Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Hoe Laserontharingsapparaten En Ipl Haarverwijderaars Te Gebruiken

IPL vs Thuis laser ontharen wat is het verschil?

  Thuis haren verwijderen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Hoewel er niets mis is met lichaamshaar, en of je het wel of niet wil verwijderen helemaal aan jou is, geven veel mensen de voorkeur aan een zijdezachte, gladde huid.

  Inmiddels weet waarschijnlijk iedereen van scheermesjes en wax. Sommige mensen gebruiken zelfs elektrische epilators. Maar weet je hoe je laserontharingsapparaten en IPL ontharingsmiddelen moet gebruiken?

  Deze apparaten zijn niet hetzelfde als dure eenheden die door dermatologen in hun kantoor worden gebruikt, hoewel ze op dezelfde manier werken. Het zijn kleine ontharingsproducten die je helpen om gemakkelijk van je lichaamshaar af te komen. In tegenstelling tot scheermesjes helpen lasers je om haren op lange termijn te verwijderen, daarom maken steeds meer mensen ze hun belangrijkste ontharingsmethode.

  Maar is dit proces moeilijk voor een beginnende gebruiker? Als je wilt weten hoe je laser en IPL haarverwijderaars moet gebruiken, dan ben je op de juiste plek! We zullen alles uitleggen wat je moet weten.

  Wat is laserontharing?

  Wat Is Laserontharing?

  Laserontharing is een ontharingsproces waarbij licht – ook wel ‘laserstralen’ genoemd – op je huid wordt gericht. Het licht geeft kleine pulsen, het is erg heet, dus als het zich op het haarzakje richt, dan verwarmt het zich genoeg om een deel ervan te vernietigen. Vandaar de naam van het proces en het apparaat – Intensive Pulsed Light, of IPL.

  Thuisapparaten hebben, in tegenstelling tot kantoorapparaten, een vrij lage energie-output, dus ze hoeven niet te worden gebruikt door een gelicentieerde professional. Dit maakt ze over het algemeen veilig, zelfs wanneer ze door een gewoon persoon worden gebruikt.

  Dit betekent natuurlijk niet dat er geen nadelige effecten zijn. Littekens komen bijvoorbeeld vrij vaak voor als je niet weet hoe je een thuislaser en IPL-haarverwijderaars moet gebruiken. Daarom is het belangrijk om de instructies te lezen wanneer je een nieuw apparaat koopt en ze alleen goed te gebruiken.

  Voorbereiden op laserontharing en IPL

  Hoewel thuis laser- en IPL-haarverwijderaars redelijk veilige apparaten zijn, zijn er een aantal dingen die je van tevoren moet doen om ervoor te zorgen dat het proces goed wordt uitgevoerd. Zo bereid je je voor laserontharing en IPL:

  Scheren

  Scheren

  Als je het beste resultaat wilt, scheer je je vlak voor elke sessie. Als je van plan bent om je gezicht te laseren, gebruik dan een dermaplaning tool in plaats van een scheermes. Er mogen geen haren op het huidoppervlak achterblijven. Dit geldt ook voor de zachte pluis die de meeste vrouwen op hun gezicht hebben.

  Het verwijderen van haar voordat je een laser gebruikt is belangrijk, omdat je anders een prikkelend en brandend gevoel kunt ervaren. Breng na het scheren ook geen aftershaves of vochtinbrengende crèmes aan, omdat ze slecht kunnen reageren met de licht energie.

  Houd er rekening mee dat je je haren niet moet plukken, of een epilator of wax moet gebruiken. Je wilt haarzakjes niet verwijderen, je moet ze alleen op je huid verwijderen.

  Voer een gevoeligheidstest uit

  Voer Een Gevoeligheidstest Uit

  De meeste apparaten vereisen dat je een gevoeligheidstest uitvoert voordat je het over je hele huid gebruikt. De beste optie is om een klein stukje op je behandelgebied te scheren en er vervolgens een laser op te gebruiken. Op deze manier weet je zeker dat het proces veilig is voor je huid en dat je geen bijwerkingen hebt.

  Het kan ook slim zijn om verschillende intensiteitsniveaus te testen, zodat je er zeker van bent dat alles goed werkt. Dit kan je ook helpen om een niveau te vinden dat comfortabel voor je zal zijn.

  Het uitvoeren van een gevoeligheidstest wordt niet alleen aanbevolen voor de eerste keer dat je het apparaat gebruikt. Als je het bijvoorbeeld al een tijdje niet hebt gebruikt of als je een kleurtje hebt, dan moet je het apparaat ook testen voordat je het op een groter gebied gebruikt.

  Vind een comfortabele plek

  Je moet je behandeling op een comfortabele plek uitvoeren. Dit hangt af van het lichaamsoppervlak dat je wilt behandelen. Denk ook aan privacy. Als je haren op bepaalde gebieden verwijdert, wil je waarschijnlijk niet dat iedereen je ziet.

  Dit zijn een paar van de dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste plek:

  • Is er een volledige spiegel in de buurt?
  • Is er een verlengsnoer of stopcontact?
  • Is er voldoende privacy?
  • Is de tijd goed of word je voortdurend onderbroken?

  Hoe een laserontharingsapparaat en IPL te gebruiken

  Hoewel de exacte werkmethode van lasers en IPL ontharingsapparaten niet hetzelfde is, kun je ze op dezelfde manier gebruiken. Hoewel het proces lastig kan zijn voor beginnende gebruikers, kunnen we je verzekeren dat het na een eerste paar keer gebruik gemakkelijker wordt.

  Het proces van ontharing is hetzelfde, ongeacht het huidgebied waarop je een laser wilt gebruiken – maar er zijn een paar dingen die het vermelden waard zijn waar we het later over zullen hebben.

  Zonder verder oponthoud, is hier hoe je laser en IPL haarverwijderaars gebruikt:

  Stap één

  Stap Één

  Zorg ervoor dat je de juiste laser of IPL-haarverwijderaar voor jezelf hebt gekozen. Niet alle thuisapparaten werken even goed op alle huid- en haartypes. Over het algemeen werken de meeste van deze apparaten het beste op een lichte huid met donkere haren, maar dat betekent niet dat je geen laser kunt vinden die bij je past. Dit is echter iets waar je op je hoede voor moet zijn voordat je een aankoop doet. Anders kun je met een product eindigen dat niet bij je past.

  Stap twee

  Stap Twee

  We hebben deze al genoemd, maar we hebben het gevoel dat we het moeten herhalen: scheer je huid met een nieuw, schoon scheermes. Je wilt geen haar op je huid hebben, omdat dit het ontharingsproces negatief kan beïnvloeden. Thuislasers werken door haarfollikels te verbranden, niet door al gegroeide haren te verwijderen.

  Je wilt dat het gebied droog, schoon en vrij van crèmes, lotions en oliën is. Elke substantie op je huid kan een reactie op het licht hebben en je weet nooit hoe je huid zal reageren. Je wilt dat je laser of IPL ontharingsapparaat gemakkelijk en zonder obstakels haarfollikels kan bereiken.

  Stap drie

  Stap Drie

  Je moet altijd met de laagst mogelijke energie-instelling beginnen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je huid alles aankan. Als de huidige instelling niet te veel pijn veroorzaakt, voel je dan vrij om een hogere instelling te proberen.

  Wanneer je laag begint en je dan omhoog werkt, zorg je ervoor dat je eventuele fouten en/of mogelijke nadelige effecten vermijdt.

  Stap vier

  Stap Vier

  Beweeg je laser over het gebied waarvan je de haren wilt verwijderen. Het maakt niet zoveel uit in welke richting je gaat, tenzij er in de handleiding iets anders vermeld staat. De meeste professionals geven de voorkeur aan het bewegen in de richting van de haargroei. Aangezien dit proces echter niet het trekken van de haren of het knippen ervan omvat, maar het haarzakjes rechtstreeks beïnvloedt, maakt het niet echt uit.

  Ga niet meer dan één keer over hetzelfde huidgebied! Als je dit doet, dan riskeer je ernstige schade aan je huid, waaronder brandwonden.

  Stap vijf

  Stap Vijf

  Het is belangrijk om geduldig te zijn. Haarverwijdering met een laser is niet iets dat na een eerste poging klaar zal zijn. Het duurt meerdere sessies gedurende vele weken om te zien dat je haar in een bepaald gebied volledig is gestopt met groeien. Herhaal het proces zo vaak als nodig is. Dit hangt allemaal af van je huid en haartype.

  Hier is wat advies en tips over het begrijpen van het gebruik van laser en IPL ontharingsmiddelen op verschillende delen van je lichaam:

  Gezicht

  Gezicht

  Voordat we uitleggen hoe laser en IPL ontharingsmiddelen op het gezicht te gebruiken, is er een belangrijke disclaimer: Deze apparaten zijn niet bedoeld om op gezichten van mannen te worden gebruikt. Ze zijn geen geschikte methode voor het verwijderen van een sterke, mannelijke baard. Dit betekent niet dat er per se slechte dingen zullen gebeuren als je een man bent en je het op je baard gebruikt. Het kan echter zijn dat ze niet erg efficiënt zijn.

  De meeste thuislasers en IPL-haarverwijderaars zijn niet klinisch op mannelijke baarden getest. Verschillende merken hebben hun eigen waarschuwingen over dit lichaamsgebied. Sommigen van hen noemen:

  • Beperkte resultaten
  • Pijnlijk proces
  • Kale plekken
  • Ineffectiviteit
  • Bijwerkingen

  Aan de andere kant zouden vrouwen er geen problemen mee moeten hebben om het op hun gezicht te gebruiken, omdat hun gezichtshaar niet zo dik en sterk is als dat van mannen.

  Armen en benen

  Armen En Benen

  Het verwijderen van haren van armen en benen is een van de meest voorkomende ontharingsprocedures en de meeste mensen gebruiken thuislasers voornamelijk voor dit gebied.

  Thuislaser en IPL-verwijderaars zijn het makkelijkst te gebruiken op de benen. Dit zijn grote gebieden die niet al te gevoelig zijn. Hetzelfde geldt voor armen, zolang je haren maar donker genoeg zijn.

  Houd er gewoon rekening mee dat je geen lasers moet gebruiken boven een met tatoeages bedekte huid, of als je haar op schoonheidsvlekken of enige vorm van huidverkleuring hebt.

  Onderarmen

  Onderarmen

  De thuislaser is eigenlijk zeer effectief op gebieden onder de oksels. Dit komt omdat de haren in dit gebied meestal donkerder zijn, waardoor de follikels veel gemakkelijker te lokaliseren en te verbranden zijn. Je hoeft misschien zelfs minder behandelingen op de oksels te doen dan op andere lichaamsdelen!

  Houd er rekening mee dat dit een gevoelig gebied is en dat het iets meer pijn kan doen dan op de meeste andere lichaamsdelen. Als je veilig wilt blijven, moet je weten hoe je thuis laser- en IPL-ontharingsapparaten kunt gebruiken op eenvoudige instellingen.

  Bikinilijn

  Bikinilijn

  Alle apparaten zijn volledig veilig te gebruiken op de bikinilijn. In feite is dit deel van de huid geweldig voor laserverwijdering, omdat de haren dik zijn en de huid meestal verborgen is voor de zon, zodat het niet bruin wordt. Houd er gewoon rekening mee dat je direct na het verwijderen van haar met een laser geen strakke of synthetisch ondergoed moet dragen.

  Genitaliën

  De meeste thuislaser-sets zijn zeer veilig te gebruiken in schaamstreken, net zoals je dat in elk ander gebied zou doen. Natuurlijk moet je het met iets meer voorzichtigheid gebruiken, gezien de gevoeligheid van het genoemde gebied.

  Een ander ding om op te merken is dat je moet vermijden om het te gebruiken op het scrotum als je een man bent, omdat de huid te dun en gevoelig is om met een laser te behandelen. Ook voor de dames, vermijd het gebruik ervan op kwetsbare en potentieel pijnlijke gebieden en gebruik het waar nodig.

  Tips voor na het laseren en IPL

  Hoewel thuislasers meestal veilig zijn, zijn er nog steeds een aantal dingen die je moet doen om het risico op bijwerkingen na het laseren of IPL-behandeling te minimaliseren.

  Hier zijn enkele tips voor de nazorg:

  • Vermijd blootstelling aan UV gedurende ten minste zeven dagen na verwijdering van het haar.
  • Prik geen blaren door, als ze zich voordoen. Als je een beschadigde huid hebt, breng dan een antibiotische zalf aan.
  • Als je last hebt van ongemak na de behandeling, probeer dan paracetamol.
  • Een ander goed idee is om wat vrij verkrijgbare medicijnen te gebruiken.
  • Andere dingen die je kunnen helpen met ongemak zijn koele handdoeken, aloë vera, of ijs packs.
  • Gebruik direct na het ontharen geen stoelverwarmers.
  • Ga gedurende ten minste twee weken na de behandeling niet twee keer over hetzelfde huidgebied met een laser.
  • Als je naar buiten gaat, gebruik dan UVA/UVB SPF 30 of hoger.

  Veelgestelde vragen

  Hoe verschilt thuis IPL ontharing met ontharing in de salon?

  Het belangrijkste verschil zit in de kracht van het apparaat en de mogelijkheid om over te schakelen naar verschillende instellingen, afhankelijk van het haar- en huidtype. Thuis IPL’s kunnen niet zo efficiënt zijn als laser ontharing in de salon.

  Veroorzaakt de haarlaser kanker?

  Het korte antwoord is nee. Hoewel de kleinere lasers een kleine hoeveelheid straling produceren, is het niet genoeg om enige bezorgdheid te rechtvaardigen. En er is geen bewijs om te ondersteunen of te bevestigen dat het kanker veroorzaakt.

  Helpen lasers voor thuis tegen acne?

  Je kunt blij zijn om te weten dat in sommige gevallen laser ontharing inderdaad acne verminderd. De reden hiervoor is dat na traditionele ontharingsmethoden acne vaak opflakkert of dat er puistjes verschijnen. Omdat na het waxen of epileren het haar wordt verwijderd waardoor de poriën open blijven en tijdelijk worden blootgesteld.

  De tijd die bacteriën krijgen om erin te kruipen en poriën te blokkeren leidt tot ontsteking en acne. Laserontharing vermindert effectief de frequentie van scheren en waxen, waardoor je puistjes worden verminderd.

  Als je echter een gezichtsgebied behandelt of een gebied behandelt dat al acne heeft, dan kun je inderdaad een lichte opflakkering zien. Maar dit is tijdelijk, vaak een reactie bij nieuwe gebruikers of een gevoelig gebied. Na een paar sessies vervaagt dit probleem en zal het lichaam zich aanpassen.

  Er zijn een paar dingen die je kunt doen als je een opflakkering hebt na het verwijderen van gezichtsharen, zoals je kussensloop vervangen, de sportschool overslaan en sauna’s vermijden, enz.

  Is het veilig om een laserontharingsapparaat te gebruiken?

  Laserontharing voor thuis zou waarschijnlijk niet het hoogtepunt op de markt hebben bereikt als het niet veilig was.

  Ja, er zijn bijwerkingen, die van gebruiker tot gebruiker variëren, maar over het algemeen zul je je lichaam geen ernstige schade berokkenen of je hoofd er per ongeluk af laseren, dus maak je geen zorgen.

  Gebruikmakend van een standaard spanning, werkt het net als elk ander elektrisch apparaat in je huis, als het is aangesloten. Anders zal het een accu hebben die binnen de veiligheidsvoorschriften valt.

  Wat zijn de bijwerkingen van het gebruik van een laser ontharingsapparaat?

  Sommige mensen hebben nul bijwerkingen na gebruik, anderen kunnen last hebben van enkele kleine effecten. We stellen voor dat als je huid van een gevoelige aard is, je een klein deel van de huid kunt testen bij een dermatoloog of thuis met een vriendin.

  Sommige bijwerkingen die kunnen optreden zijn roodheid van de huid en met een meer gevoelige huid kun je ‘korstvorming’ ervaren, dat is wanneer de huid verhardt of korstjes vormt. Je kunt ook enkele veranderingen in je huidskleur opmerken, afhankelijk van de teint van je huid.

  Een lichtere huid kan donkerder worden en vice versa, maar na verloop van tijd zal ook dit vervagen.

  Doet een laser pijn?

  De meeste thuislasers zijn niet pijnlijk, maar je zult een warm gevoel tegen je huid ervaren. Sommige lichaamsdelen zijn echter gevoeliger dan de andere, dus daar kan het iets slechter aanvoelen. Meestal is het ongemak dat je voelt vergelijkbaar met een elastische band tegen je huid laten schieten.

  Het ongemak kan ook van je huidskleur afhangen. De meeste mensen met een donkere huid beweren dat ze ergere pijn voelen dan mensen met een lichte huid. Het hangt ook af van de dichtheid van je haar en je algehele pijntolerantie en huidgevoeligheid. Als je het gevoel hebt dat een thuislaser te pijnlijk voor je is, verlaag dan het intensiteitsniveau een beetje.

   

  bronnen:

  healthline, medicalnewstoday, wikipedia

  nv-author-image

  Lien D'Hollander

  Expertise: Veelzijdige Expert in Gezondheid, Reizen, Sport, en Outdoor, Gepubliceerd op BestReviews.nl en Diverse Platforms, Uitgebreide Educatieve Achtergrond en Certificeringen
  Job: Productonderzoeker en Tester

  Onze business pro, Lien, is gespecialiseerd in de gezondheids-, reis-, sport- en outdoorindustrie. Ze creëert briljante content die uit haar hobby's, passies en substantiële werkervaring voortkomt. Ze heeft een goed oog voor het juiste product en kent door haar ruime reiservaring de markt in diverse landen. Haar recensie-inhoud is zeker het vermelden waard.