Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Iphone 13 Mini Review De Beste Kleine Telefoon

iPhone 13 Mini review – de beste kleine telefoon voor 2024

  De krachtigste compacte telefoon ooit

  Kleine telefoons zijn nog niet dood, met de iPhone 13 mini die voorop loopt. Laat je niet door de grootte van deze kleine jongen misleiden – het is een serieuze knaller. Met verbeterde camera’s en een verbeterde batterijduur ten opzichte van zijn voorganger, vervult de nieuwe mini-iPhone de droom van fans van kleine telefoons.

  Hoewel Apple enkele van de beste functies voor de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max heeft gereserveerd (zoals 120Hz-schermen, telezoom en macromodus), krijgt de iPhone 13 mini tal van welkome upgrades. Je krijgt een helderder scherm, een snelle A15 Bionic-processor en boeiende nieuwe camerafuncties zoals de Cinematic-modus voor video.

  In deze iPhone 13 mini review bekijken we hoe de beste kleine telefoon ter wereld zich tot zijn voorganger en de concurrentie verhoudt. Bekijk ook zeker onze iPhone 13 Pro Max review, evenals onze iPhone 13 Pro review en iPhone 13 review.

  #1
  Apple iPhone 13 Pro Max (256 GB) - Sierra Blue
  #2
  Apple iPhone 13 mini (256 GB) - Middernacht
  #3
  Apple iPhone 13 mini (128 GB) - blauw
  Apple iPhone 13 Pro Max (256 GB) - Sierra Blue
  Apple iPhone 13 mini (256 GB) - Middernacht
  Apple iPhone 13 mini (128 GB) - blauw
  -
  -
  -
  #1
  Apple iPhone 13 Pro Max (256 GB) - Sierra Blue
  Apple iPhone 13 Pro Max (256 GB) - Sierra Blue
  -
  #2
  Apple iPhone 13 mini (256 GB) - Middernacht
  Apple iPhone 13 mini (256 GB) - Middernacht
  -
  #3
  Apple iPhone 13 mini (128 GB) - blauw
  Apple iPhone 13 mini (128 GB) - blauw
  -

  iPhone 13 mini review: prijs en releasedatum

  Iphone 13 Mini Review Prijs En Releasedatum

   

  De iPhone 13 mini is nu te koop. Het 128 GB model begint bij ongeveer € 605, waarbij de 256 GB naar rond de € 690 springt en de topklasse 512 GB ongeveer € 865 kost. Ja, Apple heeft dit jaar de basisopslag verdubbeld en de prijs gelijk gehouden. Gezien alle kracht onder de motorkap, is de iPhone 13 mini voor een bedrag van rond de € 605 een geweldige deal.

  iPhone 13 mini review: Ontwerp

  Iphone 13 Mini Review Ontwerp

  De iPhone 13 mini lijkt erg op zijn voorganger met één opvallende verandering: de inkeping. Volgens Apple is hij dit jaar ongeveer 20% kleiner en dat is zeker merkbaar. Het is fijn om meer schermruimte te hebben, zelfs als de inkeping er nog steeds is.

  De iPhone 13 mini heeft dezelfde vierkante randen en het kleine formaat is nog steeds gemakkelijk in mijn zak te steken en ik zou hem moeiteloos in één hand kunnen gebruiken. Alle iPhone 13-modellen zijn IP68-gecertificeerd, wat betekent dat de 13 mini 30 minuten tot zes meter onder water kan overleven.

  Ik ben teleurgesteld over het gebrek aan maskervriendelijke authenticatie op de iPhone 13 mini. Apple heeft Face ID niet aan het maskerleven aangepast dat velen van ons nog steeds leven. Ik zou graag zien dat Face ID slimmer wordt of dat Apple de volgende keer Touch ID uitrolt.

  iPhone 13 mini review: scherm

  Iphone 13 Mini Versus Iphone 13 Scherm

  Het 5,4-inch OLED-scherm van de iPhone 13 mini is relatief ongewijzigd, maar de helderheid is dit jaar flink verbeterd. 

  Dankzij het OLED-paneel zijn de kleuren pittig en levendig met echt diep zwart. Ik heb Genshin Impact gespeeld (een interessante ervaring op zo’n kleine telefoon) en was onder de indruk van hoe goed de telefoon het verzadigde kleurenpalet weergaf. De iPhone 13 mini liet ook de sectie in de derde act van Blade Runner 2049 goed zien met een rijk contrast tussen de oranje mist en de schaduwen.

  Hier is de uitsplitsing van onze schermtests in vergelijking met de Galaxy S21 en iPhone 12 mini. 

  iPhone 13 mini | Galaxy S21 (Natuurlijk) | iPhone 12 mini

  sRGB (%): 117 | 110 | 118

  DCI-P3 (%): 83 | 77 | 83

  Delta-E: 0,27 | 0,29 | Niet getest

  Nits: 788 | 703 | 505

  De iPhone 13 mini is redelijk goed met de iPhone 12 mini en Galaxy S21 te vergelijken, met een iets sterkere verzadiging dan de telefoon van Samsung. De Delta-E kleurnauwkeurigheidsscore, waar 0 perfect is, vertoont een lichte voorsprong op de S21.

  Iphone 13 Mini Review Scherm

  En met een maximale helderheid van 788 nits in onze tests, is de iPhone 13 mini helder genoeg om buiten te kunnen zien. Dit is geweldig, vooral voor fotografie, wat betekent dat je de foto’s die je hebt gemaakt ook daadwerkelijk kunt zien als je in direct zonlicht staat.

   

  iPhone 13 mini review: camera’s

  Iphone 13 Mini Review Camera

   

  De iPhone 13 mini heeft dit jaar verschillende camera-upgrades gekregen. De belangrijkste 12 MP-camera heeft een grotere sensor die meer licht binnenlaat, waardoor foto’s bij minder licht worden verbeterd. Er is ook sensor-shift optische beeldstabilisatie, die Apple op de iPhone 12 Pro Max heeft geïntroduceerd. Dit zou ervoor moeten zorgen dat alles nog stabieler blijft dan bij traditionele OIS.

  Wat betreft de 12 MP ultrawide camera, deze heeft ook een grotere sensor. Er is nu ook autofocus, wat een groot verschil kan maken om ervoor te zorgen dat ultrabrede opnamen scherp zijn. 

  Voor de volgende cameravergelijkingen heb ik de Galaxy S21 gebruikt, zodat je kunt zien hoe Samsungs beste zich tot Apple’s nieuwste vlaggenschip verhoudt.

  In deze eerste buitenopnametest moesten de telefoons de blauwe stoelen, de felrode deur, de witte muur en de bewolkte lucht daarachter vastleggen. De iPhone 13 mini heeft een veel rijker beeld met helderdere kleuren en een sterker gevoel van diepte. De Galaxy S21 ziet er in vergelijking wat vervaagd en vlak uit. Voor de rest lijken de twee afbeeldingen redelijk op elkaar, hoewel ik denk dat die van de iPhone meer levensecht is.

  Iphone 13 Mini Testcamera

  Voor portretten lijken beide telefoons weer redelijk op elkaar. De iPhone 13 mini koos voor een iets warmere toon als aanvulling op de verlichting die dag, terwijl de Galaxy S21 de zaken afkoelde en het uiteindelijke beeld helderder maakte. Niet alleen is het groen in het beeld van de iPhone rijker, maar de oranje auto achter mij ziet er opvallend uit. Dezelfde auto in het portret van de S21 ziet er een beetje vervaagd uit. Beide telefoons slaagden er echter in om bijna perfecte vervagingsradius te bereiken, zelfs als de S21 te veel gezichtsvereffening toepast.

  Bekijk voor de ultrabrede test deze coole vintage kever-schroothoop. De focus op de foto van de iPhone is wat scherper dan die van de S21. Om nog maar te zwijgen over het kleurverschil, waarbij de iPhone er rijker uitziet en de S21 een vervaagde look heeft. De gele kever oogt wat levendiger op de iPhone-foto, terwijl hij er iets te vervaagd uitziet in die van de S21. Dit komt allemaal terug op wat ik hierboven over het buitengedeelte heb geschreven.

  Iphone 13 Mini Versus Iphone 12

  De nachtmodus bleek interessant, zoals je kunt zien. De poging van de Galaxy S21 om deze roker in het holst van de nacht te fotograferen, bleek veel helderder dan die van de iPhone 13 mini. Niet alleen is de roker sterker gefocust met meer details, maar je kunt zelfs de latten van het hek op de achtergrond beter zien. Ik had van de iPhone veel beter verwacht, aangezien Apple’s Nachtmodus meestal erg goed is.

  Om met camera-vergelijkingen aan de voorzijde af te sluiten, hebben de twee telefoons twee heel verschillende benaderingen gevolgd. De iPhone 13 mini koos voor een zachtere, warmere toon en benadrukte de rode tinten in mijn gezicht en kleding achter me. De Galaxy S21 koelde dingen af en maakte ze aanzienlijk helderder, waardoor mijn ogen helderder werden, maar ook te veel face smoothing werd toegepast. 

  Nieuw dit jaar is wat Apple fotografische stijlen noemt. Je kunt deze als realtime filters zien die in vier presets worden geleverd. Je kunt iets selecteren dat bij je persoonlijke smaak past en zien hoe het eruitziet terwijl je je opname maakt. Je kunt ook dingen aanpassen om helemaal bij de stijl te passen die je wilt. Het is een coole functie die de camera-instellingen direct aanpast in plaats van achteraf op een filter te vertrouwen.

  iPhone 13 mini review: video

  Iphone 13 Mini Review Video

   

  Apple heeft de kroon op het gebied van video-opname op een smartphone, en de iPhone 13-serie zet die trend voort. De echte ster van de show dit jaar is de Cinematic modus. Mogelijk dankzij de verbeterde Neural Engine in de A15 Bionic, is deze nieuwe functie portretvideo op steroïden.

  De Cinematic modus past niet alleen een bokeh-effect op je video toe, maar kan ook dynamisch de focus verschuiven, afhankelijk van waar je onderwerp zich in beeld bevindt of waar ze naar kijken. Het is best interessant om in de praktijk te zien, een echt artistieke en professionele manier om video op te nemen. Het komt uit op 1080p 30 fps en al het werk wordt op het apparaat gedaan.

  De echte toepassingen van de Cinematic modus voor de gemiddelde persoon blijven een mysterie en ik denk niet dat je je moet haasten om een iPhone 13 mini te kopen om alleen deze functie te krijgen. Het is zeker leuk en indrukwekkend, om nog maar te zwijgen van een geweldig gebruik van de Neural Engine, maar op zichzelf is het voor mij geen reden om de iPhone 13-modellen te kopen. Regelmatige video-opnames blijven ondertussen een solide kracht voor Apple.

   

  iPhone 13 mini review: Prestaties

  Iphone 13 Mini Review Prestaties

  Met het nieuwe A15 Bionic system-on-chip, dat een quad-core GPU bevat, is de iPhone 13 mini een zeer krachtige kleine telefoon. Het vernietigt zelfs het beste dat Android te bieden heeft, zelfs de beste gaming-telefoons.

  De snelste chip die een Android-telefoon kan gebruiken, de Snapdragon 888, had het al moeilijk om de A14 Bionic van vorig jaar bij te houden en de A15 vergroot de voorsprong van Apple op zijn concurrenten.

  We hebben een paar benchmarks uitgevoerd, die je hieronder vindt.

  iPhone 13 mini | Galaxy S21 (Natuurlijk) | iPhone 12 mini

  Geekbench 5 (single / multi-core): 1733 / 4643 | 1048 / 3302 | 1602 / 4123

  Adobe Premiere Rush (Mins:Secs): 0:27 | 1:03 | 0:28

  3DMark WIld Life Unlimited (score / FPS): 10231/61 | 5805 / 35 | 9804 / 54

  De iPhone 13 mini loopt een flink stuk voor op de met Snapdragon 888 uitgeruste Galaxy S21. Het verslaat zelfs met een kleine marge de iPhone 12 mini, wat ik op dit moment voor een volgende generatie chip zou verwachten.

  Kijk bijvoorbeeld naar de Adobe Premiere Rush-benchmark, waar een telefoon een 4K-videobestand zo snel mogelijk naar 1080p transcodeert. De iPhone 13 mini slaagde er in maar liefst 27 seconden in, terwijl de Galaxy S21 er meer dan twee keer zo lang over deed om dezelfde taak te volbrengen.

  Iphone 13 Mini Review Gaming

  De andere benchmarks stresstesten de hardware, zoals de 3DMark Wild Life grafische test. Je ziet een opvallende sprong van de iPhone 12 mini en een enorme sprong over de Galaxy S21. Zelfs in Geekbench, dat de CPU-prestaties meet, laten de resultaten een significant verschil tussen Apple en Samsung zien.

  Hoewel de Pro-modellen over de hele linie beter presteren met hun grotere GPU’s en 50% meer RAM, doet de mini van rond de € 605 serieus werk en biedt hij de beste waar voor je geld.

   

  iPhone 13 mini review: batterijduur en opladen

  Iphone 13 Mini Review Batterijduur En Opladen

   

  Apple maakt de batterijcapaciteit van de iPhone niet bekend, maar het bedrijf heeft wel gezegd dat het de batterijduur van de iPhone 13 mini met maximaal anderhalf uur ten opzichte van zijn voorganger heeft verbeterd. In onze tests was dat correct.

  In onze batterijtest hebben we het scherm van een telefoon op 150 nits ingesteld en hebben we de opdracht gegeven om via een 5G-verbinding webpagina’s eindeloos opnieuw te laden totdat deze leeg is. Hier is hoe de iPhone 13 mini zich tot de Galaxy S21 en iPhone 12 mini verhoudt.

  iPhone 13 mini | Galaxy S21 (Adaptief / 60Hz) | iPhone 12 mini

  Levensduur batterij (uur:min): 8:54 | 6:31 / 9:54 | 7:28

  Oplaadpercentage (15 min): 29 | 30 | 33

  Oplaadpercentage (30 min): 58 | 55 | 60

  Jaar op jaar zie je een verbetering van iets meer dan een uur. Toch is een batterijduur van meer dan acht en een half uur beter dan de zeven en een half van de iPhone 12 mini. 

  Apple heeft wederom geen oplader meegeleverd, maar dat is geen verrassing. Het bedrijf heeft ook de oplaadsnelheid van de iPhone 13 mini niet geüpgraded, waardoor de nieuwe telefoon op maximaal 20 W bedraad bleef. MagSafe is er nog steeds, met een toppunt van 15W. Ik had graag gezien dat de iPhone 13 mini met het opladen competitiever zou zijn geworden, vooral omdat andere telefoonfabrikanten de grenzen van wat mogelijk is verleggen. 

   

  iPhone 13 mini review: software en iOS 15

  Iphone 13 Mini Review Software En Ios 15

   

  De iPhone 13 mini debuteert met iOS 15, wat een behoorlijk grote update is. Het bevat nieuwe functies zoals aangepaste meldingen, Focus-modus, FaceTime-verbeteringen en upgrades voor veel kern-apps zoals Safari en Notes. We hebben al een uitstekende dekking op iOS 15, die ik je aanmoedig om te bekijken, zodat je precies kunt zien wat er nieuw is.

  Apple houdt de iOS-ervaring op alle apparaten graag zo universeel mogelijk. Sommige van de oudere apparaten kunnen sommige van de nieuwe dingen vanwege hardwarebeperkingen niet doen, maar iOS 15 op de iPhone 13 mini zal in principe hetzelfde aanvoelen als op de iPhone 12 mini. 

  Afgezien van enkele van de iPhone 13-specifieke functies, zoals fotografische stijlen en Cinematic modus, valt er niet veel over de software-ervaring op de iPhone 13 mini te zeggen. 

   

  iPhone 13mini review: oordeel

  De iPhone 13 mini zet de erfenis voort die vorig jaar door de 12 mini werd neergezet. Het is de beste kleine telefoon die je kunt kopen, en overtreft alles wat Android te bieden heeft. Fans van kleinere telefoons zullen dol zijn op deze telefoon, omdat hij in menig broekzak past. Ik kan persoonlijk een paar mensen bedenken die dat op prijs zouden stellen.

  Hoewel het ontwerp niet veel is veranderd, is de iPhone 13 mini nog steeds een mooi apparaat. Ik waardeer de kleinere inkeping, zelfs als Apple geen gebruik maakt van de extra schermruimte. 

  Maar wat ik niet leuk vind, is het gebrek aan competitief snelladen en biometrische authenticatie die met maskers werkt. Dat laatste is een serieuze gemiste kans. Ondanks de iteratieve verbeteringen die over de hele linie met de iPhone 13 mini zijn aangebracht, neemt geen van hen de ergernis weg van het typen van mijn pincode in het openbaar, en dat opnieuw te moeten doen voor Apple Pay.

  Als je een iPhone 12 mini hebt, dan denk ik niet dat de 13 mini een upgrade waard is. Maar als je van een iets ouder model komt en een kleine telefoon wilt, dan is dit eigenlijk het beste wat je kunt krijgen.

  ONS OORDEEL

  De iPhone 13 mini is de krachtigste kleine telefoon ooit. Het bevat geweldige camera’s en een betere batterijduur, plus 128 GB opslagruimte om te beginnen en toonaangevende prestaties.

  VOOR

  • Verbeterde camera’s
  • Betere levensduur van de batterij
  • Uitstekende prestatie
  • Basismodel heeft 128 GB opslagruimte

  TEGEN

  • Geen maskervriendelijke gezichtsverificatie
  • Snel opladen beperkt tot 20 W

   

  nv-author-image

  Jesper Jongman

  Jesper is onze vaste techneut, afgestudeerd communicatiewetenschapper en reisprofessional. Hij heeft op het gebied van technologie en elektronica substantiële kennis, waarbij hij gedurende vele jaren nauwgezet producten in deze industrie test en beoordeelt. Hij heeft een echte passie voor alle nieuwe technologie, van smartphones tot drones en ook voor moderne huishoudelijke apparaten. Je kunt zeker zijn van zijn aanbevelingen en eerlijke recensies, aangezien hij voor alle scenario's met de hand de beste opties kiest.

  by and