Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
Hoe Elektrische Scheerapparaten Te Gebruiken | Voor Alle Lichaamsdelen

Hoe elektrische scheerapparaten te gebruiken

  Hoewel elektrische scheerapparaten niet nieuw zijn, zijn er veel mensen die ze nooit durven te gebruiken. Als je bij de mensen hoort die zich nog nooit met een elektrisch scheerapparaat hebben geschoren, dan heb je waarschijnlijk wat issues met het gebruik ervan. Geen paniek – we zijn hier om aan alle beginners uit te leggen hoe je een elektrisch scheerapparaat gebruikt.

  We laten je ook zien hoe je je scheerapparaat kunt reinigen en onderhouden, zodat je je elektrische scheerapparaat zolang mogelijk mee kunt laten gaan.

  Het scheren met een elektrisch scheerapparaat gaat veel sneller dan met een traditioneel scheerapparaat, maar het is wel even wennen. Na het lezen van onze gids (en wat oefening!), zul je gelukkig al snel leren hoe je als een pro een elektrisch scheerapparaat kunt gebruiken!

  • Bekijk de beste elektrische scheerapparaten voor mannen van dit jaar
  • De beste elektrische scheerapparaten voor dames die nu verkrijgbaar zijn
  • Wil je proberen te epileren? Bekijk onze reviews voor de beste epilators hier
  • Stoer genoeg om te harsen? Bekijk onze top pakketten om thuis te waxen voor alle delen van het lichaam
  • Als je je neushaar wilt trimmen, leer dan hier hoe je je neushaar trimt – of bekijk de beste neustrimmers die je nu kunt kopen

  Hoe een elektrisch scheerapparaat te gebruiken

  Hoewel het vaak met het verwijderen van gezichtshaar in verbinding wordt gebracht, kan een elektrisch scheerapparaat op verschillende lichaamsdelen worden gebruikt. Bij het overschakelen van een handmatig scheermes naar een elektrisch scheerapparaat kan het enige tijd duren om aan deze nieuwe manier van scheren te wennen.

  De scheermethode kan van de locatie afhangen waar je het haar wilt verwijderen, dus dit is iets waar je goed op moet letten.

  Zonder verder oponthoud, vertellen we hier hoe je een elektrisch scheerapparaat gebruikt:

  Scheren van je gezicht

  Scheren Van Je Gezicht

  Het gezicht is een van de plaatsen waar mensen het vaakst scheermesjes gebruiken. Waarschijnlijk hebben alle mannen minstens een keer een scheermesje op deze plek gebruikt – sommigen hebben het waarschijnlijk vaker gebruikt. Er zijn zelfs een aantal vrouwen die hun gezicht graag scheren!

  Zo gebruik je een elektrisch scheerapparaat op je gezicht:

  • Stap één: Laad je scheerapparaat op als hij op batterijen werkt.
  • Stap twee: Was je gezicht niet voor het scheren. Als je je gezicht wast, dan kan je gezicht opgezwollen raken, wat van invloed kan zijn op je scheerbeurt en hoe glad je wil worden.
  • Stap drie: Als je baard vrij lang is, overweeg hem dan eerst een beetje te trimmen om te voorkomen dat haren in het scheermes vast blijven zitten.
  • Stap vier: je moet het scheerapparaat gedurende het hele scheerproces in een hoek van 90 graden houden. Je moet ook tegen de richting van de baardgroei in scheren. Probeer te voorkomen dat je meer dan twee keer over dezelfde gebieden gaat, omdat dit irritaties kan veroorzaken.
  • Stap vijf: Als je gevoelige gebieden moet scheren of als je je echt van dichtbij wilt scheren, rek je de huid een beetje met je handen om je van een soepele glijbeweging te verzekeren.
  • Stap zes: oefen niet zoveel druk op het scheerapparaat uit als met een handmatig scheermes. Je handbewegingen moeten heel licht zijn.
  • Stap zeven: Als je klaar bent, reinig je je scheerapparaat en doe je je favoriete aftershave op je gezicht.

   

  Scheren van de benen

  Scheren Van De Benen

  Hoewel waxen nog steeds de meest populaire ontharingsmethode voor de benen is, houden niet alle vrouwen van deze pijnlijke procedure. En niet te vergeten hoe duur het kan zijn! Hierdoor wordt het leren gebruiken van een elektrisch scheerapparaat op de benen een steeds meer gezochte term op Google.

  Hoewel sommige elektrische scheerapparaten speciaal zijn ontworpen om op benen te worden gebruikt, kun je hiervoor ook een normaal scheerapparaat gebruiken. Als je voor een speciale kiest, dan moet je weten dat er droge scheerapparaten en natte scheerapparaten zijn. Het enige echte verschil tussen de twee is dat de natte moet worden gebruikt nadat je gel hebt aangebracht, terwijl je het droge scheerapparaat op elk gewenst moment kunt gebruiken.

  Droog scheerapparaat

  • Stap een: voel je voor dit deel van het lichaam vrij om je benen met warm water en zeep te wassen. Vergeet ze echter niet te drogen voordat je ze begint te scheren. Dit zorgt ervoor dat ze flexibel en glad genoeg zijn zodat een scheerapparaat eroverheen kan glijden.
  • Stap twee: Beweeg het scheerapparaat van je enkels naar de dijen. Als je naar beneden beweegt, dan werkt het scheermes misschien niet. Maak deze beweging over je benen, totdat je zeker weet dat alle haren zijn verwijderd.
  • Stap drie: Verwijder alle overgebleven haren met een schone handdoek. Gebruik geen harde borstels, omdat deze je huid kunnen beschadigen.
  • Stap vier: De laatste stap is het hydrateren. Hydrateren voorkomt dat je benen gaan jeuken of uitdrogen.

  Nat scheerapparaat

  • Stap één: Was je benen met warm water en breng vervolgens de gel op je benen aan. Gebruik het om de haren voorzichtig een beetje op te tillen.
  • Stap twee: in plaats van omhoog te bewegen, scheer je je in een cirkelvormige beweging. Dit werkt beter als je met gel scheert.
  • Stap drie: spoel je benen af en trek geen kleren aan totdat ze droog zijn. Droog ze niet met een handdoek af, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Op deze manier voorkom je irritaties.

   

  Scheren van het hoofd

  Scheren Van Het Hoofd

  Een ander gebruikelijk scheergebied, vooral tijdens de zomer, is het hoofd. Kaal zijn kan een geweldige manier zijn om jezelf tijdens warm weer te koelen. En slechts een deel van je hoofd scheren kan je een modern kapsel geven.

  Hoewel dit ook met zowel het natte als het droge scheerapparaat kan worden gedaan, zijn de scheermethoden niet zo verschillend. Er is maar zoveel waarmee je bij het scheren van een deel van je lichaam dat je eigenlijk niet kunt zien kunt experimenteren!

  Als je wilt weten hoe je een elektrisch scheerapparaat moet gebruiken, dan zijn hier de stappen die je moet nemen:

  Stap één: net als bij je benen moet je je hoofd wassen om ervoor te zorgen dat het vrij is van vuil. Als je haar langer is dan een paar millimeter, knip het dan eerst af met een schaar. Anders kan hij verstopt raken met haren, hoe krachtig je trimmer ook is.

  Stap twee: Om dit deel van je lichaam te scheren, heb je een kamer met een grote spiegel nodig. Als je toevallig twee spiegels hebt, zou dat het beste zijn. Adequate verlichting is de sleutel om alles goed te doen.

  Stap drie: Je moet beginnen met in een cirkelvormige beweging te scheren, vooral als je een roterend scheerapparaat gebruikt. Nadat je een gebied hebt behandeld, kun je er in een lineaire beweging nog een keer overheen gaan. Dit zal je helpen om je van zelfs het meest hardnekkige stukje haar te ontdoen. Houd er rekening mee dat je niet te veel kracht moet gebruiken. Het apparaat moet al het werk voor je doen.

  Stap vier: Als je klaar bent met scheren, kijk dan in de spiegel om er zeker van te zijn dat alles glad is. Als je niet twee spiegels hebt, gebruik dan de camera aan de voorkant van je smartphone. Scheer gemiste plekken.

  Stap vijf: Was je hele hoofd met koud water. Gebruik geen warm water, omdat het de kans op infectie of irritaties kan vergroten. Breng de aftershave direct daarna aan. Maak ook je elektrische scheerapparaat schoon. Als je gel, haar of schuim laat zitten, dan kan alles verstopt raken.

   

  Hoe moet je een elektrisch scheerapparaat reinigen?

  Hoe Moet Je Een Elektrisch Scheerapparaat Reinigen?

  Schoonmaken is een zeer belangrijk proces als je wil weten hoe je een elektrisch scheerapparaat goed moet gebruiken. Zoals eerder vermeld, als je het na gebruik niet goed schoonmaakt, dan loop je het risico op verstoppingen of kun je het apparaat zelfs kapotmaken.

  Met een paar tips, zal het gelukkig niet meer dan een minuut duren om het schoon te maken!

  • Verwijder eerst de scheerkop en tik voorzichtig met het frame op het aanrecht of een wasbak. Zorg er natuurlijk voor dat het scheerapparaat is uitgeschakeld!
  • Als je denkt dat dit niet genoeg is, probeer dan een blik perslucht te gebruiken.
  • Als er nog haren op de kop achterblijven, spoel het dan snel af. Dit kan erg handig zijn als je nat hebt geschoren.
  • Leg de kop terug op het scheermes en breng vervolgens een beetje vloeibare zeep aan over de kammen.
  • Zet het scheermes aan. Als het draait, zal het de zeep helpen om diep in de kammen te komen en ze schoon te maken. Plaats het niet onder de lopende kraan. Als je in plaats daarvan meer water nodig hebt, sprenkel er dan een paar druppels op met je hand. Laat het ongeveer tien seconden draaien.
  • Sommige elektrische scheerapparaten hebben zelfs een speciale reinigingsmodus. Als dat zo is, gebruik die dan voor de vorige stap.
  • Spoel het scheermes af door de kop onder het leidingwater te plaatsen. Zolang het water niet in de buurt van het netsnoer of de batterijen komt, zou het het apparaat niet mogen beschadigen. Spoel gedurende ongeveer tien seconden af.
  • Schakel het scheerapparaat uit, verwijder de kop nogmaals en spoel het daarna af.
  • Schud het overtollige water eraf. Reinig voorzichtig met een doek en laat de onderdelen op het aanrecht aan de lucht drogen. Zet niet alles weer in elkaar tot het helemaal droog is. Anders kun je met een ernstig schimmelprobleem eindigen.

  Dit moet genoeg zijn om je elektrische scheerapparaat brandschoon te houden!

   

  Hoe moet je een elektrisch scheerapparaat onderhouden?

  Hoe Moet Je Een Elektrisch Scheerapparaat Onderhouden?

  Veel mensen onderschatten het belang van het onderhouden van een elektrisch scheerapparaat. Dit is echter waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel als het om het gebruik van dit apparaat gaat.

  Elektrische scheerapparaten zijn veel duurder dan gewone scheermesjes. Als je ze regelmatig gebruikt en er goed voor zorgt, dan is dit echter een investering die snel zijn vruchten af zal werpen.

  Hoewel er geen regels zijn voor de levensduur van een elektrisch scheerapparaat, gaan de meeste minstens een paar jaar mee. Gedurende deze tijd hoef je geen extra aankopen te doen. Later moet je misschien de messen of de koppen vervangen, maar dit zal je uiteindelijk minder kosten dan wanneer je om de paar weken nieuwe klassieke scheermesjes zou kopen.

  Om het meeste uit je elektrische scheerapparaat te halen, zijn hier een paar dingen die je moet doen:

  • Reinig je scheermes regelmatig. Dit voorkomt dat de folie en de messen bot worden.
  • Smeer je scheerapparaat voor elk gebruik met een druppel smeerolie.
  • Daarnaast kun je ten minste na elke tweede scheerbeurt een beetje reinigingsspray gebruiken.
  • Ga er voorzichtig mee om. Hoewel de meeste elektrische scheerapparaten duurzaam en stevig zijn, wil je er toch goed voor zorgen.
  • Probeer hun batterijen in goede conditie te houden. De methode is afhankelijk van het type batterij.
  • Vervang de messen en folies wanneer je merkt dat ze slijten. Hoewel de originele soms tot een paar jaar meegaan, is het raadzaam om ze eens per 12 maanden te vervangen.

   

  Hulpbronnen en bronnen

  Scheertechnieken van Philips

  nv-author-image

  Sofie Van Gorkum

  Expertise: Productbeoordelingen, Consumentenadvies, Duurzaamheid

  Sofie van Gorkum is een ervaren onderzoeker en editor gespecialiseerd in huishoudelijke producten. Afgestudeerd in rechten aan de Universiteit Leiden, heeft ze zich ontwikkeld tot een deskundige op het gebied van productbeoordelingen, consumentenadvies en duurzaamheid. Met haar unieke combinatie van juridische kennis en passie voor consumentenwelzijn, biedt Sofie diepgaande inzichten en betrouwbare recensies, gericht op een breed Nederlands publiek.