Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Iphone 13 Review Alles Wat Je Moet Weten

iPhone 13 review – alles wat je moet weten voor 2024

  Het helderdere scherm van de iPhone 13, de langere batterijduur en de krachtige camera’s maken dit voor de meeste mensen de beste iPhone

  De iPhone 13 lijkt niet erg nieuw als je er voor het eerst naar kijkt. Maar wanneer je dit vlaggenschip gaat gebruiken, dan besef je dat het veel meer oplevert dan een kleinere inkeping. 

  Het display van de nieuwe iPhone is helderder dan zijn voorgangers. De levensduur van de batterij is langer. En Apple heeft een al geweldige camera verbeterd met nieuwe sensoren en computationele fotografiefuncties waardoor je je een professional voelt (zelfs op een niet-Pro-telefoon).

  Ja, de A15 Bionic die de iPhone 13 aandrijft, is opnieuw de snelste chip in het land. Maar het gaat meer om wat je met deze chip kunt doen. Dit omvat de Cinematic-modus, die scherptediepte aan je video’s toevoegt terwijl de focus automatisch verschuift, en fotografische stijlen om het uiterlijk van je foto’s te veranderen.

  Meer iPhone 13 reviews: ons oordeel is bekend

  De reguliere iPhone 13 heeft enkele gebreken. Het opladen is nog steeds in vergelijking met sommige Android telefoons relatief traag. En ik vind het niet leuk dat alleen de iPhone 13 Pro-modellen een 120Hz-scherm en telezoom hebben. Maar op basis van mijn diepgaande iPhone 13 review is deze nieuwe iPhone de beste telefoon voor het geld.

  Bekijk onze iPhone 13 mini review als je dezelfde functies van de iPhone 13 in een kleiner ontwerp wilt. Wil je een 120Hz-scherm en telezoom? Bekijk onze iPhone 13 Pro review. En onze iPhone 13 Pro Max review is de plek om naartoe te gaan als je het grootste scherm wilt.

  iPhone 13 review: prijs en opslag

  Iphone 13 Review Prijs En Opslag

   

  De iPhone 13 is nu beschikbaar en begint voor 128 GB aan opslagruimte (tegen een magere 64 GB op de iPhone 12) bij ongeveer € 690 en dat gaat tot rond de € 780 voor 256 GB en ongeveer € $ 1.099 voor 512 GB.

  Dit zijn geen goedkope telefoons, maar je kunt met inruilaanbiedingen van zowel Apple als draadloze providers besparen en er zijn tal van kortingen beschikbaar. 

   

  iPhone 13 review: ontwerp en kleuren

  Iphone 13 Pro Review Ontwerp En Kleuren

   

  • Kleinere inkeping maakt de weergave een beetje meeslepender
  • Iets andere plaatsing van de knoppen
  • Roze en blauw zijn opvallende kleuren

  Er zijn voor de iPhone 13 echt twee belangrijke ontwerpwijzigingen. Ten eerste zijn de camera’s aan de achterzijde nu diagonaal geplaatst in plaats van verticaal.

  Ten tweede – en nog belangrijker – de inkeping is nu 20% kleiner, terwijl hij nog steeds hetzelfde geweldige TrueDepth-camerasysteem en Face ID biedt dat je zou verwachten sinds de iPhone X deze functie vier jaar geleden introduceerde.

  Eerlijk gezegd maakt de kleinere inkeping in het dagelijks gebruik van de iPhone 13 niet veel verschil. Bij het bekijken van video’s in liggende modus naast elkaar op volledig scherm, vond ik geen van beide inkepingen heel storend.

  Ik waardeerde de kleinere inkeping meer bij het gebruik van apps met een witte achtergrond in portretoriëntatie, zoals Gmail. De inkeping op de iPhone 13 mini duikt echter iets meer naar beneden, ondanks dat hij smaller is.

  De plaatsing van de knoppen is op de iPhone 13 iets anders dan op de iPhone 12. De aan-/uit-knop zit lager aan de rechterkant en hetzelfde geldt voor de belschakelaar en de volumeknoppen aan de linkerkant.

  Iphone 13 Pro Review Ontwerp

  Verder biedt de iPhone 13 hetzelfde robuuste CeramicShield-scherm aan de voorkant, duurzame glazen achterkant en platte randen. En je krijgt dezelfde IP68-waterbestendigheid als voorheen. Helaas biedt de iPhone 13 geen Touch ID, een upgrade die velen van ons op prijs zouden hebben gesteld aangezien Face ID niet goed werkt met maskers. Ik had geen sensor in het scherm nodig zoals veel Android telefoons nu ondersteunen. Een Touch ID-sensor ingebed in de aan-/uit-knop zoals op de iPad mini 6 zou prima zijn geweest. 

  Voorlopig lijkt het erop dat de iPhone 13 in sommige gevallen een probleem heeft met het ontgrendelen met de Apple Watch. Apple heeft het probleem erkend en zegt dat er binnenkort een oplossing komt. 

  De iPhone 13 is in vijf kleuren verkrijgbaar, waaronder roze, blauw, Midnight, Starlight en (product) rood. Ik heb het blauwe model getest, wat een leuke tint is zonder te fel te zijn. En ik blijf het aluminium frame in bijpassende kleur waarderen dat Apple bij zijn instap-iPhones levert.

   

  iPhone 13 review: scherm

  Iphone 13 Pro Review Scherm

  • Helderder display, beter afleesbaar in direct zonlicht
  • Geweldige kleuren en contrast

  Helaas heeft de iPhone 13 niet de adaptieve 120Hz verversingssnelheid van de iPhone 13 Pro, maar het is nog steeds een geweldig OLED-paneel. Dit Super Retina XDR-scherm is nu 28% helderder dan de iPhone 12, het heeft ook een beoordeling van 800 nits, vergeleken met 600 nits voor de telefoon van vorig jaar.

  Bij mijn tests zou ik niet zeggen dat het helderheidsverschil enorm is, maar het kan helpen als je het scherm van de iPhone 13 in direct zonlicht probeert te bekijken.

  De algehele weergavekwaliteit blijft geweldig. Toen ik de trailer van The Matrix Resurrections bekeek, was ik gebiologeerd door de neoncode die Neo omcirkelde terwijl hij over straat liep, en in een andere scène kon ik individuele haren op Neo’s baard onderscheiden terwijl hij in de zon staarde.

  Iphone 13 Review Scherm

  Bij onze laboratoriumtests had de iPhone 13 een gemiddelde helderheid van 795 nits, vergeleken met 569 nits voor de iPhone 12 en 702 nits voor de Galaxy S21. De iPhone 13 registreerde ook 78,1% van het DCI-P3-kleurengamma en 110,2% van het sRGG-kleurengamma, waar hogere getallen beter zijn. De iPhone 12 haalde 81,1 en 114,5 en de Galaxy S21 77.4 en 109,2. 

  De kleurnauwkeurigheid van het iPhone 13-paneel is ook geweldig, omdat het een Delta-E-score van 0,26 behaalde (lager is beter). Dat is in vergelijking met de 0,29 voor zowel de Galaxy S21 als iPhone 12.

  iPhone 13 review: camera’s

  Iphone 13 Pro Review Cameras

  • Heldere en kleurrijke afbeeldingen verslaan Samsung
  • Ultrabrede camera levert meer scènes en verbeterde nachtmodus
  • Fotografische stijlen geven je creatieve controle

  De iPhone 13-camera’s zijn veel meer dan alleen een nieuwe diagonale opstelling van de lenzen. De brede camera verzamelt, dankzij een grotere camera met 1,7 μm pixels, nu 47% meer licht dan de iPhone 12.

  Een ander pluspunt is dat de ultrabrede camera nu vier keer meer van de scene vast kan leggen en dat de nieuwere sensor betere prestaties bij weinig licht levert en minder ruis geeft. 

  Als je geen fan bent van de gebruikelijke kleurtemperatuur van de iPhone – of je wilt gewoon meer controle over je foto’s – dan zul je de functie Fotografische stijlen waarderen. In de Camera-app kun je tussen meerdere stijlen schakelen, waaronder standaard, levendig, rijk contrast, warm en koel.

  Ik heb de functie met een serie portretten uitgeprobeerd en ik waardeerde het verschil tussen stijlen. De rijke contrastmodus zorgde er bijvoorbeeld voor dat de opname er minder wazig uitzag, terwijl de levendige omgeving ervoor zorgde dat de siernetelplanten er samen met de boom op de achtergrond meer uitsprongen. Het is niet zo eenvoudig om dit effect direct te veranderen, omdat je op een instelling moet tikken en vervolgens de gewenste stijl moet selecteren, maar ik vind het leuk dat je je eigen stijlen kunt aanpassen. 

  In veel opnamesituaties was de iPhone 13 vergelijkbaar met de iPhone 12, maar ik merkte wel een duidelijke verbetering in de nachtmodus. Hoewel het resultaat een beetje aan de wazige kant is, vangt de iPhone 13 een helderder roze op in de hortensiabloemen en zijn de omringende bladeren helderder.

  iPhone 13 review: video

  Iphone 13 Review Video

  • De filmmodus verandert automatisch de focus op onderwerpen terwijl bokeh wordt toegevoegd
  • Superieure Dolby Vision HDR-videokwaliteit

  De iPhone 13 is de zeldzame smartphone waarmee je je een regisseur kunt voelen terwijl je video’s maakt. En dat is aan een nieuwe functie te danken met de naam Cinematic-modus. Dit effect voegt scherptediepte aan je opnamen toe en verandert automatisch de focus op verschillende onderwerpen, afhankelijk van wat er in het beeld gebeurt, zoals iemand die zijn hoofd draait om met een ander persoon te praten. Je hoeft geen vinger uit te steken en het werkt (bijna) als magie.

  Toen ik de hond van mijn vriend filmde, was ik echt onder de indruk toen de iPhone 13 de focus op de pup legde, omdat hij eerst het dichtst bij mij was, en toen hij het frame verliet, kwam mijn vriend automatisch in beeld. Het bokeh-effect op de achtergrond is iets wat andere smartphonemakers hebben geprobeerd, waaronder Samsung, maar de Galaxy S21 Ultra is niet slim genoeg om de focus in realtime van onderwerp naar onderwerp te veranderen.

  De cinematic-modus is niet perfect, omdat de iPhone 13 er soms even over deed om sneller bewegende onderwerpen te herkennen. Een groter nadeel is dat deze modus tot 1080p beperkt is, omdat je de Cinematic-modus niet in 4K kunt opnemen. Maar over het algemeen is het een coole functie waarvan ik denk dat veel mensen het willen proberen, vooral voor sociale video’s op TikTok.

  De algehele videokwaliteit van de iPhone 13 is geweldig, met verbeterde ruisonderdrukking, beter dynamisch bereik en verbeterde semantische weergave die huid, gezichten, de lucht en meer kan identificeren.

  iPhone 13 review: Prestaties en A15 Bionic

  Iphone 13 Review Prestaties En A15 Bionic

  • A15 Bionic opnieuw de snelste chip
  • Prestaties van machine learning aanzienlijk beter

  De A15 Bionic biedt geen dramatische prestatieverbeteringen ten opzichte van de A14 Bionic die de iPhone 12 aandrijft, maar het hoefde niet alleen de snelste chip in een telefoon te blijven. Net als bij de A14 Bionic biedt de A15 een 6-core CPU en 4-core GPU, maar er is nu een 16-core Neural Engine voor machine learning en AI, een stijging van 8 cores op de vorige chipset.

  Apple zegt dat de CPU van de iPhone 13 tot 50% sneller is dan de concurrentie, terwijl de GPU de grafische weergave 20% sneller aankan. Voordat we op de benchmarks ingaan, denk ik dat het belangrijk is om te praten over hoe snel deze telefoon in het dagelijks gebruik aanvoelt. 

  In een spel als Genshin Impact — een open-wereld adventure-gevechtstitel — voelden de animaties en deeltjeseffecten als console-kwaliteit terwijl ik bergen beklom, uitgestrekte landschappen verkende en probeerde om vijanden te verslaan. Ik was net zo onder de indruk van de Seek-app, die planten onmiddellijk identificeerde toen ik de camera op mijn achtertuin richtte. 

  Iphone 13 Speelt Genshin Impact

  Op Geekbench 5, dat de algehele prestaties meet, scoorde de iPhone 13 respectievelijk 4.129 en 1.684. Dat is aanzienlijk beter dan de 3.859/1.593 van de iPhone 12 en het vernietigt de scores van de Galaxy S21 van 3.302/1.048. 

  De grafische prestaties van de iPhone 13 maken ook indruk. Op de 3DMark Wild Life-benchmark haalde de nieuwe iPhone 55,9 frames per seconde. Dat is net iets hoger dan de iPhone 12 (51 fps), maar de Galaxy S21 Ultra haalde slechts 33 fps.

  We zagen in onze videobewerkingstest met Adobe Premiere Rush niet veel verbetering. De iPhone 13 had 25,9 seconden nodig om een 4K-video naar 1080p te transcoderen, in vergelijking met 26,5 seconden voor de iPhone 12. De Galaxy S21 deed er 1 minuut en 2 seconden over.

  iPhone 13 review: batterijduur en opladen

  Iphone 13 Review Batterijduur En Opladen

  • Een batterijduur van 10 uur en 33 minuten, wat 2 uur beter is dan iPhone 12

  Apple zegt dat de iPhone 13, dankzij een grotere batterij, een efficiënter scherm en de A15 Bionic-chip tot 1,5 uur langer meegaat dan de iPhone 12. Maar onze tests lieten nog betere resultaten zien.

  Bij onze batterijtest, waarbij continu over 5G op 150 nits schermhelderheid via mobiel wordt gesurft (in dit geval het netwerk van AT&T), hield de iPhone 13 het 10 uur en 33 minuten vol. Dat is ruim 2 uur langer dan de tijd van 8:25 die de iPhone 12 leverde. Het beste resultaat dat we van de Galaxy S21 zagen was 9:53.

  Om te zien hoe alle vier de iPhone 13-modellen het deden, bekijk dan onze samenvatting van de batterijduur van de iPhone 13, die vergelijkingen met meer Android telefoons bevat. 

  Helaas biedt de iPhone 13 dezelfde laadsnelheden als voorheen. De nieuwe iPhone kreeg in 30 minuten een capaciteit van 51% met de 20W-oplader van Apple. Andere telefoons op onze lijst met snelst opladende telefoons zijn veel sneller, zoals de OnePlus 9 Pro. 

  De MagSafe-oplader van 15 W van de iPhone is iets langzamer, maar sommigen vinden hem misschien handiger omdat hij magnetisch is en geen verlichtingspoort heeft.

  iPhone 13 review: iOS 15

  Iphone 13 Review Ios 15

  • Met SharePlay kun je video’s bekijken en met vrienden naar muziek luisteren
  • Focus vermindert afleiding

  iOS 15 biedt een aantal welkome verbeteringen aan je iPhone, waarvan vele op gedeelde ervaringen gericht zijn. FaceTime heeft verbeterde audio en een schonere interface en met een toekomstige update kun je met vrienden of familie naar muziek luisteren of films of tv-programma’s kijken. En de Berichten-app biedt een nieuw gedeelte ‘Gedeeld met jou’ voor foto’s, artikelen en meer om het gemakkelijker te maken om alle verschillende links bij te houden die vrienden naar je appen.

  Ik vind vooral de nieuwe Focus-functie in iOS 15 leuk, waarmee op basis van wat je doet je meldingen kunt filteren. En de meldingen zelf zijn verfijnd, compleet met een nieuwe overzichtsweergave, zodat je niet door constante waarschuwingen overspoeld wordt.

  Andere iOS 15-goodies zijn een opnieuw ontworpen Safari (ik vind de adresbalk onderaan niet echt fijn, maar je kunt het aanpassen), een meer uitgebreide Weer-app en een verbeterde Maps-app met meer details en betere wegweergaven. Last but not least, Live Text wint het van Google Lens door tekst in realtime via de camera te herkennen wanneer je dingen wilt opzoeken of vertalingen wilt krijgen.

  iPhone 13 review: oordeel

  De iPhone 13 is door een aantal welkome verbeteringen te introduceren een verbetering van wat voor de meeste mensen al de beste iPhone was. Ik ben vooral dol op de langere levensduur van de batterij, omdat het uithoudingsvermogen van de iPhone 12 zelfs voor een 5G-telefoon teleurstellend was. Ik zou eigenaren van een iPhone 12 niet aanraden om naar de nieuwe iPhone te upgraden, maar de iPhone 13 is het waard als je een iPhone 11 of ouder hebt.

  Ik denk niet dat veel mensen zich druk zullen maken over de kleinere inkeping. Wat aan de iPhone 13 echt opvalt, is de camera. De prestaties bij weinig licht zijn nu nog beter, en computationele fotografiefuncties zoals Cinematic-modus en fotografische stijlen buigen de spieren van de A15 Bionic op manieren die veel verder gaan dan benchmarks. 

  Ik ben ook blij dat Apple de startopslag tot 128 GB heeft verdubbeld, omdat die stap te laat was en de nieuwe iPhone op één lijn staat met vlaggenschepen van Android. Ik zou graag zien dat Apple de volgende keer sneller oplaadt – of het nu via USB-C of MagSafe is – en een 120Hz-scherm.

  Het komt erop neer dat de iPhone 13 een fantastische telefoon is, die de lat hoger legt voor wat je denkt dat een cameratelefoon kan doen.

  Ons Oordeel

  Het helderdere scherm van de iPhone 13, de langere batterijduur en de krachtige camera’s maken dit voor de meeste mensen de beste iPhone om te kopen. Maar we zouden willen dat het sneller zou kunnen opladen en het het adaptieve 120Hz-scherm van de iPhone 13 Pro had.

  VOOR

  • Helderder scherm
  • Geweldige camera’s
  • Meeslepende Cinematic videomodus
  • Toonaangevende prestaties
  • Goede levensduur van de batterij

  TEGEN

  • Geen 120Hz-scherm
  • Langzamer opladen dan rivalen
  • Cinematic modus tot 1080p beperkt 
  nv-author-image

  Jesper Jongman

  Jesper is onze vaste techneut, afgestudeerd communicatiewetenschapper en reisprofessional. Hij heeft op het gebied van technologie en elektronica substantiële kennis, waarbij hij gedurende vele jaren nauwgezet producten in deze industrie test en beoordeelt. Hij heeft een echte passie voor alle nieuwe technologie, van smartphones tot drones en ook voor moderne huishoudelijke apparaten. Je kunt zeker zijn van zijn aanbevelingen en eerlijke recensies, aangezien hij voor alle scenario's met de hand de beste opties kiest.

  by , and