Skip to content
BestReviews wordt door de lezers ondersteund. Wanneer je via de link op onze website iets koopt, dan kunnen we daarmee een affiliate commissie verdienen. Leer meer.
een SUV geparkeerd onder een Palram carport

Wat is Een Carport? | Hoe De Juiste Te Kiezen

  Carports zijn overdekte parkeerplaatsen die kunnen worden gebruikt om een of meer voertuigen tegen de elementen te beschermen. In tegenstelling tot garages zijn carports open in constructie. Carports kunnen vrijstaande constructies zijn of aan een of twee muren worden bevestigd. Omdat carports zo open zijn, bieden ze minder bescherming dan een traditionele garage, maar bieden ze ook een betere ventilatie.

  Carports zijn geen nieuwe uitvinding, ze worden al meer dan 100 jaar gebruikt. De vroegste vermelding van een carport gaat terug tot het begin van de 20e eeuw.

  Kiezen tussen een carport en een garage

  Kiezen tussen een carport en een garage

  Vrijstaande carports zijn al tientallen jaren een populair kenmerk van Amerikaanse huizen, maar het ontwerp wordt ook in Europa steeds populairder. Deze populariteit is aan verschillende redenen te wijten.

  Carports zijn goedkoper om te bouwen en door hun open structuur kunnen ze ook als amusementsruimte dienst doen. Je zou geen barbecue in je garage willen houden (in feite zou dit hoogstwaarschijnlijk nogal onveilig zijn!), maar carports kunnen gemakkelijk tot een geïmproviseerde tent of prieel voor wat weekendvermaak worden omgebouwd.

  Carports hebben wel wat nadelen, in tegenstelling tot garages zijn ze niet geschikt om als algemene opslagruimte te gebruiken. Ze bieden ook minder veiligheid voor je auto. Ze zijn echter veel goedkoper om te bouwen en over het algemeen heb je geen bouwvergunning nodig om een carport te bouwen, terwijl je er misschien wel een nodig hebt om een volledige garage te bouwen, waardoor de kosten van een carport veel betaalbaarder worden.

  Een ander voordeel van het bouwen van een carport is dat het een stijlvolle toevoeging aan je huis is. Als je overweegt om een garage te bouwen, waarom zou je dan niet een carport van gepoedercoat aluminium overwegen die bij de kleur en stijl van je huis past? Je kunt je carport zelfs met hangende manden decoreren en planten in de hoeken plaatsen, waardoor het een aantrekkelijk deel van je huis wordt in plaats van een afgesloten en donker bijgebouw.

  Wat is een carport?

  Een garagetent is een beschermende, veilige overkapping voor je voertuig wanneer een gemetseld gebouw geen optie is. De overgrote meerderheid is draagbaar, die verplaatst kan worden, waardoor met een eenvoudige montagemethode beschutting wordt geboden. Anderen, zoals de industriële modellen, zijn meer geschikt voor een vaste positie. Ze zijn echter over het algemeen allemaal waterdicht, UV-bestendig en hebben verschillende ontwerpstijlen.

  Waar is een carport voor?

  Ze kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt, niet alleen voor auto’s, maar ook voor bijvoorbeeld opslag, boten, SUV’s en vrachtwagens. De tenten die op een kleinere schuur lijken kunnen voor kleinere voertuigen zoals motoren, grasmaaiers, jetski’s en kleine tractoren worden gebruikt. Ook voor de opslag van apparatuur, dozen, natuurlijke hulpbronnen zoals houtvoorraden en steen. Sommige gesloten modellen kunnen dankzij de ramen en het ontwerp van de zijpanelen indien nodig ook als overkapping voor evenementen dienst doen.

  Gids voor kopers: hoe kies je een draagbare garagetent?

  Er zijn tal van factoren waar je bij het kopen van een garagetent rekening mee moet houden, laten we eens naar de belangrijkste kijken en waar we precies op moeten letten.

  Maat

  afmetingen carport

  Dus in termen van formaat raden we aan om bijna altijd oversized te kopen. Als het voor een voertuig is, dan moet je het voertuig berekenen met de deuren en de afstand om er zelf omheen te kunnen bewegen.

  Een grotere maat kopen dan wat je nodig hebt, is een goed model om te volgen, jezelf een paar meter ruimte aan weerszijden van het voertuig geven is ideaal. Als je een kleinere puur als opslag gebruikt, dan is die extra ruimte niet zo belangrijk.

  Hoes

  carport daken

  Over het algemeen moeten de meer tijdelijke, draagbare modellen een afdekking van polyethyleen hebben. Dit is een waterdicht en UV-beschermd materiaal dat je goed van pas zal komen. Extra functies om naar te zoeken zijn de dikte van het materiaal en of het RipStop of een andere vergelijkbare technologie in het ontwerp gebruikt.

  Ook voor de Polyethyleen hoezen is een antischimmel- of antiveroudering (sunblock / kleurvervaging) ideaal, maar niet noodzakelijk. Modellen die voor permanente gebruik zijn hebben een sterkere constructie nodig, met afdekkappen van staal, polycarbonaat en industriële kwaliteit. Deze zijn veel belastbaarder en hebben een betere bescherming tegen roest en corrosie.

  Frame

  carport raamwerk

  De duurdere, stevigere modellen moeten een gegalvaniseerd stalen frame van industriële kwaliteit hebben. Dit is een teken van kwaliteit en gaat zeer lang mee, ze gaan meestal jaren langer mee dan de hoezen.

  Hoogwaardige draagbare modellen hebben ook een stalen frame dat met een coating is beschermd. Ze zullen normaal gesproken het aantal meters van staal tonen om de dichtheid en dikte te tonen.

  Poedercoating

  carport Poedercoating

  Elke opslagtent op onze lijst is tijdens het fabricageproces van poedercoating voorzien. De reden hiervoor is dat het cruciaal is, zonder die coating zou het frame door schadelijke natuurlijke gebeurtenissen beschadigen, wat in een frame met afnemende kwaliteit resulteert.

  Afbladderen, afbrokkelen, roest, corrosie zijn slechts enkele van de gevaren die zonder bescherming van nature voorkomen. Zorg ervoor dat dit op het frame zit, erop wordt gespoten, gebakken, wat dan ook, zolang het er is, zal het het verschil maken.

  Waterdicht / UV

  carport Waterdicht

  een carport beschermt uw auto tegen vuil dat regen veroorzaakt

  Normaal gesproken vanzelfsprekend, maar toch een controle waard. Als ze een hydrostatische classificatie hebben, des te beter, we hebben hier met betrekking tot garagetenten echter niet veel van gezien. Je zit veilig met alles wat van metaal / staal is en voor tijdelijk is polyethyleen voldoende. Extra bescherming is zeker een aanbevolen optie met de Poly-hoezen als dit een punt van zorg is of als je in een gebied met aanhoudende regenval woont.

  Op dezelfde manier zullen ze UV-bescherming hebben, hoewel sommige een vervagingsblokkering hebben voor een langere levensduur tegen de zon en ook voor een echt coole functie, zwart gaas of een laag aan de binnenkant van de stof. Dit biedt een 2-zijdige bescherming en de stralen zullen aan beide kanten niet door kunnen dringen.

  Volledig omsloten

  carport afgesloten

  Nu hangt dit ook af van waarvoor je het gaat gebruiken. Maar als je een volledig gesloten carport opslagtent nodig hebt, zoek er dan een waarbij alle zijkanten inbegrepen zijn.

  Het is veel eenvoudiger om als één geheel te kopen en ze zullen allemaal zijn ontworpen om samen te worden gebruikt, in tegenstelling tot het kopen van afzonderlijke zijkanten van andere merken die mogelijk niet de beste compatibiliteit hebben. Elk ratelsysteem is geweldig, hierdoor blijft de stof stevig om het frame zitten.

  Ten tweede, zorg ervoor dat de zijwanden van dezelfde stof als de hoes zijn gemaakt, we willen rondom dezelfde bescherming als aan de bovenkant, waardoor de ochtend- / avondstralen door onze zijwanden tegen worden gehouden.

  Met vensters of massief

  carport met ramen

  Het volgende dat je moet overwegen, zijn vensters of massieve zijwanden. Ook dit is weer afhankelijk van het gebruiksdoel. Met vensters laat de zon binnen, wat van binnen in een verhoogde temperatuur resulteert, terwijl een massieve omsloten ruimte het zonder doordringend zonlicht beter zal doen.

  Een ander ding om te overwegen is privacy, als je je voertuig of opslag wilt verbergen, dan zal massief dit een stuk beter kunnen doen en meer veiligheid bieden. Als je carport opslagtent ook dienst doet als luifel voor evenementen, dan is een raam wellicht je betere keuze.

  Deuren

  carport met deuren

  Interessant is dat deuren rechtstreeks verband houden met positionering. Als je de garagetent tegen een muur of gebouw plaatst, wat tegen wind helpt, dan zou een grote voordeur prima moeten zijn.

  Als je deze echter opener plaatst en je gebruikt een gesloten luifel, dan zijn het gebruik van voor- en achterdeuren misschien een goed idee. Dit komt omdat het een doorrijfunctie mogelijk maakt, waardoor het veel gemakkelijker wordt om in en uit te rijden, zonder dat achteruitrijden nodig is.

  Het andere waar je met betrekking tot de deuren op moet letten, is dat ze een ritssluiting hebben of er gewoon overgetrokken kunnen worden. Een deur met ritssluiting is sterker en biedt in zijn geheel een strakkere pasvorm, waardoor deze compacter wordt.

  Het draagt ook bij aan de veiligheid, omdat je een hangslot door de ritssluiting kunt halen om een soort bescherming toe te voegen. Heavy-duty nylon ritsen zijn erg goed voor deze methode en ze kunnen tegen een stootje.

  Beveiliging

  afsluitbare carport

  Als je iets van hoge waarde wilt beschermen, bijvoorbeeld een luxe auto, SUV of boot, dan kun je de garagestijl of de intrekbare modellen overwegen. De opslagtenten in garage-stijl hebben een veel sterker stalen frame met afdekkingen van industriële kwaliteit die met een ratelsysteem stevig op de grond staan. Je kunt de voorkant vergrendelen.

  Het beste type voor beveiliging is de intrekbare stijl, deze bedekken het voertuig volledig en vergrendelen stevig op de grond. Met een stalen rand die op grondniveau langs de zijkanten loopt, bieden ze de beste bescherming bij diefstal.

  Voeten

  carport poten

  Meestal in 2 uitvoeringen, kunststof en staal. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. In eerste instantie zou je die van staal als de betere keuze kunnen beschouwen, maar bedenk opnieuw waar je het gaat gebruiken. Als het een evenement / show is of als het op een mooi terras staat, kan dit vervelende schade aan het oppervlak veroorzaken.

  In dat geval zouden plastic voetjes geschikter zijn. Als je je op een geschikt grondoppervlak bevindt en je de sterkste stabiliteit wilt hebben, dan zijn stalen poten de juiste keuze. Voor zowel plastic als staal hebben ze allebei ankerruimtes nodig. Openingen om de ankers door de voeten te drijven om de luifel op zijn plaats te fixeren en te stabiliseren.

  Tijdelijk of definitief gebruik

  Tijdelijk of permanent gebruik van carports

  Laten we nu eerst begrijpen dat ‘tijdelijk’ niet betekent dat het niet lang zal duren, het is gewoon een tegenovergestelde term die voor definitief wordt gebruikt. Waar het echt naar verwijst, is in een positie ‘tijdelijk’ zijn, wat ‘draagbaar’ betekent.

  Niet verwijzend naar de levensduur van het product. De definitieve zullen betekenen dat het op een positie zal worden bevestigd en op geen enkel moment verplaatst kan worden.

  Deze zijn over het algemeen veel robuuster, omdat ze zijn ontworpen zonder op montage- en demontagegemak te focussen. Vaste garagetenten hebben het voordeel dat ze geen rekening houden met draagbaarheid, een eenvoudig installatieproces en gewichtsbeperkingen.

  Om deze reden kunnen de fabrikanten zich op het gebruik van industriële materialen en dikkere stalen frames concentreren en in sommige gevallen op grotere afmetingen. Draagbare / tijdelijke garagetenten zijn zo ontworpen dat ze lichter zijn, snel kunnen worden opgezet en verschillende extra functies hebben.

  Ze kunnen als pronkstuk op evenementen worden gebruikt, als auto-overkappingen of buiten voor een huwelijksfeest. Hoe het ook zij, ze kunnen indien nodig voor draagbare bescherming worden verplaatst. Sommige zijn gemakkelijker te verplaatsen en op te zetten dan andere, dus let op het ontwerp. Hoe eenvoudiger, hoe beter als je van plan bent om vaak onderweg te zijn.

  Dakvorm

  carport Dakvorm

  Met betrekking tot het dak zijn ze over het algemeen in 3 verschillende ontwerpvormen verkrijgbaar.

  Afgerond, puntig en plat.

  We zijn dol op de ontwerpen met puntige daken, omdat het een natuurlijke afvoer heeft voor regen en er niet zoveel sneeuw op zal verzamelen als op de andere 2.

  Afgerond is ook goed met een natuurlijke afvoer voor regen, maar als het niet strak om het frame wordt vastgezet, dan kan het water zich verzamelen en doorbuigen.

  Strak vastgezet is de sleutel voor ronde daken.

  Platte daken mogen alleen worden gebruikt als je een permanente carport opslagtent hebt, we raden dit niet aan voor mobiel gebruik en de polyethyleen hoezen zullen het met een plat dak niet goed doen.

  Als je een terrasoverkapping voor je auto gebruikt, dan kan een plat dak goed werken, omdat ze meestal stalen of polycarbonaat daken gebruiken, die ongelooflijk sterk, belastbaar en gemakkelijk schoon te maken zijn. Ze hebben het vermogen om sneeuw vast te houden vanwege hun kracht en de regenval zal geen probleem zijn, omdat ze meestal een beetje schuin lopen met een aflopende goot.

  Garantie

  Controleer altijd op garantie, vooral bij producten van deze prijs. Veel bedrijven krijgen negatieve recensies als gevolg van gebroken stukken bij levering.

  Dit betekent niet dat het model of bedrijf waardeloos is, dit gebeurt van tijd tot tijd bij elk bedrijf, het is iets wat tijdens de fabricage kan gebeuren. Waar je echt op wilt letten, zijn specifieke negatieve recensies en kijken of dat specifieke punt ergens anders ook voor komt, als dat het geval is, dan kan dit een legitiem probleem met het model zijn.

  Dit is een van de vele manieren waarop we onze eigen ervaringen met deze modellen kunnen vergelijken. Zorg er wel voor dat je garantie het frame en de hoes dekt. Goede bedrijven die vertrouwen hebben in hun producten bieden een flinke garantie op het frame, zoek dus naar deze uitgebreide dekking.

  Ankers

  carport Ankers

  Wordt de luifel met een ankerset geleverd en is het een set van kwaliteit. Als we honderden of duizenden garagetenten uitsplitsen, dan moeten we ervoor zorgen dat de verankeringsset van gelijkwaardige kwaliteit is.

  Op een aantal van de tijdelijke luifels zijn de gratis ankersets zeker de moeite van het bekijken waard en ze zullen vaak door een kwaliteitsset vervangen moeten worden, vooral als het om hardere grondoppervlakken gaat.

  Op dezelfde manier, als je van plan bent om het in harde wind te gebruiken, dan zijn extra ankers en lijnen een goed idee. We bespreken in onze FAQ meer over het verankeren en versterken van je luifel.

  Prijs

  Zoals je wellicht hebt gezien, variëren garagetenten aanzienlijk in prijs. Dit komt allemaal neer op wat je precies wil beschermen en waar je het voor wilt gebruiken.

  Als het gewoon voor een stuk land naast het huis is en je van plan bent om je grasmaaier en fietsen daar op te slaan, of misschien is het voor een reeks evenementen, dan hoef je geen duizenden euro’s aan een robuuste overkapping voor je auto uit te geven.

  Een bescheiden luifel van polyethyleen van ongeveer € 250 – € 400 kan volstaan en perfect zijn voor de klus.

  Maar in een ander scenario, als je duizenden aan het restaureren van een oude boot hebt uitgegeven, als je een luxe auto tentoongesteld hebt staan of als je een permanente overkapping voor een paar voertuigen nodig hebt, dan moet je over investeringen nadenken. Een carport opslagtent die op zijn plaats wordt bevestigd, met materialen waarvan bekend is dat ze gemakkelijk 10 jaar of langer de weersinvloeden kunnen weerstaan.

  Als je activa van € 15 – € 85k probeert te beschermen, dan snap je waarom een carport opslagtent van € 400 gewoon niet voldoende is. Dit is jouw beslissing om te berekenen en te beslissen hoeveel geld het je waard is om te beschermen wat je van plan bent om te beschermen.

  nv-author-image

  Lien D'Hollander

  Expertise: Veelzijdige Expert in Gezondheid, Reizen, Sport, en Outdoor, Gepubliceerd op BestReviews.nl en Diverse Platforms, Uitgebreide Educatieve Achtergrond en Certificeringen
  Job: Productonderzoeker en Tester

  Onze business pro, Lien, is gespecialiseerd in de gezondheids-, reis-, sport- en outdoorindustrie. Ze creëert briljante content die uit haar hobby's, passies en substantiële werkervaring voortkomt. Ze heeft een goed oog voor het juiste product en kent door haar ruime reiservaring de markt in diverse landen. Haar recensie-inhoud is zeker het vermelden waard.