Zet het vuur lager zodat het niet te heet wordt en trek de stekker uit het stopcontact.
- Vouw de keukenrol (of stroken) om het dik te maken en schep eventuele wax eruit.
- Wees voorzichtig, want de kom kan nog heet zijn. Raak het alleen met de keukenrol/strips aan.
- Zodra het is afgekoeld, gebruik je opnieuw ontsmettingsalcohol op de keukenrol en veeg je de kom af.
- Blijf controleren om er zeker van te zijn dat je alle resten en kleverigheid hebt verwijderd.
Hoe lang kan ik wax in een warmer laten zitten?
Zolang je het deksel stevig en in een droge, koele ruimte uit de buurt van zonlicht houdt, kun je het tot een week laten zitten. Je kunt het blijven opwarmen zolang jij de enige persoon bent die het gebruikt, of als je elke keer dat je hebt gedompeld nieuwe applicatoren hebt gebruikt.
Laat een verwarmer nooit ‘s nachts aan en verwarm hem nooit zonder wax in de pot.
Hoe lang moet het haar zijn om te waxen?
Het bereiken van een bepaalde lengte maakt het gemakkelijker om het uit de wortel van de follikel te trekken. Een halve centimeter is de aanbevolen lengte voor de schoonste en meest pijnloze resultaten.
Hulpbronnen en bronnen
Veiligheidsprocedures tijdens het harsen, haar waxen wikipedia