Inhoudsopgave
Hoe active noise cancellation op koptelefoons en oordopjes werkt
Veel van de beste koptelefoons van tegenwoordig sturen niet alleen mooie geluiden naar je oren. Ze kunnen ook naar geluiden luisteren die van buitenaf je luistertijd kunnen verstoren, ze kunnen deze geluiden verminderen en zelfs volledig dempen.
Maar wat is active noise cancellation (ANC) en hoe werkt het?
In deze gids leggen we uit hoe noise-cancelling koptelefoons en oordopjes het volume van omgevingsgeluid verminderen, we onderzoeken of je meer moet betalen voor de technologie en we kijken welke modellen het beste in active noise cancelling zijn.
- De beste noise-cancelling koptelefoon in het algemeen
- Wil je het klein houden? Bekijk de beste draadloze oordopjes
Wat is active noise cancellation?
Active noise cancellation (ANC) is een combinatie van hardware en firmware waardoor geluiden van buitenaf zachter klinken wanneer je via een koptelefoon iets aan het beluisteren bent. In tegenstelling tot passieve geluidsisolatie, die deze geluiden simpelweg bedekt door met de oorschelpen van de koptelefoon of oordopjes een afdichting te vormen, luistert ANC naar deze geluiden en gebruikt vervolgens een slimme audiofunctie om ze weg te filteren.
ANC werkt als volgt: je koptelefoon heeft kleine microfoons die naar omgevingsgeluid luisteren. Dit zijn niet de microfoons waar je in praat, zoals op de beste koptelefoons met een microfoon voor spraak- en videogesprekken, maar ze zijn nog steeds ingebouwd. En het geluid dat ze oppikken kan van alles zijn, van het geluid van een passerende auto tot het tikken op je toetsenbord.
Door deze geluiden op te vangen, registreert het ANC-systeem de geluidsgolven die ze produceren. Het kan dan zijn eigen geluidsgolf produceren, een met dezelfde amplitude, maar omgekeerd naar de oorspronkelijke golf. Dit creëert een interferentie waarbij de twee golven elkaar opheffen en een enkele, veel vlakkere (en stillere) golf produceren. Deze resulterende golf wordt vervolgens naast je muziek afgespeeld en omdat het hele proces extreem snel wordt voltooid, bereikt de originele, luidruchtige geluidsgolf nooit je oor.
Als dat allemaal een beetje ingewikkeld klinkt – zie het dan als twee boksers die vanuit tegengestelde richting een bokszak raken, tegelijkertijd en met dezelfde kracht: de zak zou dan nergens heen bewegen, toch? Net zoals de geluidsgolven van buitenaf worden onderdrukt door gelijke, maar tegengestelde “antiruis” -golven die door het ANC-systeem worden afgespeeld. Simpel, toch?
Er zijn echter grenzen aan ANC waardoor het in het dempen van bepaalde soorten geluiden minder effectief is dan bij andere. Het proces is snel, maar het kan fysiek niet in realtime plaatsvinden, dus ANC werkt het beste met consistente laagfrequente geluiden dan hogere, inconsistente geluiden zoals bijvoorbeeld menselijke spraak.
Voertuigmotoren en dreunende airconditioners zijn gemakkelijk uit te schakelen, maar de kortere golflengte van hoogfrequente geluiden, zoals het plotselinge geluid van een claxon, maakt het moeilijker voor de antiruisgolven van het ANC om de gaten perfect op te vullen.
Toch zullen alle geluiden op zijn minst een beetje zachter zijn als je een koptelefoon met noise-cancelling draagt en veel geluiden kunnen zelfs bij sommige budgetkeuzes volledig worden gedempt. De beste goedkope draadloze koptelefoons kunnen zeker enkele ANC-modellen in hun gelederen hebben
Noise Cancellation en instellingen
Je koptelefoon kan geluid op meer dan één manier onderdrukken. Kies de instelling, modus of het type noise cancellation dat bij je omgeving past.
- Passieve Noise Cancellation maakt van goed ontworpen oorschelpen gebruik om ongewenste geluiden buiten te sluiten. Dit wordt voor zowel over-ear-koptelefoons als in-ear-koptelefoons gebruikt, waarbij het oordopje zelf geluid van buitenaf buiten houdt.
- Active Noise Cancellation maakt gebruik van microfoons en luidsprekers om achtergrond- en omgevingsgeluiden te verminderen. Dit is het meest bekende type en wordt vooral in over-ear koptelefoons gebruikt. De technologie is nu zo klein en batterij-efficiënt geworden dat deze in echte draadloze in-ear koptelefoons gebruikt kunnen worden.
- Adaptieve Active Noise Cancellation maakt van microfoons en luidsprekers gebruik om zich automatisch aan je omgeving aan te passen. Dit is het meer geavanceerde type ANC waarbij het niveau van noise cancelling zich digitaal aan de omgeving aanpast.
- Met instelbare Active Noise Cancellation kun je instellen hoeveel achtergrondgeluid je hoort door de noise cancellation niveaus handmatig aan te passen. Dit is handig als je volledige controle wilt hebben.
- Met de transparantiemodus kun je je gemakkelijk aan de wereld om je heen aanpassen, zonder je muziek uit te schakelen of je oortjes uit je oren te halen.
- Met de aanpasbare transparantiemodus kun je instellen hoeveel van de buitenwereld je binnen wilt laten, zonder je muziek uit te schakelen.
Reizen met ANC
Of je nu de reis met het inhalen van een podcast door wilt brengen, naar je favoriete album wilt luisteren of gewoon het lawaai om je heen wilt blokkeren zodat je in stilte van je reis kunt genieten, een koptelefoon met ANC helpt je om dat te doen.
Onthoud altijd dat het inschakelen van ANC op je koptelefoon meer batterijvermogen zal verbruiken. Dus als je tijdens een lange reis niet al te veel om lawaai geeft, dan kun je de ANC uitschakelen om de batterij te sparen. De beste keuze om mee te vliegen is een koptelefoon met hybride ANC, omdat deze zowel op laagfrequente geluiden reageert – zoals het diepe gerommel van een vliegtuig – als op hogere frequenties zoals menselijke stemmen, waardoor je je in een vol vliegtuig op je eigen geluid en eigen persoonlijke ruimte af kunt stemmen.
Heb ik een koptelefoon met noise-cancelling nodig?
Het is de moeite waard om te weten dat active noise cancellation de geluidskwaliteit van je koptelefoon niet direct verbetert, hoewel het indirect de helderheid van muziek en podcasts ten goede komt door de afleiding te verwijderen. Als zodanig kan vrijwel iedereen van de voordelen van ANC-koptelefoons genieten.
Ze zijn vooral handig voor woon-werkverkeer en langeafstandsreizigers, aangezien vliegtuigmotoren en het geluid van treinen precies het soort consistente geluiden zijn dat ANC heel goed onderdrukt. Tijdens een nachtvlucht kan ANC je ook helpen om wat te slapen, zelfs als je niet naar muziek luistert.
Het meest voorkomende probleem met koptelefoons met noise-cancelling is dat ze meestal meer kosten dan koptelefoons zonder deze technologie en ook dat ANC de levensduur van de batterij verkort. ANC begint nu echter in betaalbare koptelefoons te worden opgenomen, zoals de JLab Epic Air Sport ANC en de Urbanista Miami. Deze twee paar hebben toevallig ook een uitstekende batterijduur in hun respectievelijke klassen, dus je kunt nog steeds een duurzame set koptelefoons of oordopjes met ANC voor een goede prijs vinden.
Een ander potentieel probleem met ANC is de vermindering van situationeel bewustzijn. Zo kan het verminderen van verkeerslawaai risico’s met zich meebrengen als je een drukke weg over probeert te steken. Het is vaak moeilijker om te zien wanneer iemand met je probeert te praten. (dit kan een voordeel zijn als je iemand wilt negeren haha)
Toch hoeven dit geen redenen te zijn om ANC-koptelefoons te vermijden. Wees voorzichtig in situaties waarin je verminderde gehoorvermogen een probleem kan worden, bijvoorbeeld als je gaat hardlopen en wegen oversteekt.
Of gebruik gewoon je ambient- of transparantiemodi.
De meeste ANC-koptelefoons hebben deze modi en het verandert de ingebouwde microfoons om omgevingsgeluiden te versterken in plaats van ze weg te filteren. Dit is handig voor een snel gesprek of om jezelf wat extra bewust te maken en je kunt naar believen tussen ANC- en ambientmodi schakelen.
Welke koptelefoon heeft een goede ANC?
Wat betreft over-ear-koptelefoons is onze huidige topkeuze de Sony WH-1000XM4. Dit heeft het allemaal: zeer effectieve ANC, geweldig totaalgeluid, een comfortabele pasvorm en een lange batterijduur. Hij is ook goedkoper dan onze volgende favoriet, de Bose 700 – hoewel de laatste zijn hogere prijs goedmaakt met noise cancellation die nog krachtiger is dan de WF-1000XM4. Er is een reden waarom de 700 hoog op onze lijst met beste draadloze koptelefoons en beste over-ear hoofdtelefoons scoort.
- Sony WH-1000XM4: De Sony WH-1000XM4 is een van de beste koptelefoons in het algemeen en is al helemaal een van de beste koptelefoons met noise-cancelling en is momenteel gelijk aan de laagste prijs ooit.
- Bose 700: Bose heeft de beste noise-cancelling-technologie op de markt en de Bose 700 is de beste over-ear-koptelefoon. Samen is dat een bijna essentiële combinatie.
Deze bevinden zich allebei in het subluxe assortiment, maar er zijn veel goedkopere alternatieven, zoals de eerder genoemde Urbanista Miami en zijn uitstekende batterijduur van 40 uur. De oudere Bose QuietComfort 35 II is ook een prima keuze, als je een hoge kwaliteit zonder de prijs van een recentere set wilt hebben.
- Urbanista Miami: voor iets minder dan € 125 bieden maar weinig koptelefoons zoveel als de Urbanista Miami. Dit is een prettig klinkende set over-ears met een geweldig uiterlijk, een monsterlijke batterijduur en een behoorlijk effectieve ANC.
- Bose QuietComfort 35 II: Deze koptelefoon met noise-cancelling is net zo comfortabel als de naam doet vermoeden en met ANC van Bose-kwaliteit en een drastisch verlaagde prijs is hij om nog veel meer redenen overtuigend.
Bose maakt ook wat volgens ons het beste paar noise-cancelling oordopjes is, de Bose QuietComfort Earbuds. Nogmaals, dit is een beetje prijzig, maar het ANC is op een indrukwekkend manier bedreven in het verwijderen van moeilijke geluiden. De Jabra Elite Active 75t is een andere uitstekende allround keuze, terwijl de JLab Epic Air Sport ANC en Anker Soundcore Liberty Air 2 Pro opties aan het budgetgedeelte van de markt bieden.
- Bose QuietComfort Earbuds: Hoewel de Bose QuietComfort Earbuds niet de veilige pasvorm van de best lopende koptelefoons hebben, persen ze er met succes geluid van topkwaliteit uit en ze bieden in een compact paar echte draadloze oordopjes ANC-effectiviteit.
- Jabra Elite Active 75t: De Jabra Elite Active 75t is niet met ANC begonnen, maar werd later via een firmware-update ingeschakeld. Niet dat je het verschil kunt merken: de noise-cancelling technologie van Jabra werkt zo goed dat je zou denken dat het vanaf het begin aanwezig was.
- JLab Epic Air Sport ANC: Active noise cancellation, waterbestendigheid en een stevige pasvorm maken de JLab Epic Air Sport ANC tot een respectabel paar koptelefoons voor hardlopen en work-outs. Tel daarbij op dat het slechts rond de € 85 kost en het wordt nog beter.
- Anker Soundcore Liberty Air 2 Pro: een andere betaalbare optie voor ANC-oordopjes is de Anker Soundcore Liberty Air 2 Pro. Naast het aanbieden van verschillende noise cancellation modi die bij je omgeving passen, kan dit de geluidsuitvoer op je persoonlijke gehoor afstemmen.
Bekijk voor meer informatie ons artikel over de beste koptelefoons en oordopjes met noise cancelling die je nu kunt kopen.