Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
iPhone versus Android - wat is beter voor je?

iPhone versus Android – wat is beter voor je?

    De rivaliteit tussen iPhone en Android is even sterk als altijd, vooral omdat beide besturingssystemen zich op een nieuwe grote jaarlijkse release voorbereiden. Hoewel je bij een aantal bedrijven terecht kunt om een van de beste telefoons te kopen, is dat welke je ook neemt ze gegarandeerd met een van de twee prominente mobiele besturingssystemen draaien: iOS (als je een iPhone kiest) of Android (als je voor iets anders kiest).

    Beide platforms zijn in dit stadium behoorlijk volwassen en bestaan al meer dan een decennium. Dat betekent dat beide uitgebreide functiesets hebben vergaard, en er is heel weinig dat de een kan doen dat de ander niet kan. Toch heeft elk zijn voordelen en er zijn redenen waarom je misschien de ene boven de andere wilt kiezen.

    In combinatie met iPhone versus Android bekijken we de respectievelijke sterke punten van elk mobiel platform, zodat je de volgende keer dat je een smartphone koopt de juiste voor jezelf kunt kiezen.

    • De beste Apple-telefoons om nu te kopen
    • De beste Android-telefoons van dit moment
    • Op zoek naar meer schermruimte? Overweeg een van de beste Android-tablets

    iPhone versus Android: waarom iPhone beter is

    Je hebt in het ecosysteem van Apple geïnvesteerd.

    Je hebt in het ecosysteem van Apple geïnvesteerd

    Dit lijkt misschien een oppervlakkige reden, maar Apple maakt duidelijk een breed scala aan technische producten en als je al een Mac, iPad of Apple Watch hebt, dan is het heel logisch om een iPhone te kopen.

    Apple heeft een groot aantal continuïteitsfuncties ontworpen waarmee je werk en gegevens van het ene apparaat naar het andere over kunt brengen en deze functies kunnen je zeker tijd besparen. Neem bijvoorbeeld Handoff, waar oproepen op je iPhone en webpagina’s in Safari naadloos tussen iOS en macOS kunnen worden overgezet. Universal Clipboard maakt tekst die op het ene platform is gekopieerd, bruikbaar op het andere. Nog een van onze favorieten is Continuity Camera, waarmee je met de camera van je iPhone foto’s kunt maken en documenten kunt scannen en ze vervolgens op je Mac kunt bekijken en bewerken. Je kunt zelfs aankopen op je Mac voltooien door via Apple Pay biometrische authenticatiefuncties op je iPhone te gebruiken.

    Slechts een handvol fabrikanten van Android-telefoons hebben hardware-ecosystemen die die van Apple benaderen en zelfs voor sommigen die in de buurt komen, zoals Samsung, krijg je niet de diepgaande integratie die tussen de iPhone en andere door Apple gebouwde apparaten mogelijk is. Microsoft helpt Google met zijn nieuwe Your Phone-app voor Windows de kloof enigszins te dichten, waarmee Android-gebruikers op berichten en meldingen op hun pc kunnen reageren, hoewel de ervaring een beetje onhandig is en er nog werk aan de winkel is.

    Er zijn veel andere geweldige voorbeelden van continuïteit in iOS, iPadOS, watchOS en macOS – en de iPhone is in die puzzel een cruciaal onderdeel, vooral nu iPhone-apps naadloos naar macOS kunnen worden overgezet. Gevorderde gebruikers die al in het ecosysteem van Apple zijn ondergedompeld, kunnen veel winnen door een iPhone aan hun repertoire toe te voegen. En dan hebben we het nog niet eens over vrienden en familieleden die liever iMessage en FaceTime gebruiken om contact te houden.

    Daarnaast heeft Apple met de nieuwe iPhone 12 en iPhone 12 Pro nog een nieuwe mogelijkheid voor lock-in toegevoegd: MagSafe-accessoires. Deze op magneten gebaseerde opladers, hoesjes en producten werken alleen met de nieuwste iPhones, dus als je in het platform investeert, zal het wat wrijving veroorzaken als je probeert te vertrekken.

    De apps van derden zijn gewoon beter.

    De apps van derden zijn gewoon beter.

    Dit heeft absoluut met persoonlijke voorkeur te maken, maar als iemand die zolang beide platforms bestaan tussen iOS en Android heen en weer is gesprongen, ben ik consequent weggeblazen door de kwaliteit van apps die door iOS-ontwikkelaars zijn gebouwd en ik ben meestal teleurgesteld in hun Android-tegenhangers.

    Begrijp me niet verkeerd – er zijn op Android geweldige software en ontwikkelaars, maar ze zijn in mijn ervaring moeilijker te vinden. Een van onze favoriete Twitter-apps, Tweetbot 5, is bijvoorbeeld exclusief voor iOS, daarentegen verbleekt een van de beste Twitter-apps van derden die we op Android zijn tegengekomen, Fenix 2, sterk in vergelijking. Een van onze medewerkers gebruikt graag Bear om blogberichten op zijn Mac en iPhone te schrijven, maar we hebben moeite om een app voor het maken van notities op Android te vinden die net zo uitgebreid en handig is. Ik heb echter een markdown-editor op Android die ik boven alles op iOS verkies.

    Je zult misschien zelfs merken dat apps van gevestigde bedrijven, variërend van banken tot luchtvaartmaatschappijen, een beetje soepeler en schoner zijn op iOS dan op Android, met een betere integratie met de kernservices van de telefoon, zoals Wallet. (Google Pay begint nu pas bij veel luchtvaartmaatschappijen aan te slaan.) En laat me niet eens beginnen over hoe traag Snapchat op Android is.

    Er is een grotere keuze aan accessoires.

    Er is een grotere keuze aan accessoires.

    Loop een Best Buy of Target binnen en je zult gangpaden met hoesjes voor elke vinden iPhone die Apple maakt – iets dat zeker niet voor het Android-contingent buiten de vlaggenschipapparaten van de grootste bedrijven kan worden gezegd. Als je eenmaal voorbij de semi-gezonde selectie producten bent die voor het nieuwste Galaxy S-apparaat zijn gemaakt, dan heb je pech. Verwacht bij geen enkele fysieke winkel een keuze aan accessoires voor je nieuwe Pixel- of LG-telefoon. Natuurlijk kun je online gaan en een hoesje van € 3 op Amazon halen, maar dan krijg je gegarandeerd waar je voor betaalt.

    De selectie en beschikbaarheid van iPhone-hoesjes, schermbeschermers, autohouders en andere goodies is gewoon veel groter dan je voor elke andere telefoon zult vinden en dat is belangrijker dan de meeste mensen beseffen. Pas geleden heb ik een Pixel 3 en vervolgens Pixel 4 als mijn dagelijkse stuurprogramma gebruikt. Als iemand die graag regelmatig het hoesje van mijn telefoon verwisselt om het fris te houden, ben ik enorm teleurgesteld over het gebrek aan opties voor de telefoons van Google. iPhone-bezitters zullen dat probleem nooit hebben.

    Er is geen bloatware.

    Er is geen bloatware.

    Het maakt niet uit hoe je je iPhone koopt, waar je hem koopt of welke iPhone je koopt, je zult geen bloatware zien die vooraf is geïnstalleerd wanneer je hem voor de eerste keer opstart. Dat betekent dat het vanaf het begin schoon is, zonder stroom- of gegevensoverhevelende apps waar je niet om hebt gevraagd om dingen achter de schermen te saboteren.

    Dat is een opluchting als je ooit hebt gezien hoe een nieuwe Android-telefoon uit de doos komt, vooral een die je via een provider hebt gekocht. Zelfs € 1650 aan een Galaxy Z Fold 2 uitgeven, bespaart AT&T-klanten niet de belediging van het zien van software zoals CNN en DirecTV Now die hun app-lades overvol maken. En het kan nog erger zijn als je een budgettoestel koopt dat zwaar door een kortingsmaatschappij is gesubsidieerd.

    Android-kopers die een van de beste ontgrendelde telefoons zonder een serviceovereenkomst kopen, zullen meer geluk hebben om bloatware te vermijden. Het hangt ook van het bedrijf af. Ontgrendelde Pixel-telefoons worden bijvoorbeeld niet door apps van derden geplaagd. Aan de andere kant is het niet helemaal ongehoord dat sommige ontgrendelde telefoons met de ongewenste gesponsorde software worden geleverd.

    Je krijgt snellere software-updates.

    Je krijgt snellere software-updates.

    Android-telefoons krijgen minder updates dan iPhones en als ze dat wel doen, dan gebeuren ze minder vaak en lopen ze vaak vertraging op.

    Het aantal updates dat een Android-telefoon in de loop van zijn levensduur krijgt, hangt grotendeels af van hoe duur het is, bij welke provider je het koopt (of als het überhaupt bij een provider is gekocht) en wat het softwareondersteuningsbeleid van de telefoonfabrikant is.

    Dat is ver van iPhones verwijderd, die jarenlang met grote software-updates worden ondersteund, wat er ook gebeurt. Neem bijvoorbeeld de iPhone 6S, die iOS 14 ontving, hoewel deze oorspronkelijk in 2015 met iOS 9 werd gelanceerd. Neem ter vergelijking de Samsung Galaxy S6, die in hetzelfde jaar werd gelanceerd en met Android 5.0 Lollipop begon. Het mist niet alleen de nieuwste Android-software, maar het krijgt al jaren geen updates meer. Het is slechts tot 7.0 Nougat gekomen toen Samsung de stekker uit de ondersteuning trok – en toen de S6 Nougat kreeg, arriveerde het in maart 2017, acht maanden nadat Google de update onthulde.

    Wanneer er een nieuwe iOS-versie wordt uitgebracht, dan is deze voor iedereen op dezelfde dag en tegelijkertijd beschikbaar en kan deze onmiddellijk op alle modellen worden geïnstalleerd die dit ondersteunen. Daarentegen worden Android-releases in golven naar individuele telefoons uitgerold, niet alleen per model.

    Het heeft een betere ondersteuning voor de detailhandel.

    Het heeft een betere ondersteuning voor de detailhandel.

    Laten we zeggen dat er iets vreselijk mis gaat met je iPhone en dat je hem moet laten repareren. Of misschien wil je er een schermbeschermer op installeren, en laat je deze liever door een professional behandelen, die die film er zonder luchtbel of een stofje op zal zetten. Wat je probleem ook is, het is fijn om een plek te hebben om naartoe te gaan – en wat is een betere plek voor iPhone-gebruikers dan de Apple Store. Ja, Covid-beperkingen kunnen dit moeilijk maken, maar je hebt in ieder geval de mogelijkheid.

    Eigenaren van Android-telefoons genieten niet van die luxe. Als je een nieuwe batterij of een schermvervanging nodig hebt en je hebt geen beschermingsplan bij de winkel gekocht waar je het hebt gekocht, dan moet je het waarschijnlijk naar de fabrikant terugsturen. Dat is nogal een tijdrovend gedoe, aangezien we allemaal dag in dag uit afhankelijk van onze telefoons zijn.

    iPhone versus Android: waarom Android beter is

    Er zijn telefoons voor elke prijs.

    Er zijn telefoons voor elke prijs.

    De overgrote meerderheid van ‘s werelds smartphones draait op Android en omdat zoveel bedrijven Android-toestellen bouwen, zijn ze in elke prijsklasse beschikbaar. Er zijn goedkope telefoons onder het driecijferige merk, zoals de nieuwe Pixel 4a, evenals enkele van de beste kleine telefoons en de beste grote telefoons, en phablets (hybriden voor telefoons en tablets) en opvouwbare apparaten die veel meer dan € 825 bedragen. Het maakt niet uit hoeveel je uit kunt geven, de kans is groot dat je een Android-apparaat kunt vinden dat bij je budget past of exclusieve functies biedt.

    Hetzelfde kan niet van iPhones worden gezegd, die historisch gezien bij de lancering duur waren, om pas na opeenvolgende generaties in prijs te dalen. Een van de meest betaalbare nieuwe Apple-toestellen is de iPhone 12 mini voor rond de € 575, maar die wordt met een klein 5,4-inch scherm geleverd. De Galaxy S20 FE heeft dezelfde prijs, maar wordt met een groter en soepeler 120Hz 6,5-inch scherm, een telelens en een veel grotere batterij geleverd.

    De minst dure iPhone die Apple aanbiedt, is de iPhone SE, een fantastisch apparaat met fenomenale prestaties voor slechts rond de € 330, hoewel het ontwerp gedateerd is en het scherm voor sommigen te klein zal zijn.

    Het is meer aanpasbaar.

    Het is meer aanpasbaar.

    Hoewel zowel iOS als Android in de loop der jaren zijn geëvolueerd, heeft Android altijd de reputatie gehad het platform te zijn voor gebruikers die graag aan hun apparaten sleutelen en ze te personaliseren. Dat begint met het startscherm, dat dynamische widgets biedt en de mogelijkheid om apps overal op een pagina of in een la te plaatsen, uit het zicht – iets wat de iPhone tot nu toe alleen met iOS 14 heeft. Je kunt zelfs het opstartprogramma van je Android-telefoon vervangen door een alternatief dat je van de Google Play Store hebt gedownload.

    Met Android kun je ook vervangingen voor kernservices van derden downloaden – zoals webbrowsers, toetsenborden en mediaspelers – en deze als de standaardversies instellen als je de voorkeur aan een app van derden geeft boven een app die vooraf op je telefoon was geïnstalleerd. iOS is in dit opzicht in de loop der jaren verbeterd, hoewel de implementatie nog steeds wat lomp is.

    Ten slotte moeten we het over skins van fabrikanten hebben – op maat gemaakte gebruikersinterfaces en Android-systeemsoftware die door bepaalde telefoonfabrikanten zijn aangepast, die extra functies bieden en vaak de mogelijkheid om thema’s voor je ervaring van boven naar beneden te creëren. Sommige Android-fans geven de voorkeur aan Google’s “stock”-interpretatie van Android. Veel gebruikers houden echter van aangepaste software van telefoonfabrikanten, zoals Samsung’s One UI of OnePlus’ OxygenOS, vanwege hun extra mogelijkheden, zoals de mogelijkheid om scrollende schermafbeeldingen te maken en foto’s en video’s in met een wachtwoord beveiligde map te verbergen.

    Je kunt de opslag (soms) uitbreiden.

    Je kunt de opslag (soms) uitbreiden.

    Hoewel uitbreidbare opslag tegenwoordig wat minder populair is, bieden veel Android-telefoons het nog steeds aan. Hierdoor kun je een microSD-kaart gebruiken om foto’s, apps en andere media te bewaren die niet in het interne geheugen van je apparaat passen.

    Dat is een verbazingwekkend voordeel, gezien de buitensporige prijzen die Apple en andere telefoonfabrikanten rekenen om de opslagruimte te verdubbelen of te verviervoudigen wanneer je je toestel koopt. Waarom zou je nog eens € 80 tot € 125 extra voor de prijs van een nieuwe telefoon betalen, alleen voor een extra 128 GB of 256 GB opslagruimte (waarvan je niet eens zeker weet of je die nodig hebt) als je later gewoon € 60 voor een kaartje van 512 GB kunt betalen?

    Bovendien, hoewel het tegenwoordig zeker een zeldzaamheid wordt op high-end telefoons, worden veel Android-apparaten nog steeds met koptelefoonaansluitingen geleverd – een veelgevraagde functie die Apple in 2016 uit zijn telefoons heeft teruggetrokken. Dat is een groot probleem voor mensen die nog steeds graag hun vertrouwde oude bedrade koptelefoon gebruiken.

    USB-C is universeel.

    USB-C is universeel.

    Android-telefoons zijn tegenwoordig voor opladen en gegevensoverdracht grotendeels van USB-C-poorten afhankelijk, wat superhandig is als je een van die mensen bent die graag licht inpakt en slechts één kabel bij zich heeft. USB-C zit tegenwoordig ook op veel pc’s, evenals op de Nintendo Switch. En het is iets schitterends.

    Terwijl de Lightning-kabel van Apple een overblijfsel is uit de tijd dat elk technologiebedrijf zich gedwongen voelde om zijn eigen gepatenteerde connector te ontwikkelen, is USB-C de ideale oplossing met één poort waar de industrie naar toe werkt. Het opent ook deuren naar snellere oplaadtechnologieën.

    De OnePlus 8T kan bijvoorbeeld in slechts 15 minuten van nul tot 55 procent batterijcapaciteit opladen. Wacht 30 minuten en je hebt een batterij die voor 93 procent vol is.

    Vergelijk dat eens met de iPhone 12, die aan Lightning vast blijft houden. En Apple levert niet eens meer een oplader in de doos mee.

    Er is een echt bestandssysteem (met ondersteuning voor slepen en neerzetten op de pc).

    Er is een echt bestandssysteem (met ondersteuning voor slepen en neerzetten op de pc).

    De meeste mensen hoeven aan het bestandssysteem van hun smartphone hun handen niet vuil te maken. Toch is het goed om te weten dat Android je die optie geeft, als je dat wilt. Nog beter, wanneer je een Android-toestel op een Windows-pc aansluit, dan kun je heel gemakkelijk bestanden naar mappen slepen en neerzetten, alsof het apparaat gewoon een andere schijf is.

    Dat betekent dat je mediabibliotheken en documenten in een handomdraai kunnen worden overgedragen en lokaal kunnen worden opgeslagen, en dat je je niet op een maandelijkse cloudservice hoeft te abonneren als je een bijzonder grote bibliotheek hebt. iPhones verbergen het bestandssysteem van de gebruiker voor alles behalve foto’s, wat erg frustrerend kan zijn voor het omgaan met muziek, documenten en andere vormen van media.

    Sommige Android-telefoons, zoals de Galaxy Note 20, hebben zelfs speciale functies voor pc- of schermprojectie, waarmee je je apparaat op een desktop kunt bekijken en gebruiken. De DeX-interface van Samsung is daar een voorbeeld van. Met zo’n veelzijdigheid zou een high-end Android-telefoon legitiem als vervanging voor een van de beste Chromebooks of vergelijkbare ultradraagbare laptops kunnen fungeren.

    Innovatieve functies komen meestal eerst op Android-telefoons terecht.

    Innovatieve functies komen meestal eerst op Android-telefoons terecht.

    Natuurlijk, de schatkist van Apple is behoorlijk gevuld. Het is echter maar één bedrijf, met één filosofie. Als gevolg hiervan kan iOS traag zijn – of in ieder geval langzamer dan de Android-gemeenschap – om zich aan opkomende technologieën aan te passen.

    Met zoveel bedrijven die Android-telefoons bouwen, is het geen verrassing dat Android-partners de neiging hebben om Apple met innovaties in de mobiele ruimte op de markt te verslaan. Draadloos opladen, snel opladen, NFC, 4G LTE, 5G, OLED-schermen, in-screen vingerafdruksensoren, waterbestendigheid en multilens-camera’s zijn allemaal vóór iPhones op Android-apparaten geland, evenals softwaredoorbraken zoals echt multitasken, kopiëren en plakken en ondersteuning voor meerdere vensters.

    Dit wil natuurlijk niet zeggen dat Apple zelf geen doorbraken heeft geleverd. De iPhone X was niet de eerste telefoon met gezichtsherkenning, maar wel de eerste met een die betrouwbaar en veilig werkte. Er worden echter elk jaar veel meer Android-telefoons uitgebracht door verschillende leveranciers, dus het is gewoon een kwestie van schaal dat hardware waarop het Google-platform draait, zich sneller aan kan passen.

    Dus welke moet je kiezen?

    Dus dan, iPhone of Android: welke moet je kiezen? Beide platforms hebben voor- en nadelen en zoals bij veel aankoopbeslissingen, hangt je keuze af van wat je het meest waardeert.

    Het bezitten van een iPhone is een eenvoudigere, handigere ervaring. Er is minder om over na te denken en omdat Apple’s iPhone het meest populaire merk smartphone vertegenwoordigt, is er overal een overvloed aan ondersteuning – of je nu je batterij moet vervangen of gewoon een nieuw hoesje probeert te vinden.

    Het bezit van een Android-apparaat is in die opzichten een beetje moeilijker. Maar het is tegelijkertijd ook vrijer, omdat het meer keuze biedt: keuze in hoeveel je wilt uitgeven, keuze uit hardware- en softwarefuncties en keuze in hoe je je ervaring organiseert en personaliseert. Als je over de technologie die je gebruikt erg kieskeurig bent, dan zou je Android misschien bevrijdender vinden – ik durf te zeggen, leuk – hoewel je waarschijnlijk ook zult klagen over het relatieve gebrek aan hoogwaardige apps en accessoires.

    Als je je afvraagt naar welk specifiek apparaat je moet overschakelen, is er geen betere plek om te beginnen dan bij onze lijsten met de beste iPhones en beste Android-telefoons. Welk apparaat je ook kiest, zorg ervoor dat het bij de voorkeuren van je besturingssysteem past.

    nv-author-image

    Jesper Jongman

    Jesper is onze vaste techneut, afgestudeerd communicatiewetenschapper en reisprofessional. Hij heeft op het gebied van technologie en elektronica substantiële kennis, waarbij hij gedurende vele jaren nauwgezet producten in deze industrie test en beoordeelt. Hij heeft een echte passie voor alle nieuwe technologie, van smartphones tot drones en ook voor moderne huishoudelijke apparaten. Je kunt zeker zijn van zijn aanbevelingen en eerlijke recensies, aangezien hij voor alle scenario's met de hand de beste opties kiest.

    by and