Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Iphone 13 Pro Review Is De Pro Versie Het Waard

iPhone 13 Pro review – is de Pro-versie het waard?

  De iPhone 13 Pro doet zijn naam meer dan eer aan

  Ik heb in mijn carrière veel telefoons gezien, maar de iPhone 13 Pro is een van de beste telefoons die ik ooit heb getest. De nieuwste handset van Apple legt de lat zo hoog dat het moeilijk is om met de iPhone 13 Pro een echte fout te vinden, behalve misschien het ontbreken van Touch ID en dat de oplaadsnelheid nog steeds maximaal 20W is.

  Maar bedenk wat de iPhone 13 Pro wel brengt. Van een uitstekend en helder 120Hz OLED-scherm tot de verpletterende prestaties van de A15 Bionic, is dit een krachtig apparaat. Als je een fan bent van slanke telefoons, dan is dit ongeveer het beste wat je voor een telefoon met een 6,1-inch scherm kunt verwachten.

  Het beste van alles is dat er geen verschil in functies tussen dit model en de iPhone 13 Pro Max is. Beide telefoons hebben dezelfde telezoommogelijkheden en alle vier de iPhone 13-modellen hebben optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving. Je verliest niets door voor de goedkopere en kleinere iPhone 13 Pro te kiezen.

  In deze iPhone 13 Pro review zal ik je uitleggen waarom dit een van de beste telefoons is die je kunt kopen – het is het beste als je een kleiner scherm wilt.

  Bekijk ook zeker onze iPhone 13 Pro Max review, evenals onze iPhone 13 review en iPhone 13 mini review.

  iPhone 13 Pro review: prijs en releasedatum

  Iphone 13 Pro Review Prijs En Releasedatum

  Zoals bij elke iPhone is de iPhone 13 Pro naast Apple bij bijna elke provider verkrijgbaar. En de iPhone 13 Pro is nu vanaf ongeveer € 860 voor het 128 GB-model te koop.

  Vanaf daar kost een 256 GB-versie rond de € 945, terwijl de 512 GB ongeveer € 1120 kost. Voor het eerst biedt Apple een 1 TB iPhone 13 Pro aan, die ongeveer € 1290 kost – evenveel als een 13-inch MacBook Pro met een M1-chip en een harde schijf van 512 GB.

  iPhone 13 Pro review: Ontwerp

  Iphone 13 Pro Review Ontwerp

  De iPhone 13 Pro lijkt opmerkelijk veel op de iPhone 12 Pro, met uitzondering van twee belangrijke verschillen: de grotere camerabult en de kleinere inkeping. Het eerste is vrij vanzelfsprekend. De lenzen en het vierkant eromheen steken behoorlijk uit – de telefoon is verre van plat als hij op een tafel of bureau ligt.

  De kleinere inkeping is echter het vermelden waard. Apple zegt dat het ongeveer 20% kleiner is dan wat we allemaal gewend zijn. In de praktijk merk je zeker het verschil als je de nieuwe telefoon naast een iPhone 12 Pro houdt.

  Iphone 13 Pro Review Ontwerp

  De kleinere inkeping is zeker een stap in de goede richting, hoewel ik het nog steeds lelijk vind. Aangezien Apple all-in blijft op Face ID, blijft de inkeping voorlopig aanwezig – TrueDepth-technologie onder het scherm is waarschijnlijk nog een eind weg.

  Wat dat betreft, een serieuze omissie op de iPhone 13 Pro is Touch ID. Geruchten suggereerden dat Apple in-display vingerafdruktechnologie aan het testen was, vergelijkbaar met wat je op veel van de beste Android-telefoons kunt vinden. In een wereld waar de COVID-19-pandemie nog steeds woedt en velen van ons sterk worden aangemoedigd om maskers te dragen, denk ik dat het een probleem blijft dat Apple er niet in slaagt om een ontgrendelingsalternatief voor Face ID te bieden. De Apple Watch-oplossing die eerder dit jaar met iOS 14.5 werd geïntroduceerd, is niet goed genoeg.

  Iphone 13 Pro Design

  Een roestvrijstalen frame geeft de iPhone 13 Pro een serieus gewicht. Het voelt zwaarder, steviger aan dan de 204 gram die Apple opsomt als het gewicht van de telefoon. Hoewel mijn tijd met de telefoon tot nu toe kort was, voelde ik tijdens het gebruik pols- en pinkvermoeidheid, meer dan bij de iPhone 12 Pro die ik als dagelijks stuurprogramma gebruik.

  Omdat het ontwerp van de iPhone 13 Pro grotendeels onveranderd is gebleven, voelt het meer als een iteratieve upgrade ten opzichte van zijn voorganger in plaats van een die de grenzen verlegt. Ik denk dat Apple het dit jaar op veilig heeft gespeeld, in plaats van zich op het scherm en de camera-verbeteringen te concentreren.

  iPhone 13 Pro review: scherm

  Iphone 13 Pro Review Scherm

  Met hetzelfde OLED-paneel als zijn voorganger, verpakt de iPhone 13 Pro veel pixels in een scherm dat diagonaal 6,1 inch meet. Apple noemt dit de nieuwste versie van zijn Super Retina XDR-technologie, en het is zeker mooi. De kleuren springen eruit, er is veel contrast en de kijkhoeken zijn fantastisch.

  Of ik nu de anime-geïnspireerde, verzadigde Genshin Impact aan het spelen was of de harde oranje scènes in het laatste deel van Blade Runner 2049 aan het kijken was, het scherm van de iPhone 13 Pro deed het in elk opzicht geweldig. Zelfs levendige cyberpunk- of retrowave-afbeeldingen met hun felle neonroze, magenta’s en paars zagen er prachtig uit.

  Hier zie je hoe het scherm van de iPhone 13 Pro zich tot de Galaxy S21 Plus en iPhone 12 Pro in display-benchmarks verhoudt.

  iPhone 13 Pro | Galaxy S21 Plus (Levendig / Natuurlijk) | iPhone 12 Pro

  sRGB (%): 117 | 212 / 104 | 116

  DCI-P3 (%): 83 | 150 / 74 | 82

  Delta-E: 0,27 | 0,31 / 0,18 | 0,28

  Nits: 1024 | 747 | 742

  De iPhone 13 had een vergelijkbare kleurverzadiging als zijn voorganger, en de Delta-E kleurnauwkeurigheidsscore (waarbij 0 perfect is) was ongeveer hetzelfde als die van de iPhone 12 Pro. Maar let op de maximale helderheid die we in ons lab hebben gemeten: 1.024 nits is waanzinnig helder.

  De ster van dit jaar is natuurlijk de 120Hz ProMotion-verversingssnelheid op zowel de iPhone 13 Pro als de iPhone 13 Pro Max. De ProMotion ervaring is echt leuk. Het scherm van de iPhone 13 Pro kan automatisch tussen 10 Hz en 120 Hz springen, wat een soepele ervaring biedt die zich niet alleen aan de inhoud op het scherm aanpast, maar ook aan hoe snel je vinger over het glas veegt.

  Iphone 13 Pro Review Scherm 2

  Als je eenmaal een 120Hz-scherm hebt ervaren, dan is het moeilijk om naar een 60Hz-scherm terug te gaan. Hetzelfde geldt voor de iPhone 13 Pro, die een merkbaar gladder scherm heeft dan de 12 Pro. Naast elkaar geef ik sterk de voorkeur aan het ProMotion-display. Het is niet alleen gemakkelijker om tekst op een webpagina te lezen tijdens het scrollen, maar de scherpe animaties die tussen e-mails in Gmail springen of gewoon de telefoon ontgrendelen, zorgen allemaal voor een extreem eersteklas ervaring.

  Sommige apps van derden ondervinden blijkbaar problemen met ProMotion, waarbij het scherm ofwel op 60Hz vergrendelt of tussen 60Hz en 120Hz springt, maar Apple zegt dat er binnenkort in een software-update een oplossing zal komen.

  Het is echter niet iets dat ik heb meegemaakt, en hoewel ik niet zou zeggen dat de iPhone 13 Pro het beste scherm op de markt heeft, is het dankzij ProMotion nu zeker heel, heel goed en competitiever.

   

  iPhone 13 Pro review: camera’s

  De Iphone 13 Camera Review Van Dit Jaar

  De iPhone 13 Pro is met drie 12 MP camera’s aan de achterzijde uitgerust, waaronder een telelens met een zoombereik van 77 mm en 3x optische zoom. De belangrijkste shooter heeft dit jaar een grotere sensor en een groter diafragma van f/1,5, zodat hij meer licht kan binnenlaten dan voorheen.

  De 12MP 120-graden ultrawide kreeg ook een grotere sensor, evenals autofocus voor scherpere supergroothoekopnamen. Het is bij weinig licht waar de nieuwe telefoon echt schittert, vooral ten opzichte van zijn voorganger en de concurrentie.

  Ik heb de camera van de iPhone met de Galaxy S21 Plus vergeleken, die een verrassend vervaagd beeld produceerde, alsof de telefoon moeite had om het zonlicht te compenseren. De focus van de iPhone was veel scherper en het contrast was sterker.

  Tijdens het testen kon de iPhone heel goed direct zonlicht aan. De beelden waren goed belicht met veel detail en diepte. De opname van de S21 Plus was zwakker en meer gedempt. De focus was ook zachter op die kenmerkende Samsung-manier.

  Iphone 13 Pro Review Camera's

  Bij het testen van een foto van een lamp, slaagde de iPhone erin een behoorlijk mooi beeld te krijgen met de juiste tonen en scherpe focus. De S21 Plus worstelde weer met zachte focus en goed contrast, waardoor er een beeld ontstond dat platter aanvoelt dan dat van de iPhone.

  De foto van de S21 Plus was niet al te slecht, maar hij worstelde opnieuw met zachte focus en met enigszins licht vervaagde kleuren. De lijnen op de muur leken bijna gladgestreken, wat voor een vlakker beeld zorgde.

  Voor portretten had ik mijn fotograaf op een paar meter afstand van me laten staan. De iPhone 13 Pro heeft een veel sterker bokeh-effect rond mijn gezicht, waardoor de hoeden op de muur achter me op een artistieke manier vervaagd worden. Het maakte mijn gezicht wel echt rood en vlekkerig, maar het was toen een warme dag en ik zat binnen zonder airconditioning. De Galaxy S21 Plus had een veel zwakkere vervagingsradius en vestigde niet genoeg aandacht op het onderwerp. Het paste ook standaard te veel face smoothing toe.

  Iphone 13 Pro Camera Shot

  De opnamen in de nachtmodus waren interessant, al was het maar om de verschillen ertussen te zien. Het is vreemd om te zeggen dat het beeld van de S21 Plus helderder is dan dat van de iPhone. Het is ook een beetje scherper met betere kleuren. De nachtmodus van de iPhone 13 Pro had de Galaxy S21 Plus moeten overtreffen, maar in onze tests was dit niet het geval.

  Ten slotte heeft de iPhone 13 Pro een 12 MP camera aan de voorkant met ondersteuning voor selfies in de nachtmodus. Het heeft tijdens onze tests de juiste hoeveelheid warmte vastgelegd. Maar tegelijkertijd produceerde de Galaxy S21 Plus een koeler beeld en waren mijn ogen wat helderder. Het leek het ook beter te doen met harde achtergrondverlichting.

   

  iPhone 13 Pro review: video

  Iphone 13 Pro Video

  De afgelopen jaren was de iPhone de telefoon die je moest hebben als je om video-opnames gaf. Nieuw bij de iPhone 13 Pro is de Cinematic Mode, wat in wezen de portretvideo is waarover we geruchten hebben gehoord. Deze nieuwe modus is echter veel meer dan dat en biedt een echt professionele en artistieke manier om video’s te maken. De Cinematic mode past niet alleen een bokeh-effect rond het onderwerp toe, maar volgt het onderwerp terwijl je fotografeert.

  Het kan bijvoorbeeld zien wanneer een onderwerp het frame binnenkomt of verlaat, en het verschuift de focus dienovereenkomstig dynamisch. Of als het onderwerp achter zich kijkt, dan verschuift de iPhone 13 Pro naar het gebied waar de persoon naar kijkt. In deze modus kun je met 1080p 30 fps opnemen. De cinematic mode is in de praktijk echt gaaf en pronkt vakkundig met de kracht van de Neural Engine van de A15 Bionic, maar ik weet niet zeker hoe vaak een gemiddelde gebruiker hiervan zal profiteren.

  Voor een meer traditionele videobenadering ondersteunt de iPhone 13 Pro Dolby Vision HDR tot 4K 60 fps. Je kunt ook opnamen in het ProRes-formaat maken, dat zich goed leent voor professionele bewerkingen – die je dankzij de verwerkingskracht van de telefoon, ook op de iPhone 13 Pro kunt bewerken. ProRes in 4K 30 fps is echter alleen beschikbaar op de 256GB, 512GB en 1TB iPhone 13 Pro-modellen. De 128GB-versie is tot 1080p bij 30 fps voor ProRes beperkt.

   

  iPhone 13 Pro review: Prestaties

  Iphone 13 Pro Review Prestaties

  Nieuw bij de iPhone 13-serie is de A15 Bionic system-on-chip. Het beschikt over een zes-core CPU en een 5-core GPU op de Pro-modellen, plus een verbeterde Neural Engine. (De iPhone 13 en iPhone 13 mini doen het met quad-core GPU’s). In combinatie met 6 GB RAM is de iPhone 13 Pro een echte krachtpatser, met een voorsprong op het beste dat Android te bieden heeft. De A15 verplettert de Snapdragon 888 en bewijst verder de kwaliteit van Apple’s behendige hand met silicon.

  De grafische kracht van de iPhone 13 Pro moet men niet onderschatten. De GPU in de A15 Bionic is krachtig, waarbij Apple beweert dat hij 50% sneller is dan de concurrentie (waarschijnlijk naar de Snapdragon 888 en zijn Adreno 660 GPU verwijzend). Het is moeilijk om gameprestaties in de echte wereld te meten, aangezien iOS je geen framerates in games laat volgen, maar de intensievere titels zoals Genshin Impact en Asphalt 9 zien er op de iPhone 13 Pro geweldig uit.

  iPhone 13 Pro | Galaxy S21 Plus | iPhone 12 Pro

  Geekbench 5 (single / multi-core): 1733 / 4718 | 1116 / 3300 | 1585 / 3669

  Adobe Premiere Rush (minuten:sec): 0:26 | 1:00 | 0:27

  3DMark Wild Life Unlimted (Score / FPS): 11.963 / 70 | 5571 / 33,3 | 8619 / 51

  3DMark Wild Life Extreme Unlimited (score / FPS): 2766 / 16,5 | 1447 / 8,5 | Niet gemeten

  Ik heb de iPhone 12 Pro in deze vergelijking opgenomen, zodat je de generatieverbetering van vorig jaar kon zien. Niet alleen is de A15 Bionic ten opzichte van de A14 verbeterd, maar het is ook een aantal sprongen voor op de Snapdragon 888 in de Galaxy S21 Plus. Niets in Android-land kan aan de A15 tippen, zelfs als synthetische benchmarks niet noodzakelijk analoog zijn aan het echte leven.

  Met Adobe Premiere Rush proberen we een idee te krijgen van de prestaties in de echte wereld door een telefoon een 4K-videobestand naar 1080p te laten transcoderen. De iPhone 12 Pro kon de test al in een zinderende 27 seconden voor elkaar krijgen, terwijl de Galaxy S21 Plus met een minuut ver achterblijft. De iPhone 13 Pro is erin geslaagd om de transcode in slechts 26 seconden uit te voeren. Het is geen enorme sprong over de A14-uitgeruste iPhone 12 Pro, maar het bevordert de voorsprong van Apple op Qualcomm.

  Iphone 13 Pro Gaming

  3DMark’s Wild Life is een grafische benchmark en ik heb de originele en Extreme testresultaten toegevoegd. De Extreme Unlimited-benchmark brengt elke telefoon op de knieën, zelfs de iPhone 13 Pro. Maar de gemiddelde framerate in de originele Wild Life Unlimited-test laat een enorme boost ten opzichte van de A14 zien en een enorme stap voor op de Galaxy S21 Plus.

  Dit alles om te zeggen dat de iPhone 13 Pro de krachtigste telefoon is die je nu kunt krijgen (samen met zijn grote broer, de iPhone 13 Pro Max). Android en zijn veelheid aan apparaten hebben zeker hun eigen sterke punten, maar de hardware die het ecosysteem ondersteunt, heeft het moeilijk om de eigen chips van Apple bij te houden.

   

  iPhone 13 Pro review: batterijduur en opladen

  Iphone 13 Pro Review Batterijduur En Opladen

  We kennen de batterijcapaciteit van de iPhone 13 Pro niet omdat Apple die informatie niet openbaar maakt. Demontages zullen die informatie invullen, maar we weten van Apple dat er grotere batterijen in de iPhones van dit jaar zitten.

  Daarom zegt Apple dat de iPhone 13 Pro tot 1,5 uur langer meegaat dan de iPhone 12 Pro. Apple is meestal vrij conservatief in het schatten van de levensduur van de batterij, dus ik was opgewonden om te zien hoe de nieuwe telefoon in onze batterijtest zou presteren, waarbij we een telefoon dwingen om op een mobiele verbinding eindeloos webpagina’s te herladen totdat hij leeg gaat.

  De grotere batterij in de iPhone 13 Pro loont zeker de moeite, waardoor de levensduur van de telefoon ten opzichte van zijn voorganger met bijna 3 uur wordt verlengd en het is meer dan 2 uur langer dan de Galaxy S21 Plus voor een totale tijd van 11 uur en 42 minuten. Ter referentie, de laatste iPhone bereikte 9 uur en 6 minuten, terwijl de Galaxy S21 Plus 9 uur en 41 minuten haalde.

  Dit is een groot voordeel voor mensen die willen upgraden, aangezien de iPhone 13 Pro op onze lijst met de beste batterijlevensduur van telefoons is beland, zelfs met een adaptief scherm en een energieverslindende 5G-connectiviteit. Het is zeker indrukwekkend om zo’n sprong over de tegenvallende batterijduur van de iPhone 12 Pro te zien – zelfs de Galaxy S21 Plus kan zich er niet mee vergelijken.

  Helaas heeft Apple niet ontdekt hoe sneller opladen op deze telefoon kan worden opgenomen. De iPhone 13 Pro haalt maximaal 20 W bedraad en 15 W via MagSafe. In een wereld waar de OnePlus 9 Pro 65W via een kabel of 50W draadloos kan opladen – of waar Xiaomi 120W heeft bereikt – is het aanbod van Apple gewoon teleurstellend. De iPhone 12 Pro bereikte in onze tests slechts 53% in 30 minuten.

  De iPhone 13 Pro gebruikt nog steeds een Lightning-connector in plaats van USB-C, die zelfs de nieuwe iPads gebruiken. Er zit ook geen oplader in de doos, wat een voortzetting is van een trend die Apple met de iPhone 12-release is begonnen.

   

  iPhone 13 Pro review: software en iOS 15

  Iphone 13 Pro Review Software En Ios 15

  De iPhone 13 Pro Max wordt met iOS 15 geïnstalleerd geleverd. We hebben de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple behoorlijk uitgebreid behandeld sinds we de bèta in de loop van de zomer in handen hebben gekregen. Er zijn nogal wat functies om op te letten, zoals een aanpassing aan meldingen, Live Text/Visual Look Up, Focus, FaceTime-verbeteringen en verbeteringen aan veel van de kern-apps.

  Ik heb geen iPhone 13-specifieke softwarefuncties gevonden (behalve de camera- en videodingen die ik eerder heb genoemd), maar ik denk dat iOS 15 vanwege het ProMotion-display en de A15 Bionic-chip het beste op de iPhone 13 Pro wordt ervaren. Dat is meestal het geval – de nieuwste hardware draait de nieuwste softwareversie het beste en laat alles zien wat het te bieden heeft.

   

  iPhone 13 Pro review: oordeel

  De iPhone 13 Pro en zijn grotere broer zijn de beste telefoons die je nu kunt kopen. Dit kleinere Pro-model is beter geschikt voor mensen die van grotere telefoons afzien. De levensduur van de batterij is ten opzichte van eerdere iPhone-modellen enorm verbeterd, wat in het voordeel van dit apparaat een serieus punt is. En Apple heeft met de iPhone 13 Pro zijn bekwaamheid met camera’s bewezen die een aantal prachtige foto’s en video’s produceert.

  Ik heb echter twee klachten over deze telefoon. Ik zou graag sneller opladen zien, maar nog belangrijker, ik had dit jaar echt Touch ID willen zien. Ondanks de ergernis van het handmatig ontgrendelen van de iPhone 13 Pro en een tweede keer om Apple Pay te gebruiken, heeft de iPhone 13 Pro eigenlijk al het andere.

  Als je absoluut de best mogelijke ervaring op een telefoon wilt, dan is dit het apparaat dat je moet nemen. Ervan uitgaande dat je gewend bent aan iOS, zul je niet teleurgesteld zijn.

  ONS OORDEEL

  De iPhone 13 Pro is een van de krachtigste telefoons ooit. Ondanks de grotere camerabult en het ontbreken van Touch ID, is de nieuwste iPhone een beest met een fantastisch scherm en uitstekende camera’s. Het is ook rond de € 85 goedkoper dan de al even indrukwekkende iPhone 13 Pro Max.

  VOOR

  • Prachtig en helder 120Hz-scherm
  • Ongelooflijke prestaties
  • Spectaculaire camera’s
  • Aanzienlijk verbeterde levensduur van de batterij

  TEGEN

  • Snel opladen beperkt tot 20 W
  • Geen maskervriendelijke gezichtsverificatie
  • 4K ProRes-video beperkt tot 256 GB en meer
  nv-author-image

  Liselotte Vanophem

  Na het behalen van haar masterdiploma in film- en televisiestudies, heeft Liselotte onderzoek gedaan naar en op verschillende succesvolle blogs uitstekende inhoud gemaakt. Met een specialisatie in kunst-, lifestyle-, schoonheids- en reisbranche, werd ze bij bestreviews al snel onze vaste recensent.