Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Hoe Maak Je Jouw Wifiverbinding Sneller (13 Pro Tips)

Hoe Maak Je Jouw Wifiverbinding sneller (13 pro tips) in 2024

  In het volgende artikel leggen we jou uit hoe je jouw wifiverbinding sneller kunt maken

  Mensen van alle leeftijden en lagen van de bevolking vragen zich al jaren af hoe ze hun wifiverbinding sneller kunnen maken. En nu dat velen onder ons thuis moeten werken, is een trage wifiverbinding iets dat bij velen voor frustratie zorgt. Zelfs als je beschikt over de beste wifirouter, kan Zoom tijdens een belangrijk gesprek plots vastlopen, of stopt je film op Netflix plots met afspelen.

  Maak je echter geen zorgen, want wij hebben enkele tips voor je samengesteld om de snelheid van je internetverbinding te verhogen. We zullen je stap voor stap begeleiden en uitleggen hoe je je wifi moet instellen voor streaming, werk en gaming, zodat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over een zwak signaal. Je hoeft bovendien geen computernerd te zijn om deze wijzigingen zelfs te maken.

   

  13 tips om je wifiverbinding sneller te maken

  1. Schakel je router uit en opnieuw in

  Deze eerste stap lijkt wel gezond verstand, maar velen van ons slaan deze stap over alvorens heel de router uit elkaar te halen. Schakel je router uit en wacht enkele minuten voordat je hem terug inschakelt. Als je router bedekt is onder het stof, veeg hem dan schoon met een microvezeldoek terwijl hij is uitgeschakeld. De ventilator van een schone router moet namelijk minder hard werken.

  Antenna Position

   

  2. Verander de positie van de antennes (als je router antennes heeft)

  De meeste moderne routers hebben interne antennes en als jouw router hiertoe behoort dan kan je deze stap overslaan. Maar als je router een antenne of antennes heeft, probeer ze dan van positie te veranderen om een beter signaal op te vangen. Antennes zenden signalen uit loodrecht op hun positie, dus als ze antennes verticaal zijn gepositioneerd is het signaal horizontaal en omgekeerd. Dus als je een beter signaal op de bovenverdieping wilt, probeer de antennes dan horizontaal te positioneren.

   

  3. Test je snelheid

  Test de snelheid van je wifi- en internetverbinding met de beste apps om internetsnelheid te testen op verschillende locaties in je woning. Op deze manier kan je ontdekken waar je signaal het sterkste is en bepalen of het probleem zich beperkt tot een bepaalde kamer of dat het signaal in het algemeen slecht is.

  Test je snelheid

   

  4. Andere apparaten uitschakelen

  Schakel andere apparaten uit die wifi gebruiken. Zelfs als apparaten in stand-bymodus zullen vaak een beetje bandbreedte gebruiken en uiteindelijk zorgen voor een trager signaal. Dit kan gaan van slimme lampen, robotstofzuigers of andere slimme apparaten. Denk na welke apparaten je echt voortdurend ingeschakeld wilt laten.

   

  5. Beveilig je wifinetwerk

  Als je wifinetwerk niet beveiligd is met een wachtwoord, kunnen mensen in de buurt het misschien gebruiken. Misschien vind je het niet erg om je netwerk te delen met anderen, maar hierdoor kan de snelheid van je netwerk wel vertragen. We raden iedereen echt aan om een sterk wachtwoord in te stellen, want een wifinetwerk is echt gemakkelijk om te hacken.
  Beveilig je wifinetwerk

   

  6. Verander van kanaal of band

  Je router gebruikt een specifiek kanaal om een verbinding te maken met apparaten in je woning. Normaal kiest een router het beste kanaal, maar als veel apparaten hetzelfde kanaal gebruiken, kan dit leiden tot vertraging. In dat geval, kan je proberen om handmatig van kanaal te veranderen. Raadpleeg de gebruikershandleiding van je router voor de exacte methode om te veranderen van kanaal of band.

  Als je wilt uitzoeken wat de beste kanalen zijn, kan je het programma Wireless Diagnostic voor Mac of Windows PowerShell voor Windows gebruiken. Deze programma’s geven een overzicht van de beschikbare kanalen zodat je het beste kanaal kunt uitkiezen.

  Wifi Channels

  Vervolgens moet je het kanaal wijzigen in de software van je router. Je kunt dit doen door het IP-adres van je router in te voeren in een webbrowser.

  Moderne routers beschikken over dual-band (2,4 Ghz en 5 Ghz). De band die je kiest zal ook een invloed hebben op de snelheid van je internet. Afhankelijk van je router kan je kiezen welke band je gebruikt om zo een hogere snelheid te krijgen. 5 Ghz is sneller, maar heeft een beperkt bereik. Kies de band die het beste past bij de plaats en het type van het apparaat.

   

  7. Controleer of de software van de router draait op de laatste versie.

  De software van een router hoort automatisch up te daten, maar het kan geen kwaad om na te gaan of je router automatisch updates downloadt en installeert. Als dit niet zo is, update de software van je router dan zo snel mogelijk en zorg ervoor dat je router in de toekomst automatisch updates downloadt en installeert.

   

  8. Verplaats je router

  Verplaats Je Router

  Het is belangrijk om te weten waar je je router moet plaatsen om het beste wifisignaal te krijgen. Muren, deuren en kasten zullen het signaal vertragen, dus plaats je router zeker niet in een kast. De beste plaats voor een router is ergens centraal in je woning voor het meest effectieve bereik, en zorg ervoor dat de router niet te dichtbij andere apparaten (televisies, luidsprekers) staat om storing te vermijden. Sommige routers kunnen zelfs aan een muur worden bevestigd.

   

  9. Verander van internetprovider

  Controleer of je bij een andere internetprovider geen betere deal kunt krijgen. Stel jezelf de vraag: “wat voor internetverbinding heb ik echt nodig?” Ga dan op zoek en kies wat het beste bij jouw behoeften aansluit.

   

  10. Kies een betere router

  Kies Een Betere Router

  Als niets van de bovenstaande stappen helpt, is het tijd om een betere wifirouter te kopen. Afhankelijk van wat je behoeften zijn, kan een van de beste gaming routers de juiste keuze zijn. Als snelheid echter het belangrijkst is voor jou, dan moet je uitkijken naar een router met wifi 6. Deze nieuwe standaard is ontworpen om meer apparaten aan te kunnen en dankzij de efficiëntere manier waarop de verbindingen van apparaten worden beheerd, kan een router met wifi 6 zelfs de batterijduur van die apparaten verbeteren.

   

  11. Koop een versterker

  Als je wifisignaal slechts in een enkele kamer problemen vertoont, is een van de beste wifiversterkers of powerlines misschien wel de oplossing. Deze apparaten zijn redelijk eenvoudig in te stellen. Je steekt het apparaat in het stopcontact en de versterker doet de rest. Het signaal is niet zo sterk als het signaal van je router, maar het signaal zal beter zijn dan het zwakkere signaal van de router. Als je op zoek bent naar een versterker, dan raden wij de TP-Link RE650 AC2600 Wi-Fi Range Extender aan.

   

  12. Probeer een ethernetkabel

  Probeer Een Ethernetkabel

  Onze laatste tip is om een betrouwbare ethernetkabel te gebruiken. Een wifiverbinding is handig, maar is niet altijd stabiel. Als je echt een stabiele verbinding wilt, dan moet je die oude ethernetkabel van onder het stof halen en verbinden met je computer. Dit betekent natuurlijk dat je in de buurt van je router zult moeten zitten, maar de verbinding zal stabiel en betrouwbaar zijn.

   

  13. Schoon je computer op

  De kans bestaat dat je router niet de oorzaak is van het probleem, maar misschien moet je je computer ontdoen van allerlei rommel. Je computer krijgt dagelijks veel te verwerken, van het downloaden van verschillende bestanden tot het installeren van software updates. Hierdoor kan je harde schijf vol raken en kunnen bepaalde programma’s voortdurend op de achtergrond draaien. Ontdoe je harde schijf van onnodige programma’s en neem een kijkje naar je takenbeheerder om na te gaan of er geen onnodige programma’s draaien.

   

  Als geen van bovenstaande tips je heeft geholpen, dan raden we je aan om contact op te nemen met je internetprovider en hen op de hoogte te brengen van je problemen. Je kan je provider vragen om een technieker te sturen om het probleem te onderzoeken. Vraag misschien ook aan je buren of zij ook problemen ondervinden, want het probleem kan zich in de hele buurt voordoen en niet alleen bij jou.

  nv-author-image

  Sofie Van Gorkum

  Expertise: Productbeoordelingen, Consumentenadvies, Duurzaamheid

  Sofie van Gorkum is een ervaren onderzoeker en editor gespecialiseerd in huishoudelijke producten. Afgestudeerd in rechten aan de Universiteit Leiden, heeft ze zich ontwikkeld tot een deskundige op het gebied van productbeoordelingen, consumentenadvies en duurzaamheid. Met haar unieke combinatie van juridische kennis en passie voor consumentenwelzijn, biedt Sofie diepgaande inzichten en betrouwbare recensies, gericht op een breed Nederlands publiek.