Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Hoe Een Koptelefoon Te Kiezen

Hoe Een Koptelefoon Te Kiezen In 2024

  De meesten van ons zijn minstens een deel van de dag met onze apparaten verbonden, onderweg naar muziek luisteren of video’s op een tablet, laptop of telefoon bekijken. Koptelefoons zijn meer dan alleen een accessoire geworden – ze zijn bijna een verlengstuk van onszelf. Met het juiste paar kun je tijdens het hardlopen naar muziek luisteren of tot laat in de avond van een film genieten zonder je slapende partner te storen.

  Als je jarenlang naar dezelfde goedkope koptelefoon hebt geluisterd die je in een plaatselijke winkel hebt gekocht, dan is het misschien tijd om een upgrade te overwegen. Je hebt tegenwoordig veel keuze: van kleine in-ear-modellen die in je zak passen, tot grote over-the-ear-modellen die je kunnen helpen om je in geluid van hoge kwaliteit onder te dompelen. En hoewel Bluetooth de standaard is geworden, zijn er nog steeds goede redenen om een bedrade koptelefoon te overwegen, zelfs in moderne tijden.

  We hebben momenteel in onze recensies en beoordelingen meer dan 100 modellen beoordeeld. Ze zijn allemaal op geluidskwaliteit getest, samen met andere belangrijke functies. Als het om het kiezen van de beste koptelefoon gaat, dan gaat dat met veel persoonlijke keuze gepaard – pure audiokwaliteit is voor bijna iedereen belangrijk. Maar zaken als prijs, gemak, ontwerp en app-compatibiliteit zijn ook van belang.

  Formaat koptelefoon kiezen

  Bij de keuze van een koptelefoon gaat het zowel om je levensstijl als om je budget. Mensen kopen verschillende soorten koptelefoons voor verschillende doeleinden. Sommige om te sporten en andere om te ontspannen, naar muziek te luisteren en weer andere voor tijdens het hardlopen. Maar nu met de vooruitgang in engineering en de verbetering van software in koptelefoons, is de kans groter dat ze voor meerdere doeleinden tegelijk gebruikt kunnen worden. Het toevoegen van meer gemak aan gebruikers, waardoor ze slechts 1 goed paar nodig hebben en niet 2 of 3.

  Je ziet nu mensen op straat of in de trein grotere modellen dragen die vroeger voor thuisgebruik gereserveerd waren, terwijl anderen nog steeds in-ear-modellen zoals oordopjes gebruiken, zelfs tijdens het bekijken van video’s op hun laptop.

  Klein formaat voor draagbaarheid en veiligheid

  Klein formaat voor draagbaarheid en veiligheid

  Alle koptelefoons zijn technisch gezien “draagbaar”, maar we gebruiken de term om kleine, lichtgewicht modellen te beschrijven, waarvan de meeste in een zak of tas kunnen worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt. Sommige mensen vinden kleinere, lichtere koptelefoons comfortabeler, maar het kan zijn dat je de geluidskwaliteit voor comfort in moet ruilen.

  Groot formaat voor de best mogelijke geluidskwaliteit

  Groot formaat voor de best mogelijke geluidskwaliteit

  We gebruiken de term “thuis- / studiostijl” voor de grotere koptelefoons die er als oorbeschermers uitzien, met twee oorschelpen die door een verstelbare hoofdband zijn verbonden. Sommige zijn te vouwen voor opslag en worden met draagtasjes geleverd. Ze zijn groter en omvangrijker, maar de best klinkende modellen in onze beoordelingen zijn meestal van deze stijl.

   

  Top tips voor het kiezen van een koptelefoon

  Test de geluidskwaliteit

  Net als luidsprekers kan een koptelefoon verschillende delen van het audiospectrum benadrukken (of vervormen) en misschien verkies je het ene geluid boven het andere. Probeer, als je kunt, een koptelefoon voordat je hem koopt uit te proberen. Als je online koopt, controleer dan het retourbeleid om er zeker van te zijn dat je aankoop kan worden geretourneerd of voor een ander model geruild kan worden.

  Kies een ontwerp dat perfect bij je past

  Over-ear modellen zijn geweldig om thuis naar te luisteren, maar kunnen onderweg in de weg zitten. Soms offeren kleinere, meer draagbare modellen een beetje geluidskwaliteit op, maar ze zijn beslist handig en in-ear-koptelefoons zijn gemakkelijker te beheren. Als je thuis of in een andere omgeving wat rust nodig hebt, overweeg dan een koptelefoon met active noise cancellation technologie.

  Als de geluidskwaliteit het belangrijkst is: ga dan voor bedraad

  Voor serieus muziek luisteren raden we een van de beter gewaardeerde bedrade modellen aan. We merken dat veel draadloze koptelefoons ook goed werken en sommige hebben een uitstekend geluid, maar tot nu toe hebben we er geen gevonden die de sonische helderheid van de beste modellen met snoer biedt.

   

  Wat zijn de soorten koptelefoons?

  Het kiezen van het juiste type koptelefoon is een zeer persoonlijke beslissing. Veel luisteraars vinden het prettig om oordopjes in de vorm van een insert te dragen die in de gehoorgang passen of oordopjes die in de schaal van het oor rusten, maar anderen vinden ze ongemakkelijk.

  Sommige gebruikers geven de voorkeur aan koptelefoons voor op het oor of over het oor, terwijl anderen aan hun maat twijfelen of klagen dat ze de bril of oorbellen in de weg zitten. Afhankelijk van waarvoor je ze wilt gebruiken, kun je ook overwegen om draadloze en / of noise-canceling modellen aan te schaffen. Gebruik deze gids om je te helpen om het type te vinden dat aan jouw behoeften voldoet.

  Bose QuietComfort 35 II

  Over-ear koptelefoon

  Deze zijn er in twee soorten. Modellen met een “gesloten achterkant” hebben afgedichte oorschelpen, die meer geluid tegenhouden en omgevingsgeluid dempen. Maar ze kunnen ook bepaalde dingen blokkeren die je wel wilt horen, zoals een deurbel of een rinkelende telefoon. “Open achterkant” koptelefoons hebben openingen in de oorschelpen, die bedoeld zijn om de audio een duidelijker, natuurlijker gevoel te geven. Ze laten meer extern geluid binnen en geluid kan ook er buiten te horen zijn – misschien genoeg om iemand in de buurt te storen.

  On-ear koptelefoon

  On-ear koptelefoon

  Deze zijn doorgaans lichter dan over-ear-modellen en drukken op de oren in plaats van op de zijkanten van je hoofd. Sommige gebruikers vinden dat ze comfortabeler zijn dan over-ear-modellen en dat ze hun oren tijdens lange luistersessies minder snel warm maken. On-ear koptelefoons zijn, net als over-ear-modellen, ook in varianten met open en gesloten achterkant verkrijgbaar, maar ze laten vaak meer geluid van buitenaf binnen, omdat ze meestal niet zo goed op het oor aansluiten. Sommige zijn te vouwen voor opslag en worden met draagtasjes geleverd.

  Bose Sport Earbuds

  In-ear koptelefoon

  Oordopjes rusten in de schaal van het oor, buiten de gehoorgang, hoewel een deel zich in de gehoorgang zelf kan uitstrekken. Oordopjes zijn universele metgezellen voor smartphones geworden en het zijn voor miljoenen consumenten essentiële hulpmiddelen. Insteekmodellen worden in de gehoorgang ingebracht en vormen vaak een afdichting die kunnen helpen om meer externe geluiden buiten te houden. De meeste worden met extra oordopjes (dopjes voor de uiteinden) van verschillende groottes geleverd om een goede pasvorm te garanderen.

  Apple AirPods Max

  Draadloze koptelefoons

  Draadloze modellen komen veel voor en gebruiken doorgaans Bluetooth, dat een bereik van maximaal 10 meter heeft, om verbinding met smartphones, laptops en zelfs sommige tv’s te maken. Draadloze modellen zijn de afgelopen jaren een noodzaak geworden, omdat de meeste telefoonfabrikanten van de koptelefoonaansluiting af zijn gestapt. Ze worden met een verscheidenheid aan functies geleverd, van compatibiliteit met Alexa en andere digitale assistenten tot bewakingsmodi voor omgevingsgeluid, die met opzet omgevingsgeluid binnenlaten, zodat je je omgeving in de gaten kunt houden.

  Bose 700

  Noise-cancelling koptelefoons

  Veel koptelefoons hebben een isolerend ontwerp dat omgevingsgeluid fysiek bedekt, ook wel ‘passieve noise-canceling’ genoemd. Active noise-canceling modellen gaan verder. Deze koptelefoon op batterijen gebruikt minuscule microfoons om de frequenties van omgevingsgeluid te bewaken en produceert vervolgens diezelfde frequenties om het geluid om te zetten in een poging om ze tegen te gaan. Sommige werken met noise-cancellation uitgeschakeld, dus je kunt ze nog steeds gebruiken als de batterijen leeg zijn, terwijl andere alleen werken als de noise cancellation aan staat.

  Apple AirPods Pro

  Echte draadloze koptelefoons

  Echt draadloos is de term voor koptelefoons die geen snoer hebben of een kabel die de oordopjes verbindt. Ze zijn de beste keuze als het om draagbaarheid gaat en de technologie is in de loop der jaren verbeterd, met een beter geluid en meer opties tegen lagere prijzen. Ze worden met een case geleverd die ook als draagbare oplader dienst doet. Wanneer je naar een echt draadloos model op zoek bent, bedenk dan hoe vaak de case de hoofdtelefoon oplaadt voordat deze weer moet worden aangesloten – de levensduur van de batterij is bij deze modellen meestal korter.

   

  Koptelefoons kiezen die bij je doel passen

  Om te beginnen kun je het idee van een nieuwe koptelefoon het beste benaderen zoals je het idee van nieuwe schoenen zou kunnen benaderen. Als je nieuwe schoenen kiest, dan gaat het erom waar ze voor gebruikt gaan worden, toch? Je koopt geen voetbalschoen als je tennisschoenen wilt hebben en je koopt geen wandelschoenen die bij je beste pak passen.

  Je moet er dus voor zorgen dat de koptelefoon geschikt is voor het beoogde doel. En er zijn, zoals hierboven vermeld, drie brede typen: in-ear, on-ear en over-ear. Natuurlijk zullen de meeste mensen het uiterlijk eerst overwegen en het ontwerp, hoe het eruit zal zien tijdens het dragen, zal bij de meeste mensen de eerste factor zijn. Maar je moet evengoed overwegen wanneer en waar je gaat luisteren. Hieronder helpen we je bij het maken van deze keuze.

  Woon–werkverkeer

  Woon–werkverkeer

  Op het eerste gezicht lijkt een in-ear-ontwerp zoals de AirPods Pro misschien de beste keuze van de forens – ze zijn tenslotte compacter, discreter en lichter dan grotere alternatieven. Maar er is geen tekort aan on-ear-ontwerpen die licht genoeg zijn om zonder problemen langdurig te dragen, dus sluit ze niet automatisch uit. Over-ear-ontwerpen zijn echter meestal omvangrijker en zwaarder, dus sommige mensen vinden de grotere ontwerpen misschien te luxe om in een volle trein mee te zitten. Dat gezegd hebbende, veel goed ontworpen over-ear-modellen kunnen de hele dag werken, zoals bijvoorbeeld de Sony WH-1000XM3 bewijst.

  Thuis

  Thuis

  Als je je koptelefoon thuis gaat gebruiken, dan hoeft deze niet bijzonder licht of bijzonder compact te zijn. De over-ear-optie is waarschijnlijk de beste keuze voor thuis luisteren, omdat de grotere oorschelpen (en grotere luidsprekerdrivers erachter) meestal een groter, voller en breder geluid bieden.

  Om te vliegen

  Om te vliegen

  Misschien ben je iemand die frequent gaat vliegen. Als dat het geval is, dan wil je vrijwel zeker enkele van de vele over-ear-paren onderzoeken die active noise-cancellation bieden. De beste hiervan zijn opmerkelijk effectief om de motor-drone helemaal uit je luistermogelijkheid te halen.

  nv-author-image

  Sofie Van Gorkum

  Expertise: Productbeoordelingen, Consumentenadvies, Duurzaamheid

  Sofie van Gorkum is een ervaren onderzoeker en editor gespecialiseerd in huishoudelijke producten. Afgestudeerd in rechten aan de Universiteit Leiden, heeft ze zich ontwikkeld tot een deskundige op het gebied van productbeoordelingen, consumentenadvies en duurzaamheid. Met haar unieke combinatie van juridische kennis en passie voor consumentenwelzijn, biedt Sofie diepgaande inzichten en betrouwbare recensies, gericht op een breed Nederlands publiek.

  by and