Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Hoe Een Epilator Te Gebruiken – Volledige Gids En Tips Voor 2022

Hoe een epilator te gebruiken

  Lichaamshaar is iets waar niet veel mensen over praten. Toch is het iets wat iedereen heeft en het verwijderen van lichaamshaar is voor veel mensen een normale activiteit. Een van de methoden die steeds populairder wordt is epileren – maar velen weten niet goed hoe ze een epilator goed moeten gebruiken en wat de effecten van ontharing zullen zijn.

  De epilator kan je helpen om voor een lange periode van tijd haren te verwijderen. Niet alleen dat, maar het kan je geld besparen. Bedenk eens hoe vaak je per jaar voor een waxsessie betaalt! Hoewel een epilator in eerste instantie meer kost, zal het je op de lange termijn helpen besparen.

  Toch beantwoordt dit niet de brandende vraag: hoe gebruik je een epilator? En hoe werkt dit apparaat eigenlijk?

  • Bekijk onze top Epilator reviews voor dit jaar op onze review pagina
  • Als waxen meer jouw ding is, bekijk dan de beste wax kits voor thuis die nu verkrijgbaar zijn
  • Weet je niet zeker hoe je ze moet gebruiken? We hebben je, bekijk onze wax kit gids voor een volledige uitleg

  Laten we er meteen in duiken!

  Wat is een epilator?

  Wat Is Een Epilator?

  Voordat je leert hoe je een epilator moet gebruiken, moet je weten wat dit apparaatje is. En nee, dit is niet hetzelfde als het apparaat dat professionals tijdens permanente laserontharing gebruiken!

  Een epilator is een klein elektrisch apparaat dat lichaamshaar verwijdert door meerdere haren tegelijkertijd mechanisch vast te pakken en ze er vervolgens uit te trekken. Het proces lijkt erg op waxen, het is alleen dat het de cellen niet van de bovenste huidlaag verwijdert. Dit maakt ontharing veel minder stressvol voor het lichaam, waardoor je zo vaak als je wilt over hetzelfde huidgebied kunt gaan.

  Vroegere modellen maakten gebruik van spoelveren, maar de huidige technologie heeft het mogelijk gemaakt om zonder onderdelen te werken die vervangen moeten worden – bij sommige modellen alleen de batterijen. Ze worden met verschillende hulpstukken geleverd en sommige kunnen zelfs op een natte en droge huid worden gebruikt.

  Veel mensen verkiezen epilators boven andere ontharingsmethoden vanwege de verschillende voordelen die ze hebben. Deze omvatten onder andere:

  • Op de lange termijn zijn ze veel goedkoper
  • Het duurt in tegenstelling tot scheer- of ontharingscrèmes veel langer tot de haren weer terug groeien
  • Ze zijn rommelvrij
  • Je kunt ze thuis gebruiken zonder enige voorafgaande voorbereiding

   

  Hoe gebruik je een epilator?

  De meeste mensen hebben tegenwoordig een epilator van het pincet-type. Zelfs als je een aantal van de andere drie soorten in je bezit hebt, dan blijven de regels om ze te gebruiken hetzelfde.

  Hier is het stapsgewijze proces om thuis een epilator te gebruiken:

  Stap 1: Exfoliëren

  Stap 1 Exfoliëren

  Om het ontharingsproces zo grondig mogelijk te laten verlopen, moet je altijd je huid exfoliëren voordat je een epilator gebruikt. Exfoliëren zorgt ervoor dat je huid brandschoon is, maar verwijdert ook dode huidcellen. Dit helpt ingegroeide haren te voorkomen – een veel voorkomend probleem tijdens elk ontharingsproces.

  Je moet natuurlijk voorkomen dat je je benen 5-7 dagen voor het epilatieproces scheert. Anders kunnen de haren te kort zijn voor de pincet om ze te kunnen pakken.

  Houd er rekening mee dat je voor de epilatie niet moet hydrateren. Hoewel je misschien denkt dat je huid daarna zacht aan zal voelen, is het eigenlijk een slecht idee. De haren kunnen vast komen te zitten aan de huid en de epilator kan ze dan niet oppakken of ze glijden weg. Te vette producten kunnen er ook voor zorgen dat het apparaat niet goed werkt, hoewel dit zeldzaam is.

  Maar douchen voor het epileren is een goed idee. Warm water zal de huid verzachten, poriën openen en het ontharingsproces veel comfortabeler maken.

  Het is belangrijk om op te merken dat een epilator zeer waarschijnlijk roodheid op je huid veroorzaakt. Gebruik het ‘s avonds, of op de dagen dat je weet dat je niet met je benen zult gaan pronken. Houd je huid ook de eerste 24 uur na het proces beschermd tegen de zon.

  Stap 2: Kies de juiste hoek

  Stap 2 Kies De Juiste Hoek

  De hoek is alles. Als je je epilator in de verkeerde hoek plaatst, dan kan het zijn dat het niet in staat is om genoeg haren eruit te trekken. Dit maakt het proces langdurig en nauwelijks effectief. Je moet het altijd in een hoek van 90 graden plaatsen. Op deze manier zal het de meeste haren na de eerste beweging oppakken, waardoor alles sneller zal gaan.

  Je moet de epilator ook altijd losjes tegen de huid houden in plaats van hem op je lichaam te drukken. Als het apparaat zich direct op je huid bevindt, dan kan het niet zoveel haren oppakken als wanneer het zich iets boven je huid bevindt.

  Stap 3: Begin met epileren

  Stap 3 Begin Met Epileren

  Om te epileren, zet je het apparaat aan en beweeg je het over je huid in de richting van de haargroei. Als je de andere kant op gaat, loop je het risico dat je de haren breekt in plaats van ze eruit te trekken, wat je bijna hetzelfde resultaat geeft als wanneer je je zou scheren.

  Als de kop roteert, dan zou hij de haren eruit moeten trekken wanneer hij over ze heen gaat.

  Je moet met de langzame instelling beginnen, vooral als dit de eerste keer is dat je epileert. Dit zal tegen de pijn helpen. Wacht tot je huid aan het gevoel gewend is voordat je het versnelt. Als je overdreven gevoelig bent, dan kun je het epilatieproces op een langzame instelling voltooien. Dit heeft geen invloed op het resultaat – het zal het proces alleen maar langzamer maken.

  Je zou kunnen merken dat niet alle haren zullen worden verwijderd nadat je er met een epilator eenmaal langs bent geweest. Dit is heel normaal en je moet altijd een paar keer over hetzelfde huidgebied gaan om ervoor te zorgen dat je alles eruit hebt getrokken. Maak je geen zorgen – epilators zullen je huid niet op dezelfde manier beschadigen als waxen. Dit betekent dat je zo vaak als je nodig acht over hetzelfde huidgebied kunt gaan. Zodra je het gevoel hebt dat de epilator niet langer haren eruit trekt, moet je deze naar een nieuw gebied verplaatsen.

  Stap 4: Laatste stap

  Stap 4 Laatste Stap

  Zodra je klaar bent met epileren, moet je je epilator schoonmaken. De meeste units worden met een reinigingsborstel geleverd, dus deze stap moet moeiteloos zijn. Vergeet niet om het apparaat uit te schakelen terwijl je het schoonmaakt!

  Het is nu ook tijd om te hydrateren! Houd er rekening mee dat je een zachte vochtinbrengende crème moet gebruiken die geschikt is voor de geïrriteerde huid. Gebruik geen te vette producten, omdat ze de haarzakjes kunnen verstoppen, wat ernstige irritatie en roodheid kan veroorzaken.

  Welke soorten epilators zijn er?

  Er zijn vier soorten epilators. Dat zijn:

  • Type met spoelveer – Het eerste type epilator, ontworpen in 1986. Hoewel ze tegenwoordig zeldzaam zijn, zijn er een aantal modellen ontworpen om op het gezicht te gebruiken.
  • Roterende schijf type – De verbeterde versie van het spoelveer type.
  • Type pincet – Het moderne type epilator dat tegenwoordig het meest wordt gebruikt.
  • Type nat gebruik – Het subtype van de pincet epilator geschikt voor gebruik onder de douche.

  Zoals je kunt zien, zijn de meeste soorten epilators gemaakt door bestaande typen te upgraden. Hoewel hun manier van werken anders is, kun je ze min of meer op dezelfde manier gebruiken.

  Hoe werkt een epilator?

  Hoe Werkt Een Epilator?

  Type spoelveer

  Dit type epilator gebruikte een gebogen spiraalveer. De ene kant van de veer werd stevig tegen elkaar gedrukt en de andere kant had spoelen die uit elkaar waren gespreid. De epilator werkte op een motor die de veer zou draaien, waardoor deze ging buigen. Hierdoor zouden de haren in de veer vast komen te zitten en er vervolgens uitgetrokken worden.

  Helaas was het feit dat mensen uit die tijd niet wisten hoe ze een epilator moesten gebruiken, niet het grootste probleem. Dit type epilator zou met gemak breken, omdat de veren niet te lang meegingen. Er was geen andere manier om ze te repareren dan om de veren helemaal te vervangen, dus ze omvatten regelmatige aankoop van reserveonderdelen. Hierdoor worden deze epilators tegenwoordig niet vaak gebruikt, behalve een paar licht gewijzigde versies die nog steeds voor gezichtshaar worden gebruikt.

  Type met roterende schijf

  Om de gebreken van het type met de veer te verhelpen, bedachten Remington en Silky een nieuwe epilator die een reeks metalen schijven gebruikte. Verder werkte het op dezelfde manier als het type met de veer.

  Type pincet

  Dit is het type epilator dat tegenwoordig het meest wordt gebruikt. Het beschikt over metalen platen gemonteerd in een kunststof behuizing. De uiteinden van de platen zijn zichtbaar, meestal aan één kant van de behuizing, maar soms aan beide kanten. De epilatorkop draait, terwijl de uiteinden van de platen tijdens de rotatie samen en uit elkaar bewegen. In wezen werken ze als een pincet, pakken ze haren en trekken ze hen eruit als de platen verder weg van de huid draaien voordat ze loslaten. Hierdoor is een continue cyclus mogelijk.

  Type nat gebruik

  Dit type epilator is in wezen hetzelfde als het pincet-type, maar met één belangrijk verschil: ze werken op batterijen en hebben een waterdichte behuizing, zodat ze niet defect raken als ze nat worden. Hierdoor kun je ze tijdens een douche gebruiken als dit comfortabeler aanvoelt. Natuurlijk kun je ze op een droge huid gebruiken, net zoals je met een epilator van het pincet-type zou doen.

  Veiligheidstips voor een epilator

  Veiligheidstips Voor Een Epilator

  Epilators zijn veilige apparaten en er kunnen niet veel dingen misgaan. Eigenlijk is het ergste wat de meeste mensen overkomt irritatie en roodheid van de huid.

  Toch betekent dit niet dat je geen voorzorgsmaatregelen moet nemen. Het is zelfs essentieel om te weten hoe je een epilator goed kunt gebruiken.

  Hier zijn enkele van de belangrijke veiligheidstips voor het gebruik van een epilator:

  • Epileer geen natte haren, tenzij je apparaat waterdicht is. Dit kan de epilator beschadigen.
  • Zorg er ook voor dat je epilator niet nat wordt. Als je het onder de douche gebruikt en het is niet bedoeld om in water te worden gebruikt, dan riskeer je niet alleen storing van het apparaat, maar ook elektrocutie. Hoewel het zeldzaam is, kan dit gebeuren.
  • Terwijl de meeste moderne epilators een veiligheidsuitschakelfunctie hebben, moet je de ingeschakelde epilator uit de buurt van kleding houden. Probeer het dragen van sokken of elk type kleding direct naast het huidgebied dat je van plan bent te epileren te vermijden. Anders kan het de stof pakken en het scheuren. In zeldzame gevallen kan het apparaat zelf breken.
  • Vermijd het gebruik van epilatoren op een beschadigde, geïrriteerde huid. Wacht tot je genezen bent voordat je haren uit het gebied verwijdert.

   

  Tips en aanbevelingen na de epilatie

  Tips En Aanbevelingen Na De Epilatie

  Helaas kan bij sommige mensen elke vorm van haarverwijdering een geïrriteerde huid en roodheid veroorzaken. Zelfs als je geen gevoelige huid hebt, kun je na je eerste epilatie ingegroeide haren en irritatie ervaren.

  Hier zijn enkele tips over hoe je dit kunt voorkomen:

  • Reinig je epilator na gebruik altijd met ontsmettingsalcohol. Dit zal voorkomen dat er zich bacteriën vormen en ervoor zorgen dat alles voor de volgende keer steriel is. Verwijder ook losse haren.
  • Zorg ervoor dat je huid schoon is voordat je de epilator gebruikt. Als je het apparaat op de huid gebruikt die niet is schoongemaakt, vergroot je het risico dat bacteriën in de kleine wonden in je huid terechtkomen.
  • Als je verdovende crèmes gebruikt, zorg er dan voor dat ze geschikt zijn voor de gevoelige huid.
  • Hydrateer na het epileren, niet ervoor. Dit houdt je huid glad en gezond.
  • Ga altijd in de richting van de haargroei om ervoor te zorgen dat de haren eruit worden getrokken en niet uit elkaar worden gerukt.
  • Als je problemen hebt met huidirritaties, vermijd dan epileren van gevoelige huiddelen, zoals onder je oksels of je bikinilijn. Deze gebieden zijn veel gevoeliger voor infecties en ingegroeide haren dan de rest van je lichaam. Gelukkig zijn ze gemakkelijk te verbergen en vrij klein, dus het verbergen ervan zou geen probleem moeten zijn.

   

  Veelgestelde vragen

  Laten we beginnen met een aantal veelgestelde vragen die vaak worden overwogen voordat we in de wereld van epileren duiken.

  Is het pijnlijk om een epilator te gebruiken?

  Ja. Het gebruik van een epilator kan pijnlijk zijn, puur vanwege de methode die het haar verwijdert. Net als waxen, trekt het het haar direct volledig uit de follikel.

  Het meten van hoe pijnlijk het is, is dus relatief aan je niveau van pijntolerantie. Vooral voor gebruikers met een gevoelige huid of mensen die het voor de eerste keer uitproberen, kan het een zenuwslopende tijd zijn.

  Er zijn echter een paar dingen die je kunt gebruiken om je leven gemakkelijker te maken, zoals het na een warm bad doen, een verdovende crème gebruiken of 30-60 minuten voor je sessie pijnstillers nemen.

  Zijn epilators effectief bij het verwijderen van haar?

  Zo pijnlijk als ze soms kunnen zijn, zijn ze echt effectief. Door het hele haar en de wortel van de follikel te verwijderen, zullen de haren langer nodig hebben om terug te groeien. Het zal je minstens een paar tot vele weken haarvrij bieden na een goede sessie. Ze zijn ook effectief qua prijs, omdat het een veel goedkopere methode is dan hun IPL en laser tegenhangers.

  Verwijdert een epilator het haar permanent?

  Hoewel ze voor de meeste mensen niet in een volledig oneindig kaal gebied resulteren, kunnen ze na consistent gebruik de dikte van de haren ernstig verminderen.

  Dit maakt het veel gemakkelijker om de haren te verwijderen wanneer ze eindelijk genoeg moed krijgen om terug te groeien, om vervolgens de toorn van het pincet van de epilator weer onder ogen te zien. Een andere truc is om je haren te waxen voor je eerste epileer sessie en vervolgens de nagroei te epileren, dit is veel minder pijnlijk dan meteen de eerste keer epileren.

  Kun je epilators onder de oksels gebruiken?

  Absoluut en een ander voordeel hiervan is dat je een afname van donkere gebieden onder je oksels zult zien. Dit komt omdat het het haar er volledig uittrekt, in plaats van te scheren waar het ze afsnijdt, maar de donkere schaduw blijft. Zorg ervoor dat je er bovenop blijft zitten en epileer de hergroei zodra het lang genoeg is, om de schaduw op afstand te houden.

  Kun je epilators op het gezicht gebruiken?

  Ja, je kunt ook gezichtshaar epileren, net als elk ander deel van het lichaam. Houd er rekening mee dat delen van het gezicht een gevoeligere huid bevatten dan je benen of rug. Pas dus bijvoorbeeld op voor mogelijke roodheid of irritatie die 24 uur later optreedt.

  Het belangrijkste is dat je dit niet in de buurt van je ogen gebruikt, het is niet voor wenkbrauwen of harige plekken hoog op je wangen, vooral als het een grote epilerende kop heeft. Je hebt een specifieke smalle kop nodig of je gebruikt hiervoor een andere methode.

  Kun je een epilator gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

  Epileren is op geen enkele manier van invloed op de moeder of de baby. Er zijn echter problemen in termen van fysieke beweging. Naar je benen of andere gebieden reiken die stretching vereisen, wordt in de latere stadia vrijwel onmogelijk, maar ja, je kunt het veilig doen. Bovendien kun je het ook gebruiken tijdens de borstvoeding, ontharing zal dit niet beïnvloeden en kan dus worden gedaan.

  nv-author-image

  Liselotte Vanophem

  Na het behalen van haar masterdiploma in film- en televisiestudies, heeft Liselotte onderzoek gedaan naar en op verschillende succesvolle blogs uitstekende inhoud gemaakt. Met een specialisatie in kunst-, lifestyle-, schoonheids- en reisbranche, werd ze bij bestreviews al snel onze vaste recensent.