Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Ipl Vs Laserontharingsapparaten – Welke Moet Ik Gebruiken?

IPL vs laser ontharingsapparaten – Welke moet ik gebruiken?

  Hoewel er niets mis is met lichaamshaar, geven de meesten van ons nog steeds op ten minste sommige lichaamsdelen de voorkeur aan een zijdezachte huid. Omdat we in een drukke tijd leven, besluiten steeds meer mensen om thuis hun haren te verwijderen in plaats van tijd te verspillen aan de dure schoonheidssalons. Om dezelfde reden geven mensen de voorkeur aan langdurige of permanente ontharingsmethoden in vergelijking met standaard scheren. Laserontharing is een van de meest bekende methoden.

  Tussen IPL vs. laserontharingsapparaten kiezen, is waarschijnlijk een van de eerste dingen waarmee je zult worden geconfronteerd wanneer je ervoor kiest om deze ontharingsmethode zelf te testen. Om een apparaat te vinden dat bij jou en je behoeften past, moet je eerst weten wat het verschil tussen de twee is.

  Als het om de IPL vs. laserontharingsapparaten gaat, moet je weten dat beide op hetzelfde principe werken. Ze gebruiken licht energie die door sterk gepigmenteerde plekken wordt geabsorbeerd, zoals haren. Het licht verwarmt deze plekken en beschadigt daarbij de haarzakjes. Dit vertraagt de haargroei en voorkomt deze na verloop van tijd volledig.

  We leggen beide methoden uit en laten je hun voor- en nadelen zien, zodat je de best mogelijke keuze voor jezelf kunt maken.

   

  Hoe werken IPL ontharingsapparaten?

  Hoe Werken Laserontharingsapparaten?

  IPL (kort voor Intense Pulsed Light) haarverwijderaars gebruiken een bron van breed spectrum licht dat zichtbaar is voor het menselijk oog. Ongeacht het gebruik, wordt dit licht altijd gecontroleerd om kortere golflengten te verwijderen zodat het zich op specifieke structuren kan richten.

  Als het om ontharing gaat, richt dit licht zich op melanine, het pigment dat je haren donker kleurt. Het is echter niet tot alleen haarverwijdering beperkt. Hetzelfde principe wordt bijvoorbeeld gebruikt tijdens de behandeling van spataders, maar in dat geval richt het licht zich op de hemoglobine uit het bloed.

  Deze lichte energie wordt door de melanine geabsorbeerd en als warmte overgedragen. Dit verwarmt het haar totdat het uiteindelijk de follikel beschadigt, waardoor de haren niet meer groeien.

   

  Hoe werken laserontharingsapparaten?

  Net als IPL’s gebruiken laserontharingsapparaten licht om haren op te warmen en hun follikels te vernietigen. Ze gebruiken echter kleine lasers en gebruiken bepaalde eigenschappen die lasers bezitten.

  In tegenstelling tot intens gepulseerd licht kun je lasers nauwkeuriger aansturen. Met andere woorden, je kunt ze op een klein gebied focussen, omdat ze grote afstanden kunnen afleggen zonder zich te verspreiden – iets dat met de meeste lichtenergie een groot probleem is. Lasers kunnen ook slechts één lichte kleur bevatten, waardoor ze specifieker kunnen zijn.

  Dankzij deze eigenschappen kunnen lasers diep de poriën in reizen, specifieke follikels aanvallen en vernietigen, waardoor je een professionele behandeling krijgt.

   

  IPL vs. laserontharingsapparaten

  Ipl Vs. Laserontharingsapparaten 

  Kortom, de keuze tussen IPL en laserapparaten is een persoonlijke keuze. Het hangt allemaal af van je huidskleur, haarkleur en persoonlijke voorkeuren. Dit alles kan van invloed zijn op het resultaat dat je met beide methoden zou krijgen.

  Hier zijn enkele voor- en nadelen van beide apparaten:

  Voor- en nadelen van IPL haarverwijderaars

  Voor En Nadelen Van Ipl Haarverwijderaars

  Allereerst is de dekking van IPL haarverwijderaars veel groter dan die van een regulier laserontharingsapparaat. Dit komt omdat breed spectrum licht zich verspreidt en daarmee een groter gebied bestrijkt. Hierdoor kun je thuis je ontharingsproces veel sneller voltooien. Zelfs als je ervoor kiest om naar een professional te gaan voor een IPL-behandeling, dan zou het waarschijnlijk veel goedkoper zijn vanwege de kortere tijd die het kost.

  Omdat IPL verschillende lichte kleuren bevat in plaats van slechts één, kun je enkele van de duurdere apparaten gebruiken om het aan je huidskleur en haarkleur aan te passen. Als je geen zin hebt om aan een dergelijk apparaat veel geld uit te geven, zoek dan gewoon een product dat geschikt is voor jouw huidskleur.

  Dit is waar een van de belangrijkste nadelen om de hoek komt kijken. Tenzij je een dure haarverwijderaar koopt die je kunt aanpassen, kun je misschien niet hetzelfde apparaat voor je hele lichaam gebruiken. Dit komt omdat de dikte en de kleur van de haren afhankelijk van het lichaamsoppervlak kunnen verschillen. Zo zijn haren van je bikinilijn veel grover en donkerder dan dun haar op je arm.

  IPL haarverwijderaars zijn ook milder dan klassieke laseronthaarders. Hoewel dit ze veel zachter op de huid maakt, betekent dit ook dat je meer behandelingen nodig hebt om permanente resultaten te bereiken.

  Helaas zijn veel IPL-apparaten niet geschikt voor donkere huidtinten. Dit komt omdat de donkere huid veel melanine bevat die licht aantrekt. Als de huid opwarmt, dan zal het brandwonden veroorzaken, en dit is niet iets wat de meeste mensen zouden willen!

  Voor- en nadelen van laserontharingsapparaten

  Voor En Nadelen Van Laserontharingsapparaten

  Hoewel laserontharingsapparaten een smaller huidgebied beïnvloeden, kunnen ze licht dichter in de huidporiën concentreren, zeer dicht bij de follikel komen en deze ernstiger beschadigen. Hierdoor kun je met laserontharing veel snellere resultaten behalen. Afhankelijk van het huidgebied, heb je misschien zelfs maar 2-3 behandelingen nodig voor permanente ontharing!

  Tegelijkertijd maakt de technologie achter lasers ze geschikt voor donkere huidtinten. Omdat ze veel gerichter zijn, is de kans dat lasers melanine van de huid oppikken kleiner, wat betekent dat het risico op brandwonden ook minder groot is.

  Toch kan laserontharing schadelijker zijn voor de huid in het algemeen, omdat de lichtstralen veel sterker zijn.

  Houd er rekening mee dat je, in tegenstelling tot IPL, nauwelijks een laserontharingsapparaat zult vinden die je aan meer huidtinten en haartypes aan kunt passen. Dit is oké als jij de enige bent die het gaat gebruiken. Als je het echter met een familielid of een vriendin wilt delen, dan vind je dit misschien niet zo’n goed idee.

   

  Welke is beter om op het gezicht te gebruiken?

  Welke Is Beter Om Op Het Gezicht Te Gebruiken?

  Noch de IPL, noch de laserontharingsapparaten zijn geschikt voor gebruik op een mannelijk gezicht. Dit komt omdat de haren te dik zijn en de huid gevoelig is. Je kunt beide echter op het vrouwelijke gezicht gebruiken, zolang je de wenkbrauwen en de huid vermijdt. Je moet ze ook niet in de buurt van de ogen gebruiken, omdat het licht je zicht kan beschadigen.

  Gelukkig worden veel IPL- en laserontharingsapparaten met een beschermende bril geleverd, zodat je je ogen kunt beschermen terwijl je je gezicht doet. Toch zijn deze producten niet goedkoop en is het misschien betaalbaarder om gewoon naar de salon te gaan en een professional je gezichtshaar te laten verwijderen.

  Bijwerkingen

  Beide haarverwijderaars hebben dezelfde bijwerkingen. Dit houdt bijvoorbeeld in:

  • Roodheid
  • Jeuk
  • Zwelling
  • Gevoeligheid
  • Gevoeligheid voor zon
  • Brandwonden

  Hoewel lasers het gemakkelijker kunnen maken om een fout te maken en jezelf te verbranden, is de kans groter dat de meeste IPL’s schade aan donkere huidtinten toebrengen. Beide zijn eigenschappen die je in gedachten moet houden.

  Resultaten

  Geen van de twee apparaten geeft je onmiddellijk resultaat. Meestal merk je verminderde haargroei na het eerste gebruik, maar je moet de behandeling herhalen totdat je huid haarvrij is.

  Meestal geven lasers je snellere resultaten dan IPL’s. Deze resultaten kunnen echter ten koste gaan van brandwonden en andere bijwerkingen, vooral als je onervaren bent. IPL’s zijn meestal iets langzamer, maar ze kunnen veiliger te gebruiken zijn – hoewel ze ook brandwonden kunnen veroorzaken als je een verkeerde apparaatkeuze hebt gemaakt of ze verkeerd hebt gebruikt.

   

  Wie kan van IPL haarverijderaars profiteren?

  Over het algemeen zijn IPL-haarverwijderaars geschikter voor mensen die:

  • Meerdere aandoeningen willen behandelen
  • Niet te veel geld aan een apparaat willen uitgeven
  • Niet genoeg tijd hebben voor lange ontharingssessies
  • Blekere haren en een lichtere huidskleur hebben

  Wie kan van laserhaarverwijderaars profiteren?

  Aan de andere kant zijn laserhaarverwijderaars beter voor mensen die:

  • Een donkere huid en donkerder haar hebben
  • Snellere resultaten en minder sessies willen
  • Precieze apparaten willen, die zich op specifieke gebieden kunnen richten

   

  Kortom

  Kortom, er zijn een paar dingen die kunnen bepalen welke beter voor je is als het om IPL versus laser ontharingsapparaten gaat. Hoewel beide je na verloop van tijd min of meer hetzelfde resultaat zullen bieden, zal een over het algemeen beter werken op jouw huidskleur en haartype.

  Als je bijvoorbeeld iemand bent die het niet erg vindt om een uur in de badkamer of slaapkamer te zitten, omdat je weet dat je het maar een paar keer hoeft te doen, dan kan een laserhaarverwijderaar geweldig voor je werken. Aan de andere kant, als je niet zoveel tijd hebt om te sparen en vrij bleke haren hebt, dan zal een IPL haarverwijderaar waarschijnlijk een betere keuze zijn.

  Wat je ook beslist, de kans is groot dat je voor lange tijd afscheid neemt van de dure ontharingsbehandelingen in de salon. Vergeet niet de handleiding te lezen en beide apparaten goed te gebruiken.

  nv-author-image

  Lien D'Hollander

  Expertise: Veelzijdige Expert in Gezondheid, Reizen, Sport, en Outdoor, Gepubliceerd op BestReviews.nl en Diverse Platforms, Uitgebreide Educatieve Achtergrond en Certificeringen
  Job: Productonderzoeker en Tester

  Onze business pro, Lien, is gespecialiseerd in de gezondheids-, reis-, sport- en outdoorindustrie. Ze creëert briljante content die uit haar hobby's, passies en substantiële werkervaring voortkomt. Ze heeft een goed oog voor het juiste product en kent door haar ruime reiservaring de markt in diverse landen. Haar recensie-inhoud is zeker het vermelden waard.

  by